Izrael: ugašena 117. “Barak” eskadrila

 

Posljednjeg dana rujna ugašena je najstarija izraelska eskadrila borbenih aviona F-16. U srijedu, 30. rujna ove godine, preletom lovaca F-16 C/D iznad zrakoplovne baze Ramat David na sjeveru Izraela završilo je jedno važno razdoblje u povijesti Izraelskog ratnog zrakoplovstva. 117. eskadrila – nama dobro poznata budući su u njenom sastavu bili nesuđeni hrvatski borbeni avioni Barak (odnosno F-16 Blok 30) – bazirana u bazi Ramat David otišla je u povijest, a sve kako bi se ondje otvorilo novo zrakoplovno razdoblje i povećala efikasnost obrambenog sustava Izraela. Gašenje eskadrile dio je višegodišnjeg vojnog plana pod nazivom „Momentum“, kojim se uvodi novi ustroj izraelskih Oružanih snaga i obavlja nabava novih oružnih sustava, uključujući i kupovinu više aviona 5. generacije. Za narednih godinu dana „Momentum“ je predvidio gašenje 117. eskadrile i jednog tenkovske bojne, te uspostavu nove pješačke divizije.

Zapovjednik Izraelskog ratnog zrakoplovstva, general-bojnik Amikam Norkin, objavio je u veljači ove godine namjeru gašenja 117. eskadrile: „Namjera mi je iskoristiti prednosti ove prigode kako bih bolje pripremio Ratno zrakoplovstvo za buduće izazove. Poboljšat ćemo se i nastaviti razvijati relevantne i utjecajne zračne snage. To je zapovjedni te profesionalni izazov, i siguran sam da će zapovjednik Eskadrile i zapovjednik Krila proći ovaj test“, rekao je tada general Norkin.

Francuski Mirage u sastavu 117. eskadrile

Osim što je najstarija, 117. eskadrila (nazvana i „First Jet Squadron“) bila je i jedna od najaktivnijih – osnovana je u zrakoplovnoj bazi Ramat David sada već jako davne 1953. godine, i od tada je sudjelovala u svim izraelskim ratovima. Kako navode izraelski izvori, ta je Eskadrila prva oborila neprijateljski avion koji je zašao u izraelski prostor 1955. godine, do danas je zabilježila ukupno 124,5 presretanja i oborila ukupno 121 neprijateljski zrakoplov. U povijesti je zabilježena kao prva eskadrila koja je oborila neprijateljski avion borbenim avionom F-16, kao i prva na svijetu koja je oborila MiG-23. Eskadrila je 1981. sudjelovala u akciji „Opera“ (ili „Babilon“), odnosno u napadu na irački i reaktor u Osiraku nedaleko Bagdada. Tijekom svojih 67 godina operativnog djelovanja u Zrakoplovnoj bazi Ramat David, 117. eskadrila koristila je razne zrakoplove – u vrijeme njenog osnutka, to su bili avioni Gloster Meteor iz Velike Britanije, potom su 1962. u sastav Eskadrile ušli francuski avioni Mirage. Nakon 1980. godine 117. i 110. eskadrila prve su integrirale borbene avione „Netz“ (F-16 A/B).

Iako je ukidanje eskadrile tužan događaj, ona utjelovljuje trenutni plan optimizacije Izraelskog ratnog zrakoplovstva dok se prilagođavamo promjenjivom okruženju. Postati ekonomski učinkovitiji sada omogućuje nam poboljšanja u narednim godinama. Sve do svojih posljednjih dana, 117. eskadrila bila je operativno aktivna u raznim regijama i branila je izraelsku sigurnost. Duh eskadrile, njezini ljudi, njezini poginuli članovi i njihove obitelji duboko su utisnuti u naša srca i oni su ti koji čine i održavaju njezinu snažnu baštinu. Eskadrilo 117, ponosan sam na tebe“, rekao je u svom završnom govoru zapovjednik IAF-a, general-bojnik Amikam Norkin.

Dva tjedna prije gašenja 117 eskadrile, svečano je umirovljeno njenih 14 pripadnika, uključujući i pilote. Njima u čast održan je prelet borbenih aviona F-16 Barak. Za razliku od kolega iz drugih eskadrila, svježe umirovljeni pripadnici 117. eskadrile neće nastaviti biti njenim pričuvnim osobljem, s obzirom da je ona ugašena 15 dana nakon njihovog odlaska u mirovinu. Bio je to ujedno i posljednji let određenog broja zrakoplova iz sastava 117. eskadrile.

Zrakoplovna baza Ramat David bila je i ostat će matična baza za preostale izraelske Barake

Većina pripadnika 117. eskadrile, kao i postojeća pričuva, prebacit će se u druge eskadrile koje koriste avione „Barak“, odnosno F-16 C/D. Plan povećanja učinkovitosti Izraelskog ratnog zrakoplovstva predviđa da se u nekoliko narednih mjeseci svi borbeni avioni iz „Barak“ flote prebace u bazu u Ramat Davidu, te da se tamo onda okupe i svi članovi zrakoplovnih posada. Plan je da se tako okupljena divizija „Barak“ pojača s jednom namjenskom eskadrilom za održavanje, prvenstveno specijaliziranom za održavanje F-16 C/D.

 

*Photo (osim posljednje): IAF/Facebook

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.