Povišice za državne dužnosnike i pripadnike PP NOS – populizam ili pravda?!

 

Vlada Republike Hrvatske je na svojoj 15. sjednici održanoj u četvrtak, 25. srpnja, donijela odluku o visini osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika, koja će se povećati za 83,45 posto, odnosno na 947,18 eura bruto, dok će predsjednicima Republike, Vlade i Sabora tim temeljem plaća narasti za oko 70 posto. Odlukom je naizgled obuhvaćeno samo 270 dužnosnika, a pojedini mediji su uskoro ustanovili da korisnika ovog povećanja zapravo ima i nekoliko puta više, posebno na razini lokalnih vlasti širom države. Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan to povećanje plaća dužnosnicima objasnio je kontinuiranim rastom BDP-a, u uvjetima investicijskog kreditnog rejtinga i nikad veće zaposlenosti, ali i velikim nesrazmjerom plaća:

Nije dobra poruka da u jednom ministarstvu ministar bude, primjerice, kao što je to potpredsjednik Anušić 453. po rangu kada govorimo o plaćama, ministar Božinović 500 i neki, ja konkretno u Ministarstvu – 200. Dakle, to nije dobra poruka. Smatram da rad mora biti, na neki način, valoriziran“.

Naravno, pri tome se nije ulazilo dublje ni u činjenicu da je ovaj nesrazmjer uvelike ojačan i zadnjim dizanjima plaća službenika te namještenika, tako da se tu „rješava“ problem kojeg se uvelike samostalno i nedavno kreiralo. Uglavnom, dužnosničke će plaće za kolovoz u prosjeku porasti za oko 1.500 eura, dok će premijer Andrej Plenković umjesto sadašnjih 3.263 eura primati po novom 5.535 eura, a predsjednik države Zoran Milanović 6.074 eura umjesto dosadašnjih 3.600 eura.

Ovakvo enormno povećanje dužnosničkih plaća nije dobro prošlo u javnosti, posebno zato jer se smatra da dio dužnosnika (posebno saborski zastupnici, ali i pojedini ministri) svojim radom i rezultatima jednostavno nije zaslužio više tisuća eura veću plaću. Naravno, redovita je praksa da se takve nepopularne mjere kamufliraju pozivom na razne kategorije realno slabo plaćenih državnih zaposlenika – bile to medicinske sestre, učitelji ili vatrogasci i vojska. Zato nije začudilo ni kada se samo dan nakon ove Vladine odluke, Ministarstvo obrane RH pohvalilo povećanjem naknada pripadnicima OS RH u protupožarnoj sezoni. MORH je u svom priopćenju od petka, 26. srpnja, istaknuo:

Odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića povećana je naknada za pripadnike Hrvatske vojske i to za djelatne vojne osobe – zapovjednike protupožarnih namjenski organiziranih snaga svih razina, pilote, kapetane, kopilote i tehničare letače u posadama zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su angažirani u protupožarnoj zaštiti, za svaki dan angažmana na 40 eura neto, umjesto dosadašnjih 35 eura. Pripadnicima Hrvatske vojske koji se upućuju na pružanje humanitarne pomoći u inozemstvo (požari, poplave i slično) naknada je povećana na 90 eura neto za svaki dan sudjelovanja, umjesto dosadašnjih 80 eura. Također, za pripadnike protupožarnih namjenski organiziranih snaga i pripadnike interventne skupine veze koji su angažirani na protupožarnim zadaćama za svaki dan angažmana naknada će iznositi 35 eura umjesto dosadašnjih 31 euro. Na kraju, ovom Odlukom povećavaju se novčane naknade pripadnicima MORH-a i OSRH koji su angažirani u pružanju pomoći civilnim institucijama, službama i stanovništvu te zadaćama traganja i spašavanja sa svojim zrakoplovom“.

Ovo povećanje naknada – od 4 do 10 eura po danu! – obračunavat će se od početka srpnja, pa će njime biti obuhvaćeni pripadnici OS RH i HRZ iz sastava Protupožarnih namjenskih organiziranih snaga koji su samo u srpnju sudjelovali u gašenju 28 požara diljem Jadranske obale, ali i otišli u pomoć susjednoj Sjevernoj Makedoniji.

U priopćenju je MORH citirao ministra Anušića o tome kako „angažman i odgovorno izvršavanje zadaća pripadnika Hrvatske vojske koji pomažu našim građanima treba pratiti i primjeren materijalni status te kako je ova Odluka samo nastavak poboljšanja standarda pripadnika Hrvatske vojske“:

Znanja i vještine naših pripadnika protupožarnih namjenski organiziranih snaga na zavidnoj su razini. Zahvaljujemo pilotima kanadera što već godinama uspješno savladavaju vatrene stihije i predstavljaju čvrst jamac sigurnosti hrvatskom narodu. Pripadnici Hrvatske vojske iznova dokazuju da su uvijek uz svoj narod. Tako su jučer pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga pomogli unesrećenima u prometnoj nesreći, pripadnici protupožarnih namjenskih organiziranih snaga svakodnevno pomažu i spašavaju u protupožarnoj sezoni, a takvih bismo primjera mogli još nabrajati. Doista sam im duboko zahvalan“.

Vratimo li se na ministra Habijana, treba podsjetiti na njegovu izjavu kako “populistički pristup povećanju plaća državnih dužnosnika nije dobar“ jer:

Dizanjem plaća u prosjeku 32 posto za državne službenike i namještenike željeli smo postići da kvalitetan i stručan kadar ostane u državnoj službi, isto tako ako su na čelu ministarstva osobe koje snose najveću političku, moralnu, materijalnu i kaznenu odgovornost, očekuje se da za taj rad budu adekvatno plaćeni. Nije dobra poruka da u jednom ministarstvu ministar bude 453., 500. ili 200. po rangu po plaći“.

No do sada se pokazalo da, primjerice, ministrom može postati bilo tko, za što je bivši ministar obrane Mario Banožić najbolji primjer (a i njemu će, bez obzira što je trenutno nezaposleni bivši dužnosnik s optužnicom za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, također porasti plaća koju još uvijek prima na ime svog ministarskog staža!). Za razliku od toga, ne može bilo tko postati npr. pilotom protupožarnih aviona. No jedni će dobiti povišicu od 5 eura, a drugi od barem 1.500 eura. Pravedno, nema što!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.