Dugoročni razvoj Gripena – novi posao za SAAB

 

Švedski koncern SAAB jučer je objavio zaprimanje dodatne narudžbe švedske državne Agencije za materijalne resurse u obrani (Försvarets materielverk – FMV) po pitanju pružanja buduće razvojne potpore borbenom sustavu Gripen. Posao koji se odrađuje od 1. travnja 2021. do 31. prosinca 2022. godine ukupno je vrijedan 998 milijuna švedskih kruna (98,05 milijuna eura). Ova narudžba zapravo predstavlja produljenje postojećeg ugovora, sklopljenog 22. prosinca 2020. – kojim se za početnih 185 milijuna švedskih kruna (oko 18,23 milijuna eura) tražilo da SAAB definira što je sve potrebno da bi se ispunilo švedske zahtjeve za daljnjim učinkovitim radom i dostupnošću borbenih zrakoplova Gripen C/D do 2035. godine. Novi posao sada proširuje te ciljeve, i omogućava budući razvoj borbenih aviona Gripen kako za švedsko Ratno zrakoplovstvo, tako i za ostale njegove korisnike širom svijeta.

Najnoviji ugovor sklopljen između koncerna SAAB i švedske Agencije za materijalne resurse u obrani (FMV) uključuje podršku i rad na testnim zrakoplovim,a te naprednim alatima kao što su testne platforme i simulatori. Testni zrakoplovi, zajedno s ovim naprednim alatima, koriste se za verifikaciju i validaciju borbenih sustava na avionima Gripen C/D i Gripen E dok SAAB za njih razvija nove sposobnosti ili poboljšanja. Ugovor također obuhvaća i dizajn te podršku, održavanje komponenti, pružanje logistike, tehničku podršku sustavu, publikacije, rezervne dijelove, popravke, opremu za zemaljsku podršku i pilotsku opremu. Glavni dio narudžbe odnosi se na poslove u objektima koncerna SAAB širom Švedske, a prvenstveno u gradovima Linköping, Göteborg, Järfälla, Arboga i Växjö.

Gripen je dizajniran za kontinuiranu nadogradnju ne bi li omogućio suočavanje i svladavanje novih borbenih izazova – to je pristup dizajnu kojim smo se već mnogo puta dokazali. Da bi se omogućio kontinuirani razvoj sustava Gripen, potrebno je imati na raspolaganju napredne alate kojima se lako upravlja, koji se brzo implementiraju i koji su priuštivi za održavanje. Ovom se narudžbom ulaže u postizanje svih ovih ciljeva, tako da će Gripen uvijek biti na prvim crtama, kako danas, tako i ubuduće”, rekao je Jonas Hjelm, stariji potpredsjednik i voditelj poslovnog područja aeronautike u koncernu SAAB. Pametni dizajn sustava Gripen do sada je omogućavao proizvođaču rekonfiguriranje njegove unutrašnjosti bez utjecaja na zmaj zrakoplova, kad god je kakva nova tehnologija postala dostupna. Stoga vrijedi, kao što je Jonas Hjelm već izjavio u prosincu – „Gripen C/D je okosnica švedskog Ratnog zrakoplovstva i bit će još dugi niz godina”.

 

*sponzorirani članak

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.