Započeo sajam “Partner 2013” u Beogradu

 

Nakon jučerašnjeg svečanog otvaranja i prigodnog protokola, danas je prvi puni radni dan na sajmu vojne opreme i naoružanja “Partner 2013” u Beogradu. Ova se priredba u glavnome gradu Republike Srbije održava ukupno po šesti put, u dvogodišnjem ritmu, sve od 2004. godine. Njeno je službeno trajanje od utorka, 25. lipnja, pa sve do petka, 28. lipnja. Pri tome, prva tri dana priredbe odvojena su za poslovne kontakte i službeno razgledavanja, dok će tek u petak, 28. lipnja, “Partner 2013” biti otvoren i za građanstvo. Uz svoj klasični sajamski karakter, na ovogodišnjoj priredbi “Partner 2013” ujedno se obilježava i 160 godina postojanja vojne industrije u  Srbiji.

Nedvojbeno da su današnji i sutrašnji dani programa zapravo glavni dio sajma “Partner 2013”. Svjedoči tome i činjenica da tijekom ta dva dana programa, uz redoviti trgovačko-izložbeni sadržaj priredbe, traje i prateći program stručnih predavanja te prezentacija. Ove su programske točke u pretežnoj organizaciji “Tehničkog opitnog centra” i “Vojnotehničkog instituta”, ali i pojedinih izlagača, stručnjaka, te za obrambeni sektor nevezanih institucija u Srbiji (Kancelarija saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka, Direkcija za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju).

Kao i do sada, sajam “Partner 2013” održava se na prostorima Beogradskog sajma, kompleksa smještenog uz Savu, nedaleko novoga mosta preko Ade Ciganlije. Ustanova Beogradski sajam ujedno je i izvršni organizator priredbe, uz državno poduzeće „Jugoimport – SDPR“ kao suorganizatora i Ministarstvo obrane Republike Srbije kao pokrovitelja. Pri tome, predstavljeni izlošci i štandovi izlagača smješteni su u dvoranama broj 1 (velika okrugla dvorana, u kojoj su izloženi proizvodi domaćih sudionika priredbe) i broj 4 (gdje je uz prostor za strane izlagače održano i svečano otvaranje priredbe), te na dijelu otvorenog prostora oko ovih dviju izložbenih hala.

Iako se od posjetitelja može čuti da je “Partner 2013” ponešto oskudniji od slične priredbe održane 2011. godine, ipak je tu riječ o respektabilnom sajamskom događanju. Dok se nakon ukupno 88 izlagača 2011. godine, prije početka priredbe najavljivalo rekordnih 89 izlagača iz Srbije i 11 iz stranih država, prilikom otvaranja spominjan je broj od navodno 76 domaćih i 16 inozemnih izlagača. Pri tome, ove godine nema nekih od velikih svjetskih proizvođača – posebice zapadnog podrijetla – koji su bili prisutni na sajmovima iz niza “Partnera” proteklih godina (Lockheed Martin, AM General, Heckler & Koch, MAN, ali i hrvatska Agencija Alan te izraleski proizvođači). Time je, doduše, pažnja javnosti jasnije usmjerena s jedne strane na ruski MiG (koji je podružnica United Aircraft Corporation – UAC), a s druge strane na francuski Thales. Uz njih, prisutni su i izlagači iz Austrije, Češke, Danske, Luksemburga, Njemačke, Slovenije, Švicarske i Švedske.

Time je jasno vidljiva i razlika između sajmova iz niza “Partner” u Srbiji i u mnogo aspekata usporedivih sajmova niza “ASDA” u Hrvatskoj. Dok je “Partner 2013” prvenstveno prilika obrambenoj industriji Republike Srbije da predstavi svoje domaće proizvode stranim kupcima, hrvatska je “ASDA 2013” prvenstveno bila sajam na kome su strani izlagači prikazivali proizvode zanimljive kupcima iz Hrvatske i pojedinih susjednih zemalja (dok je promocija hrvatske vojne proizvodnje stranim delegacijama predstavljala svojevrsnu novost i izuzetak). Jednako tako, dok liste stranih izlagača na ova dva sajma pokazuju iznimno malo preklapanja, odmah se može vidjeti dominacija zapadnih proizvođača na sajmu “ASDA 2013”, te prisutnost predstavnika ruske vojne industrije u Beogradu, na sajmu “Partner 2013”.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.