SAD stopirale prodaju izraelskih F-16 Hrvatskoj?

 

Tijekom kasnih večernjih sati 6. prosinca 2018. godine, izraelska komercijalna televizija Channel 10 donijela je vijest svog diplomatskog korespodenta Baraka Ravida, o mogućem završetku priče o hrvatskoj kupovini rabljenih izraelskih borbenih aviona F-16 Barak. Ovaj prilog su ubrzo preuzeli brojni izraelski i američki mediji, a portal Obris.org ga donosi u prijevodu s portala Axios.com.

 

Administracija predsjednika Donalda Trumpa blokira posao prodaje naoružanja vrijedan 500 milijuna USD između Izraela i Hrvatske, vezan uz prodaju 12 borbenih aviona F-16, proizvedenih u SAD-u, a modificiranih i unaprijeđenih u Izraelu, tvrde izraelski dužnosnici.

Zašto je to važno:

Barak Ravid za vijesti izraelske televizije Channel 10

Sjedinjene Američke Države su se također natjecale u ovom hrvatskom javnom natječaju, i američki dužnosnici su tvrdili kako je Izrael tu bio neiskren, te nastojao profitirati na račun SAD-a, tvrde neimenovani izraelski dužnosnici. Ovo je vrlo rijedak primjer neslaganja nakon dvije godine izuzetno bliskih odnosa između Izraela i administracije predsjednika Trumpa, posebno kad je riječ o međusobnoj vojnoj i obrambenoj suradnji.

Netanyahu i Pompeo – srdačno pred kamerama (Photo: Gaby Farkash)

Najnovije:

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pokrenuo je ovo pitanje u razgovoru s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom tijekom njihovog sastanka u Bruxellesu ovog ponedjeljka (03. prosinca 2018. godine). Prema tvrdnjama neimenovanih izraelskih dužnosnika, Pompeo je tom prilikom obavijestio Netanyahua da on nema ništa protiv ovog posla, ali da ga blokira James Mattis, ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država.

 

Kako su se stvari odvijale?

Netanyahu je objavio ovaj posao u ožujku, nakon susreta sa svojim hrvatskim kolegom, ali SAD nisu dale Izraelu odobrenja potrebna za prodaju borbenih aviona trećim zemljama. Izraelski dužnosnici kažu da su unazad 3 tjedna počeli dobivati poruke iz Washingtona koje su indicirale kako će SAD blokirati ovaj posao.

  • Dužnosnici Trumpove administracije bili su izuzetno bijesni što je Izrael unaprijedio stare F-16 novim i sofisticiranim elektroničkim sustavima izraelske proizvodnje, ne bi li nagovorio Hrvate da letjelice kupe od Izraela a ne od SAD, kažu neimenovani izraelski dužnosnici.
  • Amerikanci su tvrdili da  nikada nije bilo predviđeno da Izrael prodaje borbene zrakoplove proizvedene u SAD trećoj strani bez američke dozvole – posebno ne u slučaju direktne konkurencije sa samim SAD.
  • Izraelski dužnosnici kažu da su i Hrvati izuzetno bijesni da je posao zaglavio, i prenijeli su poruku Izraelu kako očekuju da baš ta država riješi problem što je prije moguće.

Ured premijera Netanyahua nije opovrgao ove navode, ali se suzdržao od komentara. Američki State Department je odbio komentirati ovu temu, a Pentagon nije izašao s komentarom.

 

*ovaj je tekst prijevod s američkog portala Axios (https://www.axios.com/), gdje je objavljen pod naslovom “Scoop: U.S. blocking Israel-Croatia arms deal”. U svom originalnom obliku može se naći na adresi: https://www.axios.com/trump-us-blocking-israel-croatia-arms-sale-f16-2dfa85dc-93c3-4867-999a-a45e35fbc48d.html

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.