Proizvodnja streljiva buja u Mađarskoj

 

U ponedjeljak 29. srpnja mađarske su vlasti otvorile novu tvornicu streljiva u gradu Várpalota, mjestu u središnjoj Mađarskoj, oko 70 km jugozapadno od Budimpešte, na autoputu od Veszpréma prema Budimpešti. Osim što je time Mađarska postala samodovoljna po pitanju topničkog streljiva kalibra 30 mm, u planu su i skora proširenja ovog strateški bitnog vojno-industrijskog kompleksa. O svemu tome je u ponedjeljak govorio i mađarski ministar obrane Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ističući važnost ovakve investicije tijekom treće godine rata Ukrajini.

Upravo je Szalay-Bobrovniczky u drušvu gostiju iz Njemačke tada i službeno pokrenuo probni rad instalirane linije za proizvodnju granata od 30mm. Po njemu, “visoka tehnologija je neophodna, ali ona nije dovoljna da bi se moglo uspješno boriti. Ako ima streljiva, tada ima i uspjeha“. Sve to je na svojoj koži otkrila i Europa – ne samo za doniranje streljiva u Ukrajinu (čega se Mađarska pažljivo čuva), već i za popunu ispražnjenih nacionalnih skladišta. Szalay-Bobrovniczky je istaknuo i činjenicu da ovaj mađarski pogon nije nastao nabrzinu, u sjeni rata u Ukrajini – već se tu radi o provedbi planova koje se formiralo još prije desetak godina. Dapače, riječ je o tvornici koja ima višestruku namjenu – ne samo da proizvodi i prodaje streljivo (otvarajući time ujedno i radna mjesta visoke vrijednosti), već da podmiri i domaće potrebe. Naime, prije samo tjedan dana, u četvrtak 25. srpnja, iz mađarsko-njemačke tvornice u Zalaegerszegu isporučeno je bilo prvo u nizu borbenih oklopnih vozila pješaštva Rheinmetall Lynx KF41 – čije je glavno oružje top Rheinmetall MK30-2/ABM, za kojeg se streljivo sada proizvodi u novoj tvornici koju su Rheinmetall i Mađarska kao strateški partneri ovoga tjedna otvorili u gradu Várpalota,

No ovo vrlo moderno proizvodno postrojenje, čiji je kamen temeljac položen prije godinu i pol, a probni rad je započeo 29. srpnja, samo je početak proizvodne suradnje Rheinmetalla i Mađarske. Njegovih će sadašnjih oko 50 radnika uskoro dobiti još stotine kolega – budući da Mađarska i Rheinmetall ondje namjeravaju širiti proizvodnju. Od sadašnje proizvodnje streljiva srednjih kalibara, planira se krenuti i na proizvodnju teških kalibara, kako je to objasnio Armin Papperger, generalni direktor njemačkog obrambenog koncerna Rheinmetall. Kako izgleda, ovi planovi širenja suradnje i proizvodnje odnose se prvenstveno na  tenkovsko streljivo kalibra 120 mm (kakvo trebaju i mađarski novi tenkovi Leopard 2A7HU za svoj top Rh-120 L/44), a onda i topničko streljivo 155 mm, za koje vlada tako velika potražnja u agresijom ugroženoj Ukrajini.

No, za početak, mađarska državna investicija u ovaj infrastrukturni projekt iznosila je oko 24 milijarde HUF (oko 60,6 milijuna eura). Za to je u suradnji sa strateškim partnerom iz Savezne Republike Njemačke proizvedena sposobnost izrade preko milijun komada granata kalibra 30-35 mm godišnje. Na temelju nekadašnje lokalne tradicije rudarstva i proizvodnje aluminija, u mjestu Várpalota bi do kraja iduće godine trebali osvanuti i dodatni pogoni za proizvodnju spomenutih vrsta težeg streljiva. Budući su kapaciteti planiranih pogona bitno veći od mađarskih vojnih potreba, itekako se računa i na izvoz ovakvih proizvoda – posebno se tu oslanjajući i na podršku njemačkog partnera Rheinmetall. Naravno, netko će reći kako se takve važne stvari mogu događati samo u inozemstvu, ali nikako ne i u Republici Hrvatskoj. Nažalost, barem za sada izgleda kako to i odgovara istini.

 

Photo: © HM Zrínyi Non-profit LTD 2024

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.