Startup uspjeh: Estonija i Hrvatska rade na sustavu situacijske svjesnosti

 

Estonsko-hrvatska obrambena tvrtka Defensphere, osnovana 2021. godine, razvija sustav Vegvisir, koji treba upraviteljima besposadnih sustava i posadama klasičnih oklopnih vozila omogućiti punu situacijsku svjesnost bojišnice, bilo na daljinu ili kroz oklopni zid vozila. Prema riječima izvršnog direktora tvrtke Ingvara Pärnamäea, Vegvisir je osmišljen za pružanje bolje vidljivosti za različita oklopna vozila (APC, IFV, MBT i druga), što onda otvara i put boljoj mogućnosti promatranja okoliša, orijentacije te znatno bržeg reagiranja nego kod tradicionalnih rješenja koja se trenutno koriste na oklopnim vozilima. “Vegvisir stvara vidno polje od 360 stupnjeva pomoću sustava kamera i senzora instaliranih na oklopnom vozilu koji omogućuje cijeloj posadi simultanu sliku okruženja vozila u stvarnom vremenu i s minimalnom latencijom”, pojasnio je Pärnamäe.

Sustav kombinira četiri komplementarna sloja senzora kako bi se osigurala vidljivost u nizu taktičkih situacija kako po danu tako i po mraku, uz korištenje termalnih senzora”. Pri tome, Vegvisirovo inovativno rješenje za prikaz sintetizirane slike koristi zaslone uređaja koji se stavljaju na glavu korisnika, kako bi im pružio pregled mješovite stvarnosti onoga što se događa u neposrednoj blizini vozila, ali i zanimljivih objekata udaljenih čak do 10 km. Razvoj Vegvisira odvija se u skladu s vojnim standardima NATO-a te uz integraciju s drugim platformama koje se koriste na bojnom polju, uključujući besposadna kopnena vozila, samostojeće senzorne točke i sustave upravljanja bojnim poljem (Battlefield Management System – BMS). Zbog svega toga, Vegvisir pruža jasnu prednost nad protivnicima i snažno podržava stvaranje zajedničke operativne slike stanja na terenu.

Ključne značajke sustava Vegvisir:

  • Modularni postav koji omogućuje prilagodbu specifičnim korisnicima, ne bi li zadovoljio 95% njihovih zahtjeva
  • Četiri sloja redundantnih senzora: senzorski sustav vozača, senzorski sustav bliskog dometa s mogućnosti gledanja iz ptičje perspektive, sustav senzora srednjeg dometa s punim infracrvenim kanalom te zapovjednički sustav dugog dometa stabiliziran žiroskopom
  • Robusni zasloni koji se stavljaju na glavu s VR sučeljem ili različite opcije na klasičnim zaslonima
  • Glava zapovjedničkog senzora gibljiva u 360 stupnjeva, s 4 senzorska prozora i dometom do 10km
  • Optika namijenjena za noćnu vožnju
  • Senzori višestrukog radnog spektra
  • Mission Computer rješenje dizajnirano prema MIL specifikacijama
  • NATO STANAG akreditacija sukladnosti
  • Ugradbeni dizajn specifičan za konkretne korisničke platforme
  • Mogućnosti dizajna za naknadnu ugradnju na već postojeće platforme

Izvršni direktor Pärnamäe objašnjava kako je startup prikupio 550.000 eura u prvom krugu ulaganja za razvoj Vegvisira, čime je vrijednost tvrtke skočila na 5,5 milijuna eura. “U prvom krugu financiranja angažirali smo investitore iz četiri europske zemlje i prodali čak i više pristupnica nego što smo prvobitno planirali”, rekao je. “Uz pomoć te investicije razvit ćemo ono što je zasad tek naša tehnička demo-verzija proizvoda u prototip koji se može testirati u suradnji s krajnjim korisnicima. Cilj nam je prikazati ga na sajmu obrambene industrije Eurosatory u Parizu ovog ljeta”, dakle, uz ponešto sreće, od 13. do 17. lipnja ove godine. Prema Pärnamäeu, za ovu je godinu planiran i drugi krug financiranja s ciljem povećanja inženjerskog i prodajnog tima tvrtke te dostizanja statusa krajnjeg proizvoda do 2023. “Pretpregovori s nekoliko najvećih svjetskih tvrtki za oklopnu tehnologiju pokazuju kako je interes za ovo rješenje poprilično velik”, potvrdio je čelnik tvrtke.

————————

————————

Ivan Jelušić, ORQA

Za Hrvatsku je posebno bitna činjenica kako poduzeće Defensphere zapravo predstavlja primjer konkretne suradnje hrvatske i estonske industrije, budući je hrvatsko poduzeće Orqa d.o.o. najveći pojedinačni dioničar i suosnivač tvrtke Defensphere registrirane u Estoniji. O tome je za portal Obris.org Ivan Jelušić, suosnivač hrvatske tvrtke Orqa objasnio: “Vegvisir je sjajan primjer suradnje hrvatske i estonske industrije te zajedničkog razvoja naprednih tehnoloških rješenja u području obrane i sigurnosti. Izgledno je da će proizvod na kojem radimo biti jedno od najkompleksnijih rješenja dvojne namjene ikad proizvedenih u Hrvatskoj. Sigurni smo da će se i MORH sa svojim interesom pridružiti listi partnera koji već surađuju na ovom projektu”.

Posebno treba napomenuti kako je tim temeljem s nizom partnera stvoren i poseban konzorcij vođen hrvatskim poduzećem DOK-ING, kojem su ciljevi napredno opremanje njihovih besposadnih vozila KOMODO te zajedničko pretendiranje na sredstva iz Europskog obrambenog fonda (EDF) tijekom nadolazećeg razdoblja. Baš o tom aspektu rada posebne pohvale je imao i Goran Basarac, predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije (HKKOI):

“Suradnjom ORQA d.o.o. iz RH i tvrtke Defensphere iz Estonije možemo reći da dolazi do konkretnog i prvog vidljivog oglednog primjera kolaborativnog razvojnog projekta između društava 2 države članice EU, a koji će zasigurno imati i potencijal aplikacije na Europski obrambeni Fond. Kao krovno udruženje RH obrambene industrije raduje nas da je ovom razvojnom suradnjom konkretiziran i nedavno potpisani MoU imeđu Estonskog udruženja obrambene industrije i HKKOI, ali i da ovaj projekt predstavlja novi ‘deal’ u području obrambene industrije RH koji cijeli sektor usmjerava prema većoj dodanoj vrijednosti i konkurentnosti”.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.