Prvi bugarski F-16 Block 70 na probnim letovima

 

U utorak, 22. listopada, uspješno je izveden let prvog bugarskog borbenog aviona F-16 Block 70, objavila je kompanija Lockheed Martin. Let je započeo u 9:30 ujutro na području proizvodnog pogona Lockheed Martina u Greenvilleu, Južna Karolina, a probni pilot Charles “Seeker” Hoag uspješno je proveo testove više sustava kako bi potvrdio performanse i nadzvučne sposobnosti prvog  bugarskog F-16 tijekom leta. Tim je povodom OJ Sanchez, potpredsjednik i generalni direktor Integrated Fighter Group u Lockheed Martinu, rekao: “S F-16 Block 70 bugarske Zračne snage bit će dobro opremljene za zaštitu svojih granica i partnera sa SAD-om, EU i NATO saveznicima.(…) Bilo da se radi o zračnom nadzoru ili napadnim misijama ako je potrebno, F-16 jača partnerstvo s NATO-om i nastavit će to činiti u godinama koje dolaze”.

Upravo ovaj borbeni avion F-16 Block 70 bit će prvi od ukupno njih 16 koji će biti isporučen Bugarskoj. Bugarska je potpisala svoje prvo Pismo o prihvaćanju (LOA) za osam F-16 2019. godine, a potom je 2022. potpisala i drugu LOA-u za dodatnih osam aviona.

Dok se u dalekom SAD-u počinju provoditi prvi probni letovi na budućem bugarskom F-16, u Bugarskoj je tamošnja Zrakoplovna akademija predstavila napredni virtualni sustav obuke za F-16. Revolucionarni sustav virtualne stvarnosti za obuku na F-16 isporučen je Visokoj zrakoplovnoj školi “G. Benkovski” u Dolnoj Mitropoliji, Bugarska. Ova najsuvremenija oprema omogućuje proučavanje zrakoplova F-16 i njegovih sustava u prirodnoj veličini, označavajući značajan napredak u obuci pilota i tehničkog osoblja. Ova akvizicija je dio šireg projekta u okviru Programa industrijske suradnje s tvrtkom Lockheed Martin, proizvođačem zrakoplova F-16 Block 70. S ovom tehnologijom, Akademija se pozicionira kao lider u korištenju virtualne stvarnosti za zrakoplovnu obuku, postavši jedina institucija u Europi koja trenutno nudi takve mogućnosti za F-16, priopćilo je bugarsko Ministarstvo obrane 16. listopada.

*Photo: Lockheed Martin, Ministarstvo obrane Bugarske

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.