Vegvisir: integracija na CV-90 i Milrem Robotics RCV

 

Već smo ranije pisali o uspješnom hrvatsko-estonskom razvoju sustava situacijske svijesti na besposadnim sustavima i klasičnim oklopnim vozilima, a ta lijepa priča nastavlja se i dalje. Estonsko-hrvatski startup Vegvisir uspješno je dovršio prva terenska ispitivanja svog sustava situacijske svijesti posredstvom mješovite primjene virtualne realnosti („Mixed Reality Situational Awareness System“), koji posadama oklopnih vozila pruža mogućnost pogleda-kroz-zid-vozila. Tvrtka svoje tehnološko rješenje aktualno predstavlja i na vojnom sajmu IDEX 2023 u Abu Dhabiju, gdje će se tu tehnologiju po prvi puta vidjeti i integriranu na estonsko kopneno besposadno vozilo Milrem Robotics Type-X RCV (Robotic Combat Vehicle), kojeg se predstavlja na izložbenom mjestu EDGE Group PJSC.

Vegvisir se sastoji od sustava kamera montiranih na vozilo i sustava naočala s ultra-niskom latencijom, koje korisniku pružaju neometano vidno polje okoline vozila. Sustav također nudi i mogućnost prikaza dodatnih podatkovnih slojeva na takvu sliku. To omogućava osoblju u vozilu pregled od 360 stupnjeva na sve što se događa u neposrednoj okolini vozila, time im omogućujući i da se bolje orijentiraju te donose efikasnije odluke na bojnome polju.

Prema riječima izvršnog direktora Ingvara Pärnamäea, terensko testiranje pri Izviđačkoj bojni Prve pješačke brigade Obrambenih snaga Estonije donijelo je mnoga pozitivna iskustva – svi koji su koristili ovo rješenje potvrdili su da ono omogućava bolji pregled nego periskopi, omogućavajući im da bolje donose odluke. “Tijekom 3 dana testiranja naše tehnološko rješenje bilo je isprobano na oklopnom transporteru Patria Sisu XA-188 na kotačima 6×6, te na borbenom vozilu pješaštva CV-9035”, objasnio je Ingvar Pärnamäe,  nastavivši: “Pokusne vožnje bile su obavljane brzinama od 40 do 60 kilometara na sat, na raznim podlogama – na jednom bivšem aerodromu, na šljunčanim cestama i izvan puteva. Stekli smo time mnogo vrijednih uvida, kao i potvrdu da smo stvorili rješenje koje je jako potrebno”.

To prvo terensko testiranje dokazalo je i da  članovi posade koji inače pate od mučnine u zatvorenim prostorima kao što su oklopna vozila noseći VR naočale mogu izdržati duže vožnje bez ikakvih problema.

———————

———————

Čelnik tvrtke dodao je da će daljnja testiranja biti provođena tijekom nadolazećih mjeseci ne bi li se učinak sustava Vegvisir ocijenio na različitim oklopnim vozilima te se dobilo još povratnih informacija od krajnjih korisnika. “Mi namjeravamo učiniti Vegvisir kompatibilnim s većinom tipova vozila i tehnologija koje se koriste na našim ciljanim tržištima,” rekao je Pärnamäe.

Vegvisir je prikazao svoj sustav situacijske svjesnosti većem broju najvećih proizvođača vojnih vozila na svijetu – od čega je više njih iskazalo interes za testiranje ovog rješenja na vlastitim platformama u skorijoj budućnosti. „Susreli smo se i s predstavnicima oružanih snaga i ministarstava iz različitih zemalja, i tu je ima mnogo interesa za Vegvisir,“ napomenuo je Pärnamäe: “Planiramo objaviti prvu verziju konačnog proizvoda i odmah osigurati i njegove prve prodaje već ove jeseni.”

Tvrtka je pokrenula treći ciklus financiranja ne bi li time poduprla razvoj svog proizvodnog rješenja. “U drugom ciklusu financiranja mi smo se usmjerili prema investitorima iz 5 europskih zemalja, Zbog interesa za naš proizvod većeg nego što smo očekivali, prikupili smo više sredstava nego što je bilo originalno planirano. Ovoga puta imamo mnogo ambiciozniji cilj: prikupiti ukupno 2 milijuna eura investicija, od čega smo već većinu obavili”, objasnio je Pärnamäe

Vegvisir će prikazati svoj proizvod na obrambenoj izložbi IDEX 2023 koja se upravo danas počela u Abu Dhabiju (Ujedinjeni Arapski Emirati) i trajat će do petka, 24. veljače. Posjetitelji mogu naći Vegvisir tim na nacionalnom paviljonu Estonije (10-D06), a njihovo rješenje može se vidjeti i integrirano na estonskom vozilu Milrem Robotics Type-X RCV na izložbenom mjestu tvrtke EDGE Group PJSC.

*Photo: Vegvisir

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.