Ministarstvo obrane Izraela potpisalo ugovor?

 

Dok se jučer u Jutarnjem listu moglo pročitati da „pregovori o ugovoru (o prodaji izraelskih F-16 Hrvatskoj, op.a.) počinju ovaj tjedan u Zagrebu“, izraelska strana – koja je do sada već pokazala da je barem 2 koraka ispred nas – jučer je objavila da je „posao već potpisan“. Ta objava od ponedjeljka, 09. travnja, stoji na Facebook stranici državnog poduzeća Israel Aerospace Industries:

„Još jedan uspješan posao uzlijeće! Ministarstvo obrane Izraela potpisalo je sporazum o prodaji 12 lovaca F-16 Hrvatskoj. Avioni će biti nadograđeni u tvornici Lahav u sastavu IAI“.

Među uslugama koje nudi dotična tvornica su i popravci, održavanje te nadogradnja brojnih borbenih zrakoplova – od F-16, preko F-15, F-5, T-38, F-4, A-4, pa sve do C-130, MiG-21 i 29, SU-22 te SU-27.

Dosadašnji redoslijed koraka

Na press-konferenciji u Ministarstvu obrane, održanoj uoči Vladine konačne odluke o nabavi  borbenih zrakoplova od Izraela, nije se mogao čuti konkretan datum do kojeg bi ugovor o ovom velikom obrambenom poslu trebao biti sklopljen. Ministar obrane Damir Krstičević o „tajmingu“ ugovora rekao je tek:

„Nakon sutra, kada Vlada donese odluku, onda ulazimo u fazu pripreme ugovora i svih ovih sada detalja koji su isto vrlo složeni, gdje ima puno detalja, i ne bih želio sada… Bitno je da i tu fazu, koja je vrlo bitna, strateški bitna, da odradimo temeljito, sustavno, da uključimo sve potrebne ljude, pravnike, i sve one koji su potrebni da na osnovu ponude, na osnovu svih parametara, da taj ugovor bude dobro složen i da on upravo nama omogući da ovaj projekat, koji je strateški bitan za Hrvatsku vojsku, da bude uspješan projekat. Tako da ne bih želio sada… Nismo vezani… Bitan je kvalitet i odgovornost, i da to sve sustavno postavimo“.

Na svojoj sjednici od 29. ožujka, Vlada RH je posao provedbe svih radnji u vezi sa sklapanjem ugovora između Republike Hrvatske i Države Izrael u vezi s nabavom višenamjenskoga borbenog aviona prepustila Ministarstvu obrane. Uz to su zasnovana i dva specijalizirana radna tijela: (1) Radna skupina za pripremu prijedloga ugovora o poslovno-gospodarskoj suradnji RH i Države Izrael u vezi s nabavom, te (2) Povjerenstvo za praćenje aktivnosti poslovno-gospodarske suradnje vezane uz ovu nabavu. Spomenutu radnu skupinu čine predstavnici Ministarstva obrane, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, dok Povjerenstvo izrijekom okuplja pet osoba (tri potpredsjednika Vlade koji su ujedno i ministri gospodarstva, obrane te vanjskih poslova, ministra financija i predstavnika Ureda predsjednika Vlade RH). Dok još nije jasno koliko su zasnovane jučerašnje vijesti iz Izraela o sklapanju ugovora o borbenim zrakoplovima, ranije se nagađalo da će taj ugovor na razini država (tzv. „G-to-G“) biti potpisan u lipnju ili srpnju ove godine, prilikom posjeta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Hrvatskoj.

Pogled s izraelske strane

Hoće li tvornica u Lahavu imati posla i s budućim kolumbijskim avionima? (Photo: IAI)

Inače, čini se da je izraelska strana više nego zadovoljna dobrim poslom u Hrvatskoj. U ponedjeljak, 09. travnja, ugledni specijalizirani časopis Jane’s Defence Weekly objavio je, pozivajući se na izraelske vojne izvore, da su Elbit Systems i Israel Aircraft Industries (IAI) ponudili višak borbenih zrakoplova Izraelskih zračnih snaga – F-16A/B Netz i F-16C/D Barak Kolumbiji, koja traži zamjenu za svoje postojeće Kfir-zrakoplove. Kolumbija traži između 12 i 18 borbenih zrakoplova, a Izrael nudi spomenute tipove lovaca koji trenutno stoje u skladištu i/ili bi uskoro trebali otići u „mirovinu“. Prema izvorima kuće Jane’s, izraelski konzorcij nudi SLEP za svoje F-16, što uključuje zamjenu strukturnih dijelova te nadogradnju avionike i motora kako bi se avion doveo do standarda opisanog kao „blizak bloku 50“ – „Slično kao u hrvatskom projektu“, citira Jane’s službenika iz Odjela za odnose s javnošću IDF-a.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.