Prvi uspješan let brazilskog Gripena E

 

SAAB je danas sa svog tvorničkog letjelišta u švedskom Linköpingu uspješno obavio prvi let prvog brazilskog borbenog Gripen E (tvorničke oznake 39-6001). Let je započeo u 2:41 poslije podne po lokalnom vremenu, a avionom je upravljao SAAB-ov testni pilot Richard Ljungberg. Trajanje leta iznosilo je 65 minuta, i uključivalo je testiranje bazične upravljivosti, te letnih karakteristika na različitim visinama i brzinama. Njegova je svrha bila potvrđivanje da se zrakoplov ponaša prema očekivanjima.

„Ovo dostignuće svjedoči o izvanrednom partnerstvu Švedske i Brazila. Manje od 5 godina nakon što je potpisan ugovor, prvi brazilski Gripen proveo je svoj prvi let“,

kazao je Håkan Buskhe, predsjednik i generalni direktor SAAB-a.

Švedski prototip Gripena E

Kako navode iz SAAB-a, ovo je prvi iz brazilske kvote borbenih aviona JAS 39 Gripen i bit će korišten kao namjenska letjelica u zajedničkom testnom programu. Glavne razlike u usporedbi s prijašnjim testnim avionima ovoga tipa su u činjenici da 39-6001 ima potpuno novi raspored instrumenata u kokpitu, s velikim glavnim zaslonom (Wide Area Display – WAD), 2 mala pomoćna zaslona (small Head Down Display – sHDD), te novim zaslonom pred očima pilota (Head Up Display – HUD). Daljnja velika razlika je i u dorađenom sustavu kontrole letenja s unaprijeđenim setom pravila za upravljanje letenjem Gripena E – koji uključuje modifikacije i hardvera i softvera.

„Za mene kao pilota bila je izuzetna čast letjeti prvim brazilskim Gripenom E, budući da znam koliko to mnogo znači za Brazilske zračne snage i sve u SAAB-u, te kod naših brazilskih partnera. Let je prošao glatko, i avion se ponašao baš kao što smo to vidjeli u simulatorima i drugim testnim platformama. Ovo je bio i prvi put da smo letjeli s ovim ‘Wide Area Displayom’ u kokpitu, te sa zadovoljstvom mogu reći kako su moja očekivanja bila potvrđena“,

kazao je Richard Ljungberg, testni pilot SAAB-a.

Inače, letjelica tvorničke oznake 39-6001 u Brazilskim zračnim snagama (Força Aérea Brasileira – FAB) imat će F-39 kao oznaku tipa, i službenu oznaku 4100. Ona će sad biti uključena u testni program za daljnja ispitivanja dopustivih opterećenja, kao i testiranje taktičkih sustava te senzora.

————————

————————
Nakon što je prvi testni primjerak novog Gripena poletio sredinom lipnja 2017. godine, radovi na sastavljanju prvog takvog aviona za Brazil započeli su sredinom 2018. godine. Prvi Gripen E jednosjed za Brazil ušao je krajem siječnja ove godine u 2. fazu završnog sastavljanja s najavama skorih testnih letova. Tada se čulo kako Gripen prolazi kroz ukupno 3 faze sastavljanja, gdje faza 1 obuhvaća glavninu instalacija (kao što su kablovi i cijevi), faza 2 uključuje ugradnju avionike, rezervnog izvora struje, motora, radara, te niza manjih segmenata, dok faza 3 obuhvaća verifikaciju čitavog aviona, dizanje softvera, te simulacije rada njegovih sustava na tlu. Nakon okončanja poslova u 3. fazi sastavljanja, završni zahvati se odvijaju u hangaru za isporuku, nakon čega slijede testni letovi.

Avion koji je danas uspješno odradio svoj prvi let ujedno je prvi je od ukupno 36 švedskih borbenih aviona naručenih za Brazil (28 jednosjeda verzije E i još 8 dvosjeda verzije F), ukupne vrijednosti posla od 4,16 milijardi USD. Njihova će prava isporuka u Brazilske zračne snage započeti 2021. godine, dok će prvi brazilski piloti stići na obuku u Švedsku u siječnju 2020. godine. Proizvodnja novih Gripena za Brazil započet će u Švedskoj (4 jednosjeda E i 4 dvosjeda F), da bi se potom podijelila između dvije proizvodne linije. Od preostalih 28 letjelica, njih će 15 biti izgrađeno u Brazilu, i još 13 u Švedskoj – a obje proizvodne linije ovih aviona (jedna u Švedskoj te druga u Brazilu) bit će zajednički korištene i u proizvodnji Gripena za buduće naručitelje. Isporuka novih Gripena za Brazil trebala bi biti dovršena 2024. godine.

 

*Photo: SAAB

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.