Srušio se zrakoplov Vojske Srbije

 

Jutros oko 10:15 sati u Ulici kralja Petra u Novoj Pazovi (kod Beograda, Srbija) srušio se avion Vojske Srbije tipa V-54 Lasta. Oba pilota su se katapultirala. Ipak, dok je potpukovnik Tomislav Bećagović prošao tek s lakšim ozljedama – njegov kolega, major Goran Savić nije bio te sreće. On je i preminuo nešto kasnije na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu, od teških ozljeda zadobivenih tijekom nemilog okončanja leta koji mu je trebao biti ispitni – za status testnoga pilota.

Dok se sprema istraga, nagađanja o uzroku pada idu prema tehničkome kvaru

Spomenuta Utva „Lasta“ V-54, zavedena pod registarskim brojem 201, u Vojsci Srbije je od zaprimanja od proizvođača, 18. lipnja 2012. godine, i do sada je ostvarila 39 sati i 50 minuta naleta. Iako još predstoji detaljnija istraga nesreće, general Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, izjavio je na VMA da “na osnovu izjave Bećagovića, došlo je do otkazivanja komande na avionu“.

U službenom priopćenju Ministarstva obrane Srbije kaže se tek da je avion bio na redovnoj tehničkoj probi, te da su oba pilota pripadnici Tehničkog opitnog centra Vojske Srbije (TOC), odnosno njegova “Sektora za vazduhoplovna sredstva”. Riječ je o ustanovi koja je nastala u ožujku 1973. godine, integracijom sedam vojnotehničkih instituta kopnene vojske JNA, da bi 01.08.2006. u njen sastav bili dodatno integrirani i dotadašnji Vazduhoplovni opitni centar (VOC) s Batajnice i Mornarički opitni centar (MOC) iz Tivta (do rata u Lori). Time je nastala jedinstvena ustanova, koja ukupnoj Vojsci Srbije služi za mjeriteljstvo te ispitivanje kvalitete i rada vojne tehnike koju se proizvodi, nabavlja, remontira ili samo želi detaljnije razmatrati.

Mediji, pak, prenose da je, iz još nepoznatih razloga, Lasta pala u dvorište između dvije kuće, te da je kasnije preminuli pilot do posljednjeg trenutka ostao u letjelici ne bi li spriječio da pogodi neku od kuća u ovom priličnom naseljenom kraju. Teško ozlijeđeni pilot pronađen je prekriven padobranom u neposrednoj blizini aviona, a ekipe hitne pomoći jedva su mu napipale puls. Vojnim je helikopterom hitno prebačen na VMA, gdje je i preminuo. Na poprištu nesreće nije bilo civilnih žrtava, kao ni požara ili eksplozije .

 

Tijekom nedavne zrakoplovne priredbe na Batajnici, Lasta V-54 je promovirana u letnom programu i kao udarni adut vojne industrije RS

Nakon već druge tragedije u samo dva mjeseca na čelu obrambenog resora Srbije, ministar obrane Srbije Aleksandar Vučić je reagirao odlučno. Zbog ove današnje  nesreće prekinuo je službeni posjet Cipru, naredivši hitnu istragu o okolnostima pada Laste. Ovakva gesta, te relativno brz i ponešto detaljniji izlazak u javnost s podacima o letjelici i ne čude, imajući u vidu da se radi o tipu zrakoplova za koji Republika Srbija ima i velika izvozna očekivanja.

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.