Otkazani RIAT i Farnborough Airshow

 

Današnji dan, petak 20. ožujka, pokazao se posebno crnim danom za britansku zrakoplovnu industriju te ljubitelje ovog tehnološkog sektora. Naime, danas su otkazana dva velika ovogodišnja događanja u Velikoj Britaniji: „Farnborough International Airshow“, te za nekoliko dana ranije predviđeni „Royal International Air Tattoo“ (RIAT).

„Farnborough International Airshow“, najveća ovogodišnja priredba civilne i vojne zrakoplovne industrije, otkazana je zbog zabrinutosti oko zdravstvenih učinaka pandemije koronavirusa SARS-CoV-2.

Otkazivanje ovog masivnog sajma i izložbe, koji se trebao održati ljetos, od 20. do 24. srpnja, u engleskoj zračnoj luci Farnborough, oko 40 kilometara jugozapadno od Londona, ima velik utjecaj na kompletnu industriju zrakoplovne i svemirske tehnologije. Naime, baš je to događanje na kojem se obično objavljuju najveći poslovi u tom sektoru, među ostalim i nabavke putničkih zrakoplova za velike međunarodne transportne kompanije. Iako ondje bude i objava vojnih poslova, za ovo je tržište Farnborough ipak važniji kao mjesto susreta i dogovaranja velikih poslova.

„Nakon vrlo pažljivog promišljanja, do sada nezabilježen utjecaj globalne pandemije koronavirusa nas je natjerao na ovu odluku u interesu zdravlja te sigurnosti naših izlagača, posjetitelja, poslovnih partnera i osoblja“, objavila je 20. ožujka uprava tvrtke Farnborough International. „Ova je odluka donesena uz uzimanje u obzir više bitnih faktora vezanih uz izbijanje zaraze bolešću Covid-19, za koje smo zaključili kako nam onemogućavaju započinjanje i održavanje airshow-a ovoga srpnja“.

Razumijemo da će ova novost predstavljati veliko razočaranje za sve uključene u djelovanje međunarodne industrije na području zrakoplovne i svemirske tehnologije, da uopće ne spominjemo i naše važne izlagače, opskrbljivače i posjetitelje. Mi u okviru Farnborough International dijelimo vaše razočaranje što nećemo moći prisustvovati priredbi kako je ona bila planirana, ali budute sigurni, mi smo odlučni nastaviti raditi na osiguravanju da se Farnborough International Airshow 2022. vrati bolji nego ikada prije“, kaže se u izjavi.

Priredba „Farnborough International Airshow“ održava se svake druge godine, smjenjujući se periodično sa sličnom francuskom priredbom „Paris Airshow“ na prostorima pariške zračne luke Le Bourget. U svom zadnjem izdanju, od 16. do 22. srpnja 2018. godine, Farnborough je ugostio oko 80,000 poslovnih posjetitelj, te je ondje sklopljeno poslova u vrijednosti gotovo 200 milijardi USD.

Slično je prošao i RIAT

Danas je stigla i usporediva objava iz organizacije priredbe „Royal International Air Tattoo“, koja se trebala održati od 17. do 19 srpnja na prostorima zrakoplovne baze RAF Fairford, u britanskoj pokrajini Gloucestershire. I ovo je otkazivanje obrazloženo nepredviđenim okolnostima pandemije bolesti Covid-19, koja je omela održavanje ove godišnje priredbe.

Kriza, koja se pogoršava iz dana u dan, čije posljedice postaju sve teže, vodila nas je zaključku kako je najmudriji način postupanja baš obustava svih daljnjih napora na ostvarenju ovog bitnog događanja. Priredba ‘Air Tatoo’ ovisi o podršci širokog niza suradnika, među ostalim i o sudjelovanju međunarodnih ratnih zrakoplovstava, medicinskih profesionalaca, vojnog osiguranja i naših snaga za hitnu medicinsku pomoć, od kojih mnogi sada daju bitan doprinos suzbijanju krize. Vjerujemo da bi ih rad na našem događanju omeo u tim poslovima“, objavljeno je iz organizacijskih krugova airshowa RIAT. Ujedno, iskorištena je prilika da se zainteresirane pozove na priredbu 2021. godine, planiranu od 16. do 18. srpnja 2021. godine, kada RIAT obilježava svoju 50-tu godišnjicu.

Što s ostalima?

To su trenutno dva međunarodno najpoznatija otkazana air-showa. No već danima stižu obavijesti o otkazivanju manjih, nacionalnih priredbi sličnog karaktera. Iako je većina jednostavno otkazana, manji dio njih samo je odgođen za drugi, mnogi se nadaju sretniji dio godine.

Veliko je pitanje što će biti s prvim hrvatskim air-showom CROIMAS 2020, koji bi se trebao održati 30. svibnja u Zadru. Prije dva dana, u srijedu 18. srpnja, ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da bi mjere opreza mogle trajati još neko vrijeme nakon kulminacije epidemije: „Teško je dati procjenu. Ako se koronavirus bude ponašao u skladu sa svim epidemijama, sigurno je da može trajati do lipnja ili srpnja“. Čini se da je, nažalost, i CROIMAS sve bliže onome trenutku kada će se morati priznati da je njegovo održavanje preveliki rizik za brojnu publiku koja se očekuje u Zadru krajem svibnja.

S obzirom na dosadašnje potvrde atraktivnih sudionika, i na trud koji je uložen da do održavanja prvog hrvatskog vojnog air-showa zaista i dođe, bila bi velika šteta da se CROIMAS ipak ne uspije održati ove godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.