DOK-ING robot: Iz Estonije za Ukrajinu

 

Estonska dragovoljna udruga za spašavanje (Päästeliit) kupila je robotizirani sustav za razminiranje MV-4 hrvatskog poduzeća DOK-ING iz Zagreba da bi ga donirala u Ukrajinu. Cilj ove donacije bio je pomoć tamošnjoj Državnoj službi za hitne situacije ne bi li njihov posao razminiranja bio sigurniji i efikasniji. No DOK-ING nije stran ukrajinskim pirotehničarima, koji su do sada već u nekoliko navrata boravili u Zagrebu, trudeći se savladati rad s ovim uređajima – koji ne samo da su jedan od vrhunaca hrvatske obrambene industrije, nego su i u svom području među svjetski vodećim takvim sustavima.

Sam sustav MV-4 je za Ukrajinu odabran prema ocjeni primarnih potreba ukrajiske DSNS (Державна служба України з надзвичайних ситуацій). Kako je objasnila Piia Kallas, čelnica Estonske udruge za spašavanje: “Estonska udruga za spašavanje je u kontaktu s ukrajinskom Službom za spašavanje od početka rata, tako da znamo što im najviše treba s obzirom na situaciju. Dok je tijekom prvih mjeseci posebno trebala oprema za vatrogastvo, ove godine je posebno visoko na listi prioriteta razminiranje“. Nadalje, “prema trenutno dostupnim informacijama, ondje je raznim eksplozivnim napravama kontaminirano područje veličine nekoliko Estonija, tako da na terenu ima itekako mnogo posla“.

Sva sredstva potrebna za ovu kupovinu robotiziranog sustava za razminiranje početkom ove godine donirali su Kristjan Rahu, Priit Koit te Valdur Laid iz poduzeća UG Investment – osobe koje su se već istakle svojom velikom potporom za Ukrajinu kroz kanale Estonske udruge za spašavanje. Glavnim donatorima je pružena i prilika da odaberu ime za pribavljeni robotizirani stroj – a oni su se odlučili za “Jaroslava”. To je ime dano prema Jaroslavi Magučih, ukrajinskoj atletičarki koja je krajem kolovoza ove godine na Svjetskom atletskom prvenstvu u Budimpešti osvojila zlatnu medalju u disciplini skok u vis za žene.

DOK-ING MV-4 robotizirani sustav za razminiranje predstavlja svjetski najpoznatiji laki sustav za razminiranje te uklanjanje eksplozivnih naprava. Njegova niska konstrukcija i izdržljivost čine ga otpornim na sve vrste eksplozija protupješačkih mina i drugih vrsta zaostalog streljiva. Uređaj je na daljinsko upravljanje, čime se omogućava siguran rad osoblju koje njime upravlja.

“Sigurna zajednica, sigurna Estonija”

Estonska dragovoljna udruga za spašavanje predstavlja sklop raznih udruga koje u Estoniji djeluju na polju zaštite i spašavanja. Među njenih preko 120 organizacija članica ima organizacija koje se bave vatrogastvom, spašavanjem na moru, spašavanjem uz korištenje potražnih pasa, spašavanjem na vodi, potragama, spašavanjem s visina uz korištenje užadi, ali i niz drugih djelatnih na polju prevencije te srodnih aktivnosti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.