Vojni udari SAD i saveznika po Siriji

 

U 9 sati po washingtonskom vremenu (4 ujutro u Damasku i 3 sata ujutro u Hrvatskoj), predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump objavio je izvođenje vojnih udara po Siriji. Mete ovog vojnog djelovanja bile su odabrane prilično usko – prvenstveno su gađani objekti “kemijske infrastrukture” širom Sirije, za razliku od najava koje su ukazivale i na mogućnost bitno širih djelovanja. Već u vrijeme ove noćne objave novinska agencija Reuters objavila je da se čuju detonacije na istoku Damaska, glavnog grada Sirije. U gotovo isto vrijeme, britanska premijerka Teresa May objavila je i britansko sudjelovanje u ovoj vojnoj akciji, spominjući da je riječ o zajedničkoj akciji SAD, Velike Britanije i Francuske.

Što se gađalo?

 Oko 4:30 po lokalnom vremenu u Siriji, režim Bashara al-Assada u Damasku prekinuo je redoviti noćni televizijski program te potvrdio napad, ističući ujedno navodna djelovanja sustava sirijske protuzračne obrane. Nekoliko minuta nakon prvih eksplozija u Damasku započela su djelovanja sirijske protuzračne obrane, koja su se navodno preklopila i s drugim valom napada, koji je uslijedio oko 15 minuta nakon prvoga. Unutar oko 20 minuta od početka napada, čulo se sirijsko protuzračno topništvo i lansiranje protuzračnih projektila – za koju su lokalni izvori ustvrdili kako su uspjeli srušiti ukupno 13 nadolazećih krstarećih projektila.

Kako izgleda, riječ je o napadu izvedenom prvenstveno krstarećim projektilima ispaljivanima s mora i iz zraka. Mediji pretpostavljaju da ih je noćas bilo ispaljeno dvostruko više nego pri lanjskome napadu na sirijsku zrakoplovnu bazu Shayrat – kada se 7. travnja 2017. ciljeve gađalo s 59 raketa BGM-109 Tomahawk. Naknadno se čulo o ukupno četiri lokacije oko Damaska koje su napadnute iz zraka (zrakoplovne baze Mezzeh i Dumayr na jugu Damaska, kao i baza specijalnih postrojbi Jamraya na zapadu grada, te vojno-istraživački kompleks Barzeh sjeverno od Damaska). Uz francusko sudjelovanje zračnim snagama o kojem se malo čulo, Velika Britanija je objavila izvođenje napada i na kompleks Masyaf zapadno od grada Homsa, u kojoj je bio smješten još jedan vojno-istraživački centar vezan uz kemijsko naoružanje. Udar je ondje navodno izveden krstarećim projektilima MBDA Storm Shadow, ispaljenim iz ukupno četiri britanska zrakoplova Tornado GR4, oko 4 ujutro po lokalnome vremenu. Izgleda da su mete ondje bile pretpostavljana skladišta prekursora za proizvodnju bojnih otrova.

Prva konferencija za medije

Pentagon je u 4 ujutro po hrvatskom vremenu (10 navečer u Washingtonu) zakazao prvu vojnu konferenciju za medije, na kojoj su u dvadesetak minuta američki ministar obrane James Mattis i načelnik Združenog stožera general Joseph Dunford dali prve detalje o akciji. Za razliku od prošlogodišnjih napada ograničenih na jednu lokaciju, ove su godine izvedeni širi udari – među ostalim i uz korištenje vojnih zrakoplova s posadama. Mete su prvenstveno bili kompleksi vezani uz vojno-kemijsku proizvodnju i skladištenje, a udar je bio planiran jednokratno. Ciljevi napada su navodno bili pažljivo odabrani i s ciljem izbjegavanja nepotrebnih, vjerojatno stranih žrtava u Siriji. Prema riječima generala Dunforda, iako nije bilo izričitih upozorenja o predstojećem napadu, za izvedena djelovanja u Siriji bile su provedene uobičajene procedure dekonflikcije iz centra u Kataru. Time su aktivnosti u nekoj mjeri ipak usklađene s lokalnim snagama Ruske Federacije, i tijekom akcije nije došlo do djelovanja modernih ruskih protuzračnih sustava sa sjevera Sirije, o kojima se mnogo čulo proteklih dana.

Dok je u svom večernjem obraćanju javnosti predsjednik Donald Trump govorio o noćas započetom dužem i opsežnijem vojnom djelovanju, vojna konferencija za medije tu je iznijela podatke o djelovanju koje je opisano bitno uže, kao načelno jednokratno. Za njegovu provedbu nije se pričekalo pristizanje borbene skupine američkog nosača zrakoplova USS Harry S. Truman (CVN-75), koja je 11. travnja isplovila iz matične baze Norfolk i čije se pristizanje na Mediteran očekivalo za oko tjedan dana plovidbe. Jednako tako, nije se čekalo ni pristizanje američkog desantnog nosača USS Iwo Jima (LHD-7), koji u Mediteran uskoro stiže kroz Crveno more.

Kako bilo da bilo, ujedno je najavljeno da će se tijekom noći nastaviti prikupljati podatke o izvedenim djelovanjima, ne bi li predstojećeg jutra iz SAD javnosti bili predočeni detaljniji izvještaji o napadima koji su izgleda bili provedeni bez gubitaka. Jednako tako se u jutarnjim satima očekuju i detaljnija obraćanja čelništava preostalih država koje su sudjelovale u napadima, kao i reakcije susjeda Sirije te vojnih saveznika režima u Damasku.

Jutro, 14. travnja

Najavljena jutarnja konferencija za medije američkog Ministarstva obrane ocrtala je ponešto drugačiju sliku od one koju se moglo sastaviti iz prvih vijesti s terena u Siriji. Kao prvo, bilo je korišteno nešto manje krstarećih projektila od noćašnjih procjena – službeno je bilo lansirano samo 105 projektila. Osim toga, kao drugo, i broj meta koje se gađalo navodno je bio manji od prvih procjena. Umjesto 4 do 6 meta, Pentagon je spomenuo njih samo tri – 76 projektila je ispaljeno na vojno-istraživački kompleks Barzeh kod Damaska (57 BGM-109 Tomahawk i 19 AGM-158B JASSM-ER), 22 projektila pala su na skladišta kemijskog oružja kod Homsa (“Him Shinshar Chemical Weapons Storage Site” – 9 Tomahawk, 8 Storm Shadow, 3 SCALP-EG, 3 MdCN) i još 7 projektila na nedaleki treći cilj, dodatni kompleks utvrđenih skladišta (“Him Shinshar Bunker Facility” – 7 SCALP-EG). Čitav napad je izveden s tri smjera, s Mediterana (francuska fregata Languedoc ispalila je 3 projektila MdCN, podmornica USS John Warner (SSN-785) ispalila je 6 Tomahawka), iz Crvenog mora (USS Monterey CG-61, ispalila je 30 Tomahawka, i USS Laboon (DDG-58) još njih 7) i s Arapskog mora (USS Higgins (DDG-76) ispalio je 23 Tomahawka). Uz to, iz zraka su djelovala dva američka bombardera B-1 Lancer (lansirali 19 JASSM projektila), britanski avioni Tornado i Eurofighter Typhoon (ukupno lansirali 8 projektila Storm Shadow), te francuski Rafale i Mirage (ukupno lansirali 9 projektila SCALP-EG).

Dok su sirijske vlasti objavile kako se u pet uništenih zgrada kompleksa Barzeh izvodilo medicinska istraživanja i proizvodnju, službeni izvori SAD navode kako tri gađane mete predstavljaju centralne segmente širokog sustava proizvodnje te skladištenja kemijskog oružja u Siriji – koji je jutrošnjim udarima “značajno degradiran”.

Istraživački institut farmaceutske i kemijske industrije, Barzeh

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.