Koliko bi koštao povratak vojnog roka u Srbiji?

 

Dok u Narodnoj skupštini Republike Srbije upravo traje rasprava o dokumentu “Prijedlog odluke o učešću pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u 2016. godini”, te usvajanje Godišnjeg plana uporabe Vojske Srbije i drugih snaga obrane u multinacionalnim operacijama, posebno se zanimljivim pokazala i kratka rasprava po pitanju ponovnog uvođenja obveznog ročnog služenja vojne obveze u toj nama susjednoj državi.

Konkretno, za razliku od Hrvatske koja se tek verbalno poigravala povratkom u doba prije 2008. godine, te nasuprot Crne Gore koja još razmišlja da li uz profesionalnu vojsku uvesti i sustav dragovoljnog služenja vojne obveze za one mlade koji to posebno žele – iz Srbije se čulo ponešto i o procjenama iznosa financijskih sredstava koja bi tražilo ponovno uvođenje ročne obveze, u Srbiji ukinute s 1. siječnjom 2011. godine. Time su 1. ožujka iz sustava Vojske Srbije po posljednji put ispraćeni zadnji ročnici, što je ujedno označilo i kraj takve prakse izvršavanja vojne obveze koja se u Srbiji prakticirala neprekidno od 1878. godine.

Otpust zadnjih ročnika Vojske Srbije, 3. centar za obuku VS u Jakovu, 1. ožujka 2011. godine

Otpust zadnjih ročnika Vojske Srbije, 3. centar za obuku VS u Jakovu, 1. ožujka 2011. godine

Iako se posljednjih godina u više navrata javnost poigravala pitanjem povratka na stari sustav, a ponekad bi se u tu diskusiju uključili i nadležni iz obrambenog sustava RS, do danas su argumenti ostajali više teorijske razine. Dakle, nije se čulo o procjenama troškova koje bi ovakav potez imao za Srbiju. No, danas se Zoran Đorđević, ministar obrane Republike Srbije, tijekom parlamentarne rasprave našao suočen s tematskim upitom zastupnika – i stvari su se promijenile. Naime, zastupnik iz redova Pokreta socijalista Đorđe Komlenski pitao je ministra obrane Đorđevića da li je planirano i da li se razmišlja o tome da Vojska Srbije uvede obvezno služenje vojne obveze.

Ministar je na to odvratio kako bi za vraćanje vojnog roka u Srbiji samo tijekom prve godine primjene novog/starog sustava trebalo osigurati dodatnih 70 milijardi RSD u proračunu (oko  570,73 milijuna eura, po tečaju od 122.65 RSD za 1 euro). “Istini za volju, svake sljedeće godine bi trebalo manje i manje, ali mislim da je i ovih 70 milijardi dinara dovoljno velika cifra da razmislimo da li to možemo u ovom trenutku, ili ne“, rekao je Đorđević. Ti bi se relativno veliki novci navodno prvenstveno trošili za osiguravanje smještaja ročnika, odore, opremu i druge potrepštine.

Zastupnik Komlenski naglasio je kako po njemu vojska ima i odgojnu ulogu u društvu, dodajući: “Smatram da to treba učiniti u budućem razdoblju, čim se za to stvore uvjeti” – na što je ministar Đorđević spremno odvratio da Narodna skupština o tome može raspravljati, budući je odluka o vraćanju ročnog služenja vojne obveze ionako u njenim rukama. Jedino, kako je istaknuo Đorđević tu treba uzeti u obzir:

Vojni rok je zamrznut, ali ono što trebate znati je da našom analizom za vraćanje vojnog roka, prve godine treba dodati 70 milijardi dinara u budžetu Srbije“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.