Crna Gora kupila helikoptere Bell 505

 

Krajem prošloga tjedna Ministarstvo obrane Crne Gore i američka kompanija Textron objavili su zaključenje novoga posla – nabavu dva helikoptera Bell 505 za potrebe Vojske Crne Gore. Prema priopćenjima od petka, 5. lipnja, Ministarstvo obrane Crne Gore potpisalo je s kanadskom kompanijom CCC (Canadian Commercial Corporation) ugovor o kupovini 2 helikoptera Bell 505 Jet Ranger u vrijednosti od 3.267.234,77 eura. Osim nabave samih letjelica, ugovor obuhvaća i obuku 3 crnogorska pilota u tvrtki „Helideal“ u južnoj Francuskoj, te 8 tehničara na Bell Training Academy u Fort Worthu u Texasu. Helikoptere će sastaviti tvrtka Bell Textron Canada u svom postrojenju u Mirabelu, Quebec, dok će ih Crnoj Gori dostaviti predstavništvo Bella u Pragu. Prvi helikopter bi trebao biti isporučen već u srpnju ove godine, a drugi – početkom 2021. godine.

Ministarstvo obrane Crne Gore nastavlja s predanim radom u cilju unapređenja naših Oružanih snaga. Uoči trogodišnjice članstva u NATO, ovaj Ugovor potvrđuje da je Crna Gora posvećena i da radi sve da bude spremna za nove izazove“, rekao je prilikom potpisivanja ugovora crnogorski ministar obrane Predrag Bošković, dodavši:  „S ovakvim helikopterima, jedinstvenim na Zapadnom Balkanu, osigurat ćemo našim pilotima odličnu obuku, ali i mogućnosti da obavljaju različite zadaće“. Pukovnik Nenad Pavlović iz Zrakoplovnih snaga Crne Gore bio je i nešto konkretniji kada su u pitanju konkretne zadaće: „Ovi helikopteri omogućit će našim pilotima da bolje obavljaju svoje dužnosti, posebno u okviru treće misije koja se odnosi na pomoć stanovništvu“. Tvrtka Textron u svom priopćenju navodi da će se ova dva nova helikoptera koristiti za obuku crnogorskih vojnih pilota. „Ponosni smo što Zrakoplovnim snagama Crne Gore pružamo izvanredne proizvode i usluge. Bell 505 je fenomenalan zrakoplov za obuku novih vojnih pilota. Zahvaljujemo Zrakoplovstvu  Crne Gore zbog činjenice da svoju eskadrilu oprema helikopterima tipa Bell, a Bell 505 bit će sjajan dodatak tom programu“, rekao je generalni direktor Bella za Europu i Rusiju Duncan Van De Velde.

Bell 505 Jet Ranger na sajmu ASDA 2019 u Splitu

Helikopter Bell 505 Jet Ranger bio je predstavljen Hrvatskoj prošle godine na vojnom sajmu ASDA 2019, na kojem je kao gost bio upravo i ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković. „S brzinom od 232 km/h i nosivošću od 680 kg, Bell 505 je dizajniran da bude siguran i lak za letenje. Dizajn u prvi plan stavlja sigurnost, performanse i pristupačnost, spajajući provjerene sustave s naprednom tehnologijom i elegantnim, modernim izgledom“, opisuje značajke ovog helikoptera tvrtka Bell Textron. Helikopteri Bell 505 Jet Ranger koriste se u civilne svrhe u Švicarskoj i Austriji, dok će Zrakoplovstvo Crne Gore bit prvi vojni korisnik ovih letjelica. Suradnja crnogorskog Ministarstva obrane s tvrtkom Bell datira iz 2018. godine, kada su za potrebe Vojske i Zrakoplovstva Crne Gore nabavljena 3 rabljena helikoptera Bell 412 EPI.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.