SAD promišlja vozila Bradley na hibridni pogon

 

Dok se Republika Hrvatska sprema u dogledno vrijeme primiti rabljena vozila Bradley MsA2 ODS, u Sjedinjenim Američkim Državama aktualno se razmatra mogućnost njihove buduće pregradnje na hibridni pogon – elektromotore uz postojeći motor na unutarnje izgaranje. Iako se ovaj korak promišlja već godinama, terenski testovi ključni za ovu odluku trebali bi biti obavljeni do kraja aktualne američke fiskalne godine (koja je započela 1. listopada 2021. i traje do 30. rujna 2022.godine). U proračunskim dokumentima za iduću proračunsku i fiskalnu godinu, koji su aktualno u postupku donošenja, najavljeno je da bi se temeljem ovogodišnjih zaključaka trebalo iduće fiskalne godine onda donijeti i konkretnije odluke o ovom zanimljivom projektu modernizacije pod okriljem Ureda za brzo dostizanje sposobnosti i kritične tehnologije (Rapid Capabilities and Critical Technologies Office – RCCTO) Kopnenih snaga SAD.

XM913 – novi Gatling-top u kalibru 50 mm

Pri tome, teško je reći konkretan iznos novca potrebnog za spomenuti prototipni razvoja vozila Bradley na hibridni pogon, budući je taj trošak uklopljen u širu stavku prototipnih razvojnih projekata za to oklopno vozilo, koja u svojih 164 milijuna USD u fiskalnoj 2022. godini predviđa financiranje i dodatnih promišljanja naprednih koncepata borbenih vozila, novu generaciju tehnoloških sustava za upravljanje vatrom, razvoj novog Gatling-topa u kalibru 50 mm (XM913), te izradu demonstratora budućih tehnologija zaštite ovakvih vozila.

Qinetiq Hybrid Electric Drive

Nije tajna da su današnje verzije borbenog vozila Bradley na samome rubu svojih sposobnosti proizvodnje energije za svekolike namjene, od pokretanja vozila do pokretanja razne u vozila ugrađene opreme. Navodno bi tu ugradnja hibridnog pogona mogla riješiti brojne probleme – od dizanja stope preživljavanja ovih vozila na bojištu, preko smanjivanja njegova termalnog i zvučnog potpisa na terenu, pa do boljeg ubrzavanja vozila i unapređenja ubojitosti oružnih sustava, sve do stvaranja osnova za interni sustav drive-by-wire (koji bi trebao poslužiti na putu prema automatiziranoj vožnji) i stvaranja unutrašnih zaliha energije potrebne za potencijalnu buduću ugradnju laserskih oružja.

Prema predstavljenim proračunskim dokumentima, Kopnene snage SAD planiraju aktualnu fazu razvojnih napora dovršiti do zadnjeg tromjesečja fiskalne 2022. godine, a onda dobivene prototipove testirati na probnim poligonima kompleksa Aberdeen u saveznoj državi Maryland i Yuma u Arizoni. Obje ove serije ispitivanja trebale bi biti dovršene u prvom tromjesečju fiskalne 2023. godine. Riječ je tu o isprobavanju tehnoloških rješenja nastalih suradnjom koncerna BAE Systems i QinetiQ, kojima bi BAE Systems krenuo u vozila M2 i M3 Bradley ugrađivati tzv. Hibridni električni pogon (Hybrid Electric Drive – HED) tvrtke QinetiQ, čija je osnovna komponenta napredni pogonski sklop (Modular EX-Drive) koji upravlja vozilom te prijenosom energije na gusjenice.

Kupola novog M2A4 Bradley IFV, Fort Stewart, 1. veljače 2022.

Ranije ove godine već je zabilježeno i da je 3. pješačka divizija stacionirana u bazi Fort Steward, savezna država Georgia, postala prva postrojba Kopnenih snaga SAD opremljena moderniziranim vozilima M2A4, koja su proizvod praktično desetljetnog modernizacijskog poduhvata. Pri tome je naglasak varijante A4 na ugradnji novog podvozja i novih gusjenica, uz obnovu i elektro-sustava te pogonske skupine, sve to ne bi li se vozilima Bradley vratilo negdašnju mobilnost te omogućilo integraciju i novih tehnoloških rješenja pojedinih internih komponenti opreme – među ostalim i ugradnju aktivnih sustava obrane vozila. No, dovršenje priprema za prelazak na varijantu A4 bilo je sve osim laganoga – zadnjih godinu dana prošlo je u rješavanju problema s pregrijavanjem baterija u kupoli moderniziranih vozila. Naime, kako je na kraju bilo ustanovljeno, ugradnja novih punjača bez regulatora voltaže dovodila je do pregrijavanja starih baterija u sustavu, a onda i do oslobađanja toksičnih plinova u kupoli i tijelu vozila. Samo ovaj problem je bio zaslužan za praktično godinu dana usporavanja uvođenja u službenu uporabu vozila Bradley varijante A4.

Vozilo varijante M2A4 tijekom testiranja 2020. godine

Imajući u vidu ovako polagan napredak u unapređivanju elektro-instalacija postojećih vozila, ne čudi ni da se prelazak na potpuno električne verzije ovakvih sustava ostavlja za dalju budućnost. Naime, početkom veljače objavljena Klimatska strategija Kopnenih snaga SAD navodi uporabu taktičkih vozila na isključivo električni pogon kao cilj do 2050. godine, dok se vozila na hibridni pogon najavljuje do 2035. godine. Pri tome bi razne robotizirane platforme mogle biti prva vozila na isključivo električni pogon, uz potencijalni razvoj i lakog izvidničkog vozila na električni pogon. Za to vrijeme već itekako traje razvoj tehnoloških rješenja za novu generaciju pogona za Joint Light Tactical Vehicle (JLTV), u čijem se okviru promišlja i hibridne te kompletno električne varijante – tako da ne čudi predstavljanje hibridne verzije vozila JLTV poduzeća Oshkosh s početka ove godine.

U svemu tome veliku ulogu imaju volumen i masa takvih tehnoloških rješenja. Naime, kako je to opisao brigadni general Glenn Dean zadužen za programe razvoja kopnenih sustava – “Ako uzmete količinu baterija s aktualnom tehnologijom koja bi bila potrebna za isključivo električni pogon tenkova Abrams, ona bi bila veća od samoga tenka, tako da po pitanju kompletno električnih opcija imamo problem pakiranja i skladištenja energije“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.