Iranski udari po američkim ciljevima u Iraku

 

Kako je potvrđeno oko 1 sat ujutro (po hrvatskom vremenu), u utorak 7. siječnja oko 23:30 (po hrvatskom vremenu) Iran je izveo napade balističkim projektilima srednjeg dometa Fateh-313 (varijanta raketa Fateh-110 povećanog dometa), te Qiam-1 – koji su iz okolice gradova Kermanshah i Tabriz ispaljivani na niz američkih ciljeva u Iraku. Prema prvim informacijama, glavni ciljevi akcije nazvane “Operacija mučenik Soleimani” su iračka zrakoplovna baza al-Assad (nekad zvana al-Qadisiyah) u guvernoratu al-Anbar na zapadu Iraka, te prostor zračne luke i obližnjih vojnih instalacija kod Erbila, najvećeg grada iračke Kurdske autonomne oblasti. Dok se spominje udar barem dviju raketa kod Erbila, naknadno su se pojavili izvještaji i o napadu na bazu u gradu Taji (“Camp Cooke”, oko 25 km sjeverno od Bagdada), koji je pogođen s oko 5 projektila. Iz US Central Command su došle izjave da je Iran ispalio prema Iraku ukupno 15 projektila, pri čemu je 10 projektila pogodilo bazu Al-Asad kod Bagdada, 1 projektil je pao na područje Međunarodnog aerodroma u Erbilu na sjeveru Iraka (i navodno nije eksplodirao), dok su 4 projektila zatajila tijekom leta. No, izvještaji s terena u Iraku govore ponešto drugačije.

Okolnosti napada

Spomenuti raketni napadi izvedeni su iz samoga Irana, navodno od postrojbi iz sastava Iranske revolucionarne garde, praktično još za trajanja sprovoda ubijenog iranskog generala Qasima Soleimanija. Prema navodima Iranske revolucionarne garde, ove napade koordinira osobno ajatolah Ali Khamenei iz vojnog kontrolnog centra. Izgleda da je u prvom valu napada bazu Al-Assad pogodilo barem 13 raketa. Većina napada bila je izvedena iz velike daljine (preko 300 km), no barem dio napada izveden je i iz blizine (oko 10 km) – što bi ukazivalo na sudjelovanje lokalnih šijitskih snaga iz Iraka. Ovdje se posebno spominju lansiranja oko 40 raketa iz VBR-a na zrakoplovnu bazu Al-Assad, koje su navodno ispalile snage iračke organizacije Kataib Hezbollah. Prema prvim informacijama, ima stradalih, prvenstveno na iračkoj, ali ne i na američkoj strani.

——————-

——————-

Tijekom 7. siječnja, na pogrebu Qassema Soleimanija u iranskome gradu Kermanu, zapovjednik Iranske revolucionarne garde general Hossein Salami je najavio: “Osvetit ćemo se, tvrdom i definitivnom osvetom“. Nije trebalo dugo čekati na ostvarenje ovih najava, koje su se zapravo tek nadovezale na prijetnje Iranu koje se proteklih dana moglo pročitati na Twitter-profilu američkog predsjednika Donalda Trumpa, U novim okolnostima, ovakva bi retorika lako moglo dovesti do nizanja uzvratnih udaraca sve veće i veće snage – eskalirajući u opći rat Irana i Sjedinjenih Američkih Država.

U ovom kontekstu treba gledati i reakcije Martina Hutha, veleposlanika EU u Iraku, koji je oko 1:30 sati 8. siječnja napomenuo kako i aktualne iranske akcije predstavljaju kršenje suvereniteta Iraka, jednako kao i zračni napadi SAD-a tijekom posljednjih tjedana – gdje u slučaju nastavka izmjene ovakvih napada Irak zapravo postaje posrednim bojištem globalnih te regionalnih sila i glavnom žrtvom.

Nakon prijetnji proteklih dana, tijekom iranskog napada se od Trumpa nije čulo ni riječi

Drugi val napada

Nakom prvoga vala raketnih napada, oko 1,40 ujutro po hrvatskom vremenu Iran je lansirao i drugi val raketnih napada iz Irana. Postoje naznake kako je u ovom, drugom valu djelovalo i iransko Ratno zrakoplovstvo. Prema iranskim najavama, napadi bi mogli biti usmjereni i na regionalne saveznike Sjedinjenih Američkih Država, dok je izričito napomenuto kako službeni Tehran tu ne radi razliku ni između SAD-a i Izraela. Ipak, u prvim satima nakon ovih vijesti nije bilo dodatnih informacija o ciljevima, opsegu te učincima ovih dodatnih napada.

Prema medijskim najavama, mogući su i uzvratni napadi SAD po Iranu, budući je bilo vijesti o polijetanjima američkih borbenih aviona širom regije u vrijeme prvog vala iranskih raketnih napada (više od 6 aviona F-35A iz baze Al-Dhafra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima). Iako se očekivalo da o svemu ovome nešto kaže i američki predsjednik Donald Trump, koji je navodno bio u Situacijskoj sobi Bijele kuće, zajedno s članovima svoga tima za nacionalnu sigurnost – oko 2:35 po hrvatskome vremenu je Stephanie Grisham, glasnogovornica Bijele kuće, ipak objavila kako noćas takvog predsjedničkog obraćanja naciji ipak neće biti.

Ukoliko SAD odgovore na večerašnji napad, očekujte naš odgovor unutar SAD-a“, zaprijetila je Iranska revolucionarna garda na svom kanalu na društvenoj mreži Telegram. U svojoj objavi od oko 2:15 po hrvatskome vremenu, oni su naglasili i kako bi američki uzvrat na dva vala iranskih raketnih i zrakoplovnih udara po američkim ciljevima u Iraku izveden po iranskome teritoriju, doveo do iranskog lansiranja trećeg vala projektila – no, ovoga puta na gradove Dubai (Ujedinjeni Arapski Emirati), te Haifu (Izrael). Američki odgovor na sve to sveo se na Tweeter-objavu Donalda Trumpa oko 3:45 ujutro prema hrvatskome vremenu, u kojoj je predsjednik SAD-a tek konstatirao napad, objavio da procjene žrtava i štete još traju, te najavio svoje sutrašnje istupanje u javnosti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.