Francuska otkazala vojni mimohod u Parizu

 

Ove godine Francuska neće održati svoju tradicionalnu ljetnu vojnu paradu u Parizu, redovito zakazanu za 14. srpnja. Zbog opasnosti od širenja koronavirusa SARS‑CoV‑2, država se odlučila nadolazeći Dan državnosti (praznik kojeg u Francuskoj zovu i “La Fête Nationale”) obilježiti tek manjom vojnom priredbom – umjesto spektakla na kojem su tri puta sudjelovali i pripadnici OS RH (2008., 2013. i 2014. godine).

Kako navode službeni izvori iz ureda francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, ovoga ljeta će tradicionalni mimohod po aveniji Champs-Élysées – između Slavoluka pobjede i Trga Concorde, na ruti koja se prakticira od 1918. godine – zamijeniti tek okupljanje oko 2.000 sudionika i oko 2.500 gostiju na Place de la Concorde, na trgu koji je inače tradicionalno mjesto završetka ove međunarodno poznate vojne priredbe. “Ceremonija će uključivati i ceremonijalni zrakoplovni prelet, kojim će se odati počast sudjelovanju naših Oružanih snaga u borbi protiv bolesti Covid-19“, izjavili su visoki dužnosnici, spominjući posebno vojno podizanje mobilnih bolnica kao tek dio vojnih napora na savladavanju pandemije.

“Spasite živote, ostanite oprezni”

No, da ne bude zabune – tom će se prilikom odati počast i zdravstvenom osoblju, te svima drugima koji su sudjelovali u suzbijanju ove nove bolesti u Francuskoj. Naime, baš je Francuska bila prva država u Europi koja je 24. siječnja ove godine u Bordeauxu zabilježila prvi slučaj ove nove bolesti. Do danas je ondje registrirano preko 152 tisuće zaraženih bolešću Covid-19, oko 70 tisuća je oporavljenih bolesnika, a preko 29.000 građana je od novog koronavirusa do sada umrlo. Tamošnje društvo tek polagano izlazi iz nacionalne karantene, koja je započela 17. ožujka – i čije je trajanje od prvotno planiranih 15 dana produžavano prvo na 30 dana, pa onda do 11. svibnja. Tog ponedjeljka je započelo postupno otvaranje (1. faza postupka kojeg u Francuskoj nazivaju “déconfinement“), prema nacionalnim kartama koje su ugroženost pojedinih područja podijelile po bojama zeleno-narančasto-crveno. Druga faza ovog postupka otvaranja bila je proglašena u utorak 2. lipnja 2020. godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.