Okončana teroristička drama u Francuskoj

 

Kao prema do sada poznatim informacijama stvari stoje, francuske su sigurnosne snage dvojicu počinitelja napada na satirički tjednik Charlie Hebdo uspješno identificirale i okružile – da bi oni danas popodne i poginuli u sukobu s pripadnicima specijalnih jedinica. Ujedno, francuske su vlasti i jučerašnji napad na prometnu policiju povezale sa spomenutim napadom na Charlie Hebdo – gdje se također identificiralo počinitelja, te njega i još jednu žensku osobu također opkolilo u centru Pariza. Iako su i ti napadači u jednom od lokalnih košer-dućana uspjeli uzeti više talaca (spominje se njih 5 do 7), i ta je situacija većim dijelom riješena danas, samo petnaestak minuta nakon 17 sati. No krenimo po redu.

Počinitelji terorističkog napada od srijede ujutro

untitledNakon što je policija jučer ustanovila da su dvojica osumnjičenih za teroristički napad na pariški tjednik Charlie Hebdo napustili Pariz, izgledalo je da im se izgubio svaki trag. No, to je trajalo tek oko pola dana, sve do jučer ujutro oko 10 sati po lokalnome vremenu, kada su oni opljačkali benzinsku crpku u mjestu Villers-Cotterets (oko 70 kilometara sjeveroistočno od mjesta prvoga napada) i onda se izgleda prikrili u obližnjim šumama, i dalje koristeći sivi Renault Clio s kojim su i napustili Pariz. Pri tome, izgleda da su promijenili svoj prvotni plan i krenuli se polagano vraćati na jugozapad – ponovno prema Parizu.

Tijekom noći francuske su vlasti blokirale prometne pravce u tom kraju i krenule u pretragu obližnjih šuma, što je izgleda natjeralo dvojicu terorista da se danas ujutro opet pokrenu. Said i Cherif Kouachi su tada oteli novo vozilo kod mjesta Montagny Sainte Felicite i krenuli autoputom A2 prema Parizu. No, kako ih je čitavo to vrijeme pratila policija, tu se razvila i potjera po autoputu, praćena razmjenom vatre iz vatrenog oružja – koja je oko 8.30 ujutro završila u gradiću Dammartin-en-Goele, konkretno u maloj industrijskoj zoni na sjeveristočnom ulazu u to mjesto. Spomenuto je mjesto na oko 40 kilometara od šumskih prostora koje se noćas pretraživalo, i gotovo na pola puta natrag prema Parizu.

untitled2Ondje su se dvojica i dalje relativno teško naoružanih terorista zabarikadirala u prostorima lokalne grafičke tvrtke i tiskare CPT, gdje su izgleda uzeli jednu osobu za taoca, dok su njih više pustili uz ponovljeno spominjanje svoje pripadnosti organizaciji Al Qaeda iz Jemena. Tijekom idućih 8 sati tu se razvila klasična talačka situacija – gdje su policija, žandarmerija i specijalne postrojbe uspostavile čvrsti prsten oko zgrade u kojoj su dvojica pretpostavljenih počinitelja masakra novinara i karikaturista tjednika Charlie Hebdo.

Njih su dvojica u kontaktima i pregovorima koje se započelo istaknuli kako su spremni umrijeti mučeničkom smrću, dok su francuske snage putem više konvoja i zračnim putem dopremile velik broj naoružanih osoba, evakuirale nedaleku školu, te odstranile više zaposlenika koji su zaostali u tom malom industrijskome kompleksu – iz kojeg navodno postoji samo jedan ulaz i izlaz.

Nakon osiguravanja okoline, oko 16.45 na mjestu opkoljavanja došlo je do masivne razmjene vatre iz vatrenog oružja, nakon koje je uslijedilo nekoliko eksplozija i vidljiv dim iznad zgrade tamošnje tiskare. Sve je to potaklo i špekulacije da je ta talačka situacija i okončana, na što su se oko 17.15 nadovezali izvještaji francuskih medija o tome kako su braća Kouachi smrću okončala svoj teroristički pohod, dok je taoc kojeg su držali spašen živ. Ranjena su dva policajca, od čega jedan vrlo teško.

Jučerašnje ubojstvo policajke i opsada u Parizu

Nakon jučerašnjeg incidenta, kada je jedna teško naoružana (automatsko oružje, pancirni prsluk) osoba, koju su svjedoci opisali kao “afričkoga podrijetla”, na jugu Pariza (Avenue Pierre Brossolette) u četvrti Montrouge ubila policajku Clarissu Jean-Philippe – prve su službene objave ovo djelo tretirale odvojeno od dan ranije počinjenog napada na tjednik Charlie Hebdo. Kako god bilo, još 8. siječnja su nadležne službe počinitelja ovoga djela identificirale kao 32 godine starog Amedy Coulibaly, osobu za koju se onda ustanovilo i da ima veze s radikalnim islamizmom (tzv. teroristička grupa “Buttes Chaumont”, u kojoj je navodno sudjelovala i braća Kouachi).

Upravo je ta osoba, zajedno s još jednom ženom (identificiranom kao 26 godina stara Hayat Boumeddiene), danas iza podneva upala u prodavaonicu židovske košer hrane “Hyper Cacher”, smještenu u četvrti Porte de Vincennes na istoku Pariza. Nakon ubojstva najmanje dvije osobe (kasnije se ta brojka popela na najmanje 4 žrtve), te uzimanja najmanje 5 talaca, te su osobe ondje krenule postavljati zahtjeve očigledno povezane s već razmatranom talačkom situaciju vezanom uz braću Kouachi. Francuska je policija do 16 sati čvrsto opkolila i to mjesto talačke krize, oko kojeg je obustavljen promet te izvođene evakuacije građana.

Suprotno dotad spominjanim željama za mučeničkom smrću napadača na tjednik Charlie Hebdo, ovo je dvoje napadača u svoje uvjete navodno uključilo i traženje slobodnog prolaza braće Kouachi do pariške zrakoplovne luke Charles de Gaulle. Ujedno je ostalo nejasno kako oni iz spomenutog dućana na istoku Pariza prate razvoj situacije u mjestu Dammartin-en-Goele, tridesetak kilometara od središta Pariza.

_80170566_f0e01145-398e-42bb-9d75-1b5a39f0c398Kako bilo da bilo, oko 17.15 i u Porte de Vincennes začulo se šest jačih eksplozija, koje bi mogle označavati i napad policijskih snaga na ovo drugo mjesto na kojem su islamisti držali taoce. Prema prvim informacijama, i tu je većina talaca spašena (osim 4-ero ranije poginulih ljudi), dok je Amedy Coulibaly poginuo prilikom upada francuskih snaga reda u prodavaonicu gdje je držao taoce. Prema posljednjim informacijama, djevojka koja je bila s njime uspjela je pobjeći, i za njom se intenzivno traga. No, oko te druge osobe vrte se razne priče – gdje jedna od njih govori i da tu uopće nije bila riječ o ženi, već o muškarcu koji je Coulibalyu pomagao u napadu. Uz sve to, u ovoj akciji ozlijeđena su i dva policajca.

Kako se ove dvije situacije povezuju i spajaju?

Kao prvo, francuski su službeni izvori danas tijekom ranog popodneva objavili činjenicu kako su čvrsto povezali počinitelje terorističkog napada na Charlie Hebdo, te osobu koja je jučer ujutro počinila ubojstvo francuske policajke u centru grada – koja je danas osvanula u drugoj opsadnoj situaciji, ovoj u četvrti Porte de Vincennes na istoku Pariza.

Policija u četvrti Porte de Vincennes

Policija u četvrti Porte de Vincennes

Veze koje su Amedya Coulibalya, počinitelja jučerašnjeg napada na policiju u četvrti Montrouge, povezivale sa Saidom Kouachijem – navodni zajednički boravak u Jemenu, intenzivni kontakti sa skupinom Al Qaeda na Arapskome poluotoku (AQAP), te druženje i sa samim Anwarom Al Awlakijem (čelnikom te organizacije kojeg su 30. rujna 2011. godine SAD smaknule projektilom ispaljenim iz bespilotne letjelice) – pokazale su se vrlo jakima. Kao prvo, one su potakle Coulibalya da iskoristi gužvu koju su izazvala braća Kouachi, te i sam krene u oružani napad na francusku policiju. Nakon toga, a po neuspjehu pokušaja bijega braće Kouachi, Amedy Coulibaly našao se potaknutim i na očajnički poduhvat – da drugom talačkom situacijom pokuša oslabiti opkoljenje u kojem su se našli njegovi prijatelji. Sve to nije bilo od mnogo koristi u situaciji kada je Francuska po ovom pitanju angažirala ukupno oko 90 tisuća policajaca, brojne pripadnika žandarmerije, niz elitnih anti-terorističkih postrojbi, te veći broj vojnika.

Hotel “Taj Mahal Palace & Tower”, studeni 2008. godine

Iako se u popularnoj svijesti uz radikalni islamizam prvenstveno vežu napadi eksplozivom, i to više njih u simultanome nizu (samoubilački, ali i ne nužno), ovotjedna situacija u Parizu situacija ima neka druga obilježja. Na prvi je pogled tu uzorom bio napad pakistanskih terorista (Lashkar-e-Taiba) na željezničke stanice i hotele u indijskome Mumbaiju, od 26. do 29 studenog 2008. godine – gdje su teško naoružani teroristi upali u javne prostore i vatrenim oružjem te eksplozivom nastojali postići što je moguće više ljudskih žrtava (14 mrtva i barem 308 ranjenih). No, već tijekom prve faze napada tu je postalo jasno da barem braća Kouachi ne ubijaju baš sve ispred sebe, budući da su ubojstva počinili prema unaprijed pripravljenoj listi, dok su mnoge slučajne prolaznike pustili na životu. Kasnija uzimanja talaca i barikadiranje u trgovačke ili industrijske prostore tu bitno više podsjeća na situaciju koja je između 21. i 24. rujna trajala u Keniji. Ondje se u Harareu, u tamošnjem trgovačkom centru Westgate, zabarikadirao veći broj napadača – od 4 pa, prema nekim izvorima, čak do njih 15. Kenijske snage reda su nakon duže opsade porazile teroriste somalskoga podrijetla, aktivno povezane sa somalskom islamističkom organizacijom Al-Shabaab, a tom je prilikom nabrojeno oko 67 mrtvih i barem 175 ranjenih, uključivo tu i veći broj policajaca te zaštitara.

Kenijski vojni helikopter iznad trgovačkog centra Westgate tijekom opsade 2013. godine

Kenijski vojni helikopter iznad trgovačkog centra Westgate u Harareu, rujan 2013. godine

Iz ovih primjera treba zaključiti kako su francuska policija, žandarmerija, sigurnosne službe i vojska glavninu ove kompleksne situacije riješile prilično brzo (unutar 53 sata od početka prvog terorističkoga napada u nizu), te s relativno umjerenim brojem žrtava. Pri tome, bitno je kvalitetnije riješen slučaj dvojice braće Kouachi, dok drugu talačku situaciju obilježava visok udio poginulih talaca te teško objašnjiv bijeg navodnog terorista-suučesnika s mjesta događaja. Uz tri mrtva terorista, među žrtve je prema prvim informacijama ukupno spadalo još i 15 civila te policajaca (kasnije 17, uz četiri poginula taoca iz košer-prodavaonice). Čitavo je ovo događanje ponovo skrenulo pažnju na problem državljana EU zemalja koji nakon radikalizacije krenu u “posjete” zemljama poznatim kao bojišta radikalnog islamizma, kao i temi radikalnog islamizma kao izvora teroristički napada uopće.

Tu, doduše, ostaje otvoreno pitanje “Kojoj točno organizaciji treba zahvaliti ova događanja u Parizu?”. Naime, dok su sama braća Kouachi tijekom posljednjih dana u više navrata navodno spominjala organizaciju Al Qaeda iz Jemena (gdje su navodno svojedobno boravila obojica braće Kouachi, i čiji su neki predstavnici navodno i spominjali da je ona “upravljala napadom na francuski list“), njihov prijatelj Amedy Coulibaly pozivao se na svoje članstvo u organizaciji ISIS.  No o njihovim se djelima 9. siječnja oglasila i sama organizacija Islamska država – konkretno Abu Saad al-Ansari iz Mosula, s tvrdnjom: “Mi smo pokrenuli francusku operaciju i preuzimamo za nju odgovornost. Sutra smo u Britaniji, Americi i drugdje“, nastavivši: “To je poruka svim zemljama koje sudjeluju u koaliciji koja pod američkim vodstvom ubija pripadnike Islamske države“. Imajući u vidu da među ovim organizacijama ionako postoji svojevrsno natjecanje, i da se tu lako može raditi tek o propagandnome potezu prisvajanja tuđe slave, u čitavoj situaciji ostaju ozbiljnim kandidatima za počinitelje i razne lokalne, interno-francuske islamističke organizacije – kao već ranije spomenuta teroristička grupa “Buttes Chaumont”, nazvana po pariškome kvartu u kojem su njeni članovi živjeli.

Nakon što je četvrtak, 8. siječnja, u Francuskoj bio dan javne žalosti, za nedjelju, 11. siječnja, u Parizu je najavljen i veliki mimohod u počast žrtvama. Ujedno, te iste nedjelje će o događajima protekloga tjedna u Parizu raspravljati i američki te europski ministri unutarnjih poslova na izvanrednome sastanku koji je Francuska sazvala. Te će teme zasigurno obilježiti i predstojeće sastanke, kako onaj EU ministara unutarnjih poslova 19 siječnja u Bruxellesu, tako i za 12. veljače zakazan summit EU šefova država te sjednicu Europskoga parlamenta u Strasbourgu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.