F-16D br. 041 – avion “slavne” prošlosti

 

Kako se danas, 9. travnja čulo iz Izraela, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pukovnik Željko Ninić, ujedno i zapovjednik 91. Zrakoplovne baze, tijekom ranog popodneva ostvario je prvi let u dvosjedu izraelskog višenamjenskog borbenog aviona F-16. Za MORH je “pukovnik Ninić postao prvi hrvatski pilot u povijesti koji je letio izraelskim F-16 avionom tipa Barak“, odnosno točnije, na dvosjedu F-16D blok 30, tipu kojeg Izrael naziva “Brakeet”. Inače, prvi hrvatski pilot koji je samostalno letio u avionu Izraelskih zračnih snaga bio je Ivan Selak, 1998. godine na MiG-21, odnosno njegovoj varijanti dorađenoj od tamošnje državne tvrtke IAI (Israel Aerospace Industries).

Pukovnik Ninić je svoje iskustvo s letjelicom iz sastava 109. eskadrile Izraelskih zračnih snaga (tzv. “The Valley Squadron”) iz Zrakoplovne baze “Ramat David” opisao riječima: “Barak je čudo od aviona. Barak je toliko pun snage. Oprema unutra je tako dobro složena. Imao sam priliku koristiti kacigu DASH (Display and Sight Helmet). To je kaciga koja ima spregnut ciljnik s glavom pilota i ključne informacije upravljanja avionom prenosi na kacigu. Stoga moj let iz stražnje kabine nije bio klasičan let iz takve kabine gdje u pravilu ne vidite ništa, nego, obzirom na kompleksnost opreme i integraciju svega toga, let je bio pravi užitak“. Pri takvom letu, hrvatskom su pilotu u stražnjoj kabini dvosjeda F-16 u zraku društvo pravila i dva jednosjeda F-16C Barak iz iste zrakoplovne baze.

Let u trajanju od 44 minuta očigledno je obuhvatio ponešto atraktivnih elemenata, koje je Ninić opisao riječima: “Imali smo priliku letjeti iznad Države Izraela na visinama od minus nekoliko desetaka metara iznad Mrtvog mora do 25.000 stopa uzduž obale od sjevera prema jugu do pojasa Gaze tako da je to bilo prekrasno iskustvo. Isprobali smo i određene manevre s avionom koji nam je bio u pratnji. Isprobali smo razdvajanje i presretanje jedan na jedan i temeljni manevar zračne borbe jedan na jedan, manevar napada na zemlju s tipičnim iskakanjem u sastavu para, formiranje napada za odbacivanje bombi te nakon toga kontrolu učinjenoga i povratak na aerodrom s razlazom i slijetanjem. Let je trajao 44 minute“.

Od katastrofe do letenja…

Pri tome, doduše, nije bila spomenuta posebna zanimljivost vezana uz letjelicu F-16D Brakeet s oznakom 041, baš onu kojom je bio odrađen i ovaj današnji pokazni let s gostom. Naime, radi se o donekle slavnoj letjelici koja je 3. svibnja 2005. godine – pri slijetanju s obučne misije – imala težak udes (navodno otkaz stražnjeg desnog kotača), nakon kojeg je spomenuti avion idućih sedam godina proveo na popravcima. Nakon svojevrsnog “oživljavanja” u okviru glavne tehničke postrojbe Zračnih snaga Izraela pod brojem 22 (YAA-22), ovaj je avion tek 28. lipnja 2012. godine ponovo predstavljen javnosti u izraelskoj zrakoplovnoj bazi Tel-Nof, da bi onda bio ponovo predan u ruke već spomenute 109. eskadrile u bazi “Ramat David”.

—————————–

—————————–
Imajući u vidu prigodnu izjavu pukovnika Ninića: “Ponosan sam što sam prvi imao priliku letjeti na ovom vrhunskom avionu kojim će biti opremljeno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i veseli me što će moji kolege svoj posao uskoro raditi upravo ovim avionima“, možda ipak ostaje za nadati se da će kvota od dva buduća hrvatska F-16D ipak obuhvatiti neke druge, manje slavne letjelice. Iako bi se vjerojatno moglo reći kako je avion službene oznake 041 do danas potrošio manje letnih sati od nekih drugih dvosjeda istog tipa – možda ipak bolje da on ostane u IAF, i nadalje kao konkretni dokaz tamošnje umješnosti popravka vojne tehnike i nakon najtežih nezgoda.

—————————–

—————————–

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.