Vojskom protiv krize u Srbiji

 

U Hrvatskoj je prilično očigledno da je posljednjih godina državna služba bila najbolji štit od krize i nezaposlenosti. Iz nje se rijetko izlazi, plaće ondje do sada nisu radikalno padale, a konkurencija za nova mjesta itekako je žestoka. Zato i ne čudi da posljednje vrijeme primjetno raste interes za sve oblike zapošljavanja na državni račun – pa i u sklopu Oružanih snaga. Obrambeni sustav tu zapošljava, ali ne na veliko, i ne tek tako – veliki interes nezaposlenih građana za sve oblike službe u profesionalnoj vojsci tu je jako zgodna okolnost, jer omogućava ozbiljniju selekciju budućih kadrova. No, to nije situacija tipična tek za Republiku Hrvatsku, već je vidljiva i širom regije.

Rado ide Srbin u vojnike

U ovome svjetlu zanimljivo zvuči i vijest koju se proteklih dana moglo uočiti u medijima susjedne Republike Srbije. Ondje se oglasio Jovan Krivokapić, glasnogovornik Ministarstva obrane Republike Srbije, najavljujući promjene u sustavu dragovoljnog služenja vojne obveze u toj zemlji. Naime, zbog iznimnog interesa brojnih kandidata, Srbija odustaje od dosadašnjeg pozivanja dragovoljnih ročnika na službu dva puta godišnje (proljeće i jesen), te od ove godine uvodi takvo otpošiljanje u ukupno četiri uputna roka.

Razlozi za ovu promjenu po njemu su prvenstveno dvojaki – (1) velik interes, izražen i kroz činjenicu da se za jedno mjesto dragovoljnog ročnika prijavi i po šest kandidata, ali i (2) želja da se pomladi rezervni sastav Vojske Srbije. Mediji navode da bi se ovom odlukom, a tijekom 2014. godine, broj dragovoljnih ročnika u Republici Srbiji s dosadašnjih 1.000 podigao na 1.800 godišnje.

Dok glasnogovornik Krivokapić ipak napominje da će konačna odluka o ovim promjenama sustava ipak zavisiti i o raspoloživim financijskim sredstvima odvojenim za te svrhe u obrambenome proračunu Republike Srbije – ne treba smetnuti s uma da je Srbija itekako pred izbore, pa najava novaca u doba krize (makar i za relativno kratkotrajno dragovoljno služenje vojne obveze) itekako može potaknuti ljude pred glasovanje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.