NATO suspendirao obučnu misiju u Iraku

 

NATO je suspendirao obuku iračkih snaga ne bi li osigurao sigurnost više stotina pripadnika misije u okruženju straha za regionalnu stabilnost nakon što je američki zračni napad u Bagdadu 2. siječnja ubio visokopozicioniranog iranskog generala, rekao je glasnogovornik Saveza u subotu, 4. siječnja. „Sigurnost našeg osoblja u Iraku je najvažnija“, kazao je u izjavi glasnogovornik NATO-a Dylan White. „Mi nastavljamo poduzimati sve nužne mjere predostrožnosti. NATO misija se nastavlja, ali obučne aktivnosti su privremeno suspendirane“. On je također objasnio i da je glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg telefonski razgovarao s američkim ministrom obrane Markom Esperom nakon napada na Qassema Soleimanija, zapovjednika Iranske revolucionarne garde na bagdadskom aerodromu u četvrtak, 2. siječnja. „NATO vrlo pažljivo prati situaciju u regiji“, dodao je glasnovornik, „radi zabrinutosti da bi smrt drugog po redu najmoćnijeg čovjeka u Iranu mogla pokrenuti stihiju širom Bliskog istoka“.

NATO misija Irak (NM-I) sastavljena od više stotina obučavatelja, savjetnika i pomoćnog osoblja iz 29 zemalja-članica Saveza, kao i partnerskih zemalja izvan NATO okvira. Ona obuhvaća vojno i civilno osoblje, a ustanovljena u Bagdadu tijekom listopada 2018. godine, nakon 3 godine ratovanja protiv Islamske države, Po svojoj prirodi NM-I je neborbena „train-and-advise“ misija, kojom se želi iračkim sigurnosnim snagama i institucijama pomoći u suprotstavljanju budućim pobunama. Njeno osoblje se ne raspoređuje na teren s iračkim snagama tijekom njihovih operacija. Aktualno zapovjedništvo ove NATO misije od 26. studenog 2019. godine obnaša general bojnica Jennie Carignan iz Kanade, a u njoj aktivno sudjeluje i Republika Hrvatska.

Slično i u misiji OIR

Uz sve to, iz njemačkih vojnih krugova se u petak 3. siječnja čulo i kako snage SAD-a te njihovih saveznika suspendiraju obuku iračkih snaga u okviru američke protuterorističke misije „Operation Inherent Resolve“ (OIR) – zbog povišene razine prijetnji. Ove je vijesti potvrdila i sama misija OIR priopćenjem u nedjelju 5. siječnja, napominjući:

„Naš je prvi prioritet zaštita svog koalicijskog ljudstva posvećenog pobjedi nad organizacijom ‘Daesh’. Ponovljeni raketni napadi elemenata organizacije Kata’ib Hezbollah izvedeni tijekom protekla dva mjeseca uzrokovali su smrt osoblja iračkih snaga sigurnosti i jednog civila iz SAD. Rezultat toga je sada naša puna posvećenost zaštiti iračkih baza koje koriste koalicijske snage. To je ograničilo naše sposobnosti provedbe obuke s partnerima, te podrške njihovim operacijama protiv Islamske države, te smo zato i pauzirali ove aktivnosti, što je odluka čiju opravdanost planiramo redovito preispitivati. Ostajemo odlučni partneri Vlade Iraka te iračkog naroda koji su nas primili u svoju državu, ne bi li im pomogli pobijediti ISIS. Ostajemo spremni ponovo posvetiti punu pažnju i napore našim zajedničkim naporima osiguravanja trajne pobjede nad organizacijom ‘Daesh’“.

Misija OIR, kojom zapovijeda američki general pukovnik Pat White, uspostavljena je 2014. za suzbijanje prijetnji Islamske države u Iraku i Siriji, a njen mandat sada uključuje i daljnje operacije u potpori regionalnoj stabilnosti. Njemačka vojska u toj misiji ima svojih oko 120 pripadnika.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.