Anušić u SAD – od Minnesote do Las Vegasa

 

Ministar obrane Ivan Anušić tijekom ovoga tjedna – od 1. do 6. listopada – boravi u službenom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama. Posjet je započeo obilaskom Nacionalne garde Minnesote, gdje je Anušić jučer, 02. listopada, obišao postrojbe Nacionalne garde, kamp Ripley i radionice za popravak vozila Bradley, simulator vozila Bradley, te simulator helikoptera Black Hawk. Pritom je, prema vlastitom priznanju na društvenim mrežama, prvi puta i letio Black Hawkom.

Anušić se također i sastao sa zapovjednikom Nacionalne garde Minnesote, general-bojnikom Shawnom Mankeom, pri čemu je potvrđena izvrsna suradnja OSRH i Nacionalne garde Minnesote. Kako u priopćenju navodi MORH, razgovaralo se o planovima vezanim uz modernizaciju OS RH te o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u svijetu. Ministar Anušić zahvalio je generalu Mankeu na potpori koju Nacionalna garda Minnesote pruža Republici Hrvatskoj u procesu modernizacije:

“Sjedinjene Američke Države ključan su strateški partner Hrvatske u području obrane i drago mi je što ćemo i dalje usko surađivati s obzirom na nova sredstva kojima se oprema Hrvatska vojska – vozila Bradley i helikoptere Black Hawk, a koja koriste oružane snage SAD-a”,

naglasio je Anušić, podsjećajući da uz već postojeća četiri helikoptera Black Hawk koja već koristi Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Hrvatska uz potporu Vlade SAD-a nabavlja dodatnih osam helikoptera Black Hawk, čime bi HRZ do 2028. godine trebao kompletirati eskadrilu. Druga točka suradnje su vozila M2A2 Bradley:

“Zajednički radimo na opremanju i modernizaciji Hrvatske vojske borbenim vozilima Bradley te će do kraja ove godine njih osam biti predano našim Oružanim snagama na korištenje. (…) Hvala vam što kontinuirano pružate kvalitetnu potporu Hrvatskoj vojsci u obučavanju naših pripadnika i razmjeni vrijednih iskustava. Potpora Američke vojske u prijenosu znanja i iskustava u održavanju Bradleyja bit će ključna, a u Nacionalnoj gardi Minnesote dodatno su se obučavali i hrvatski piloti Black Hawkova”,

rekao je ministar Anušić.

Anušić je naglasio i važnost savezništva sa Sjedinjenim Američkim Državama te rekao kako i Hrvatska ima nešto što može ponuditi u ovom partnerstvu:

“To su naša iskustva iz Domovinskog rata, načini kako se nositi s određenim ugrozama i situacijama koje smo mi kao država koja je prije 33 godine proglasila svoju neovisnost, nažalost, prošli te iz toga izvukli dobre pouke, a daju nam neprocjenjivo iskustvo koje možemo podijeliti sa svojim saveznicima.”

U kontekstu aktualne sigurnosne situacije u svijetu ministar Anušić i general Manke razgovarali su o Ukrajini, pri čemu je hrvatski ministar obrane istaknuo da Republika Hrvatska podupire Ukrajinu od samih početaka agresije, a Vlada  i Ministarstvo obrane osigurali su vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 201 milijun eura.

General Manke je, među ostalim, najavio daljnju potporu Nacionalne garde Minnesote u modernizaciji hrvatskih Oružanih snaga Republike Hrvatske. Aktivna suradnja RH s Nacionalnom gardom Minnesote traje već punih 28 godina kroz Program državnog partnerstva (State Partnership Program) koji je znatno pridonio razvoju sposobnosti i modernizaciji OSRH.

Tijekom posjeta SAD-u, ministarAnušić namjerava se sastati s američkom senatoricom Amy Klobuchar, a sudjelovat će i na konferenciji ACAP (The Association of Croatian American Professionals) koja danas počinje u Las Vegasu.

 

*Photo: MORH/F.Klen

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.