Rast izraelskog obrambenog izvoza i Hrvatska

 

Sredinom prošloga tjedna se iz Agencije za međunarodnu suradnju pri Ministarstvu obrane Države Izrael (SIBAT), državnog tijela zaduženog za podršku izraelskoj vojnoj industriji, čulo kako je izvoz obrambenih proizvoda te države od 2016. do 2017. porastao 41,5 posto. Konkretno, u prošloj godini Izrael je izvezao raznolikih vojnih roba u vrijednosti od 9,2 milijardi USD, što je ujedno i nacionalni rekord na tom području.

Ovaj rezultat komentirao je i izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman: „To je iznimno postignuće u svakome smislu, koje je postignuto velikim zalaganjem SIBAT-a i obrambene industrije, te zahvaljujući velikom broju sporazuma sa stranim državama“. Tom dramatičnom porastu doprinijeli su i prošlogodišnji napori tamošnjeg Ministarstva obrane na deregulaciji nacionalne obrambene industrije, kojima se izraelskim poduzećima iz obrambene industrije olakšalo izvozno poslovanje. Tada je općenito olakšano pribavljanje izvoznih dozvola za 98 pobrojanih država, liberaliziran je izvoz demonstratora, izložbenih primjeraka tehnike, kao i proizvoda čija tehnologija nije strogo klasificirane prirode, te su ojačane državne online-usluge za izvoznike. Riječ je o razvoju poslovanja čiju noviju fazu izraelsko Ministarstvo obrane definira rastućim brojevima – 5,7 milijardi USD 2015. godine, 6,5 milijardi USD 2016. godine, i konačno 9,2 milijarde USD 2017. godine.

Prema podacima objavljenim iz SIBAT-a, to je poslovanje za 2017. moguće i detaljnije razlomiti po vrstama proizvoda. Tako je lani izvezeno najviše protuzračnih sustava (31 posto prometa), zatim radarskih sustava (17 posto), komunikacijskih sustava i streljiva (oboje po 9 posto), izvidničkih i optičkih sustava (8 posto), sustava kibernetičkog ratovanja (5 posto), te bespilotnih sustava (2 posto). Spomenuti promet protuzračnih sustava porastao je 2017. za 70 posto prema godini ranije i lani je obuhvatio oko trećinu ukupnog izvoza obrambene industrije Izraela. Veliku ulogu tu ima skup poslova sklopljenih s Indijom – Israeli Aerospace Industries onamo isporučuje 1,6 milijardi USD vrijednosti raketa i lansera protuzračnog sustava Barak 8, te još komunikacijske opreme, zapovjednih i radarskih sustava. Zato i ne čudi da je regija Azija i Pacifik u 2017. predstavljala najveće vojno tržište za Izrael (58 posto poslova), o čemu je direktor SIBAT-a, brigadni general u mirovini Mishel Ben Baruch zaključio: „To je globalni trend, i naravno da ondje ima konkuriranja s drugim državama, no zahvaljujući kvaliteti i prestižu kojeg uživaju naši sustavi, mi se uspijevamo natjecati na azijskim i europskim tržištima“.

Direktor SIBAT-a brigadni general u mirovini Mishel Ben Baruch u HGK, Zagreb, 27. rujna 2017. godine

Upravo ta europska tržišta druga su po značaju za Izrael (21 posto ukupnih poslova), gdje trgovinu dodatno potiče i porast obrambenih proračuna NATO članica. Pri tome Izrael to područje vidi kao bitno poslovno polje, gdje se očekuje poseban rast prodaje u sektorima (1) obrana granica, (2) kontrola posljedica migracija,te (3) svekoliki terorizam. Direktor agencije SIBAT Ben Baruch i naredne 2018. godine očekuje usporedive razine obrambenog izvoza, čemu bi lako mogla doprinijeti i Republika Hrvatska – koja je posljednjih mjeseci od Izraela kupila bespilotne letjelice, dok pregovori traju i oko sklapanja ugovora o kupovini borbenih aviona (za kojeg izraelski mediji ponovo govore kao da je već nedavno sklopljen). O tome je Ben Baruch rekao za izraelske medije: „Mi smo se ondje natjecali s velikanima tih aktivnosti oko prodaje viška IDF aviona F-16, i pobijedili smo zbog naše pouzdanosti, transparentnosti, profesionalizma i kvalitete“. Uz to, „Nije jednostavno natjecati se s europskim državama u Europi i pobijediti. To je projekt vrijedan pola milijarde USD. Ovo donosi suradnju i među raznim drugim ministarstvima – kao što su gospodarstva, i energije, i voda. Od projekta sigurnosne prirode mi dolazimo do dodatnih poduhvata suradnje“. Ovdje je riječ o dodatnim poslovima, čija bi pravna priroda lako mogla biti izvorom pravnih problema između Republike Hrvatske i Europske unije.

Po opsegu izraelskih izvoznih poslova, tu onda slijede još i Sjeverna Amerika (14 posto), Afrika (5) i Južna Amerika (2 posto poslova). Usprkos udjelu od samo 5 posto poslova, izraelski su izvori Afriku napomenuli kao područje izuzetnog napretka poslovanja od 2016. na 2017. godinu. „Posljednjih godina Izrael je bio jedna od 10 vodećih svjetskih država po obrambenome izvozu,“ napomenuo je Ben Baruch, dodavši kako većinu izraelskog vojnog izvoza sačinjavaju poslovi nekoliko velikih poduzeća izraelske vojne industrije – kao Rafael, Israeli Aerospace Industries i Israeli Military Industries – što i ne čudi, kad imamo na umu strukturu ove grane izraelske industrije, gdje dominiraju veliki državni igrači.

O navedenim industrijskim rezultatima govori i Međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI) iz Stockholma. Po njima, Izrael je osmi po redu izvoznik naoružanja na svijetu, čiji je promet tijekom posljednjih pet godina porastao čak 55 posto – od 2013. do 2017. godine je 49 posto ukupnog tog izvoza išlo u Indiju, dok slijede Azerbajdžan (13 posto) i Vijetnam (6,3 posto). Ujedno, Izrael je i 17. na listi svjetskih uvoznika oružja i vojne opreme, gdje se uvoz tijekom proteklih pet godina uvećao za 125 posto. Od tog uvoza, 60 posto dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, 30 posto iz Njemačke i 10 posto iz Italije, napominje SIPRI.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.