U Srbiji navala na dobrovoljno služenje vojnog roka

 

Čak 3042 kandidata, ili 563 posto više od Plana uputa, prijavilo se za “dobrovoljno služenje vojnog roka s oružjem” u Vojsci Srbije – za slanje u opće centre za obuku i na “Kurs rezervnih oficira”, temeljem oglasa za prijem kandidata koji je Ministarstvo obrane Srbije raspisalo 17. prosinca prošle godine. Na natječaj su se mogli prijaviti muškarci i žene, koji u 2013. godini navršavaju od 19 do 30 godina, državljani Republike Srbije protiv kojih se ne vodi kazneni postupak, koji su zdravstveno sposobni, a nisu bili osuđivani na kazne zatvora duže od 6 mjeseci niti su prije toga već odslužili vojni rok sa oružjem. Uz te opće uvjete, za “Kurs za rezervne oficire” se tražilo i završenu visokoškolsku naobrazbu te pozitivni ishod sigurnosne provjere kandidata. Pri tome, dobrovoljni vojni rok traje tri mjeseca u općim centrima za obuku i šest mjeseci u slučaju tečaja za pričuvne časnike, a na odsluženje se odabrane kandidate šalje dva puta godišnje – u ožujku i rujnu.

Od nešto više od 3 tisuće ljudi, njih 2881 prijavio se za obuku Vojske Srbije, a 161 na tečaj za pričuvne časnike,  priopćilo je jučer Ministarstvo obrane RS. Prema Planu uputa, u ožujku je planirano na dobrovoljno služenje vojnog roka otposlati ukupno 540 kandidata, i to 500 u centre za obuku te 40 na tečaj za pričuvne časnike. Nakon prijava te postupka u regionalnim centrima Ministarstva odbrane Srbije, u centre za obuku Vojske Srbije upućena su ukupno 502 kandidata, a na Tečaj slušatelja za pričuvne časnike – njih 41. Svi koji su dobili pozive za dobrovoljno služenje, na njih su se i odazvali.

ministarstvo-odbrane-650x315-malaIzabrani kandidati potpisuju s Ministarstvom obrane ugovor o dobrovoljnom služenju vojnog roka s oružjem, koji obavezno sadrži odredbe o početku i završetku dobrovoljnog služenja, o uvjetima njihova života i rada, novčanim primanjima tijekom vojnog roka, uvjetima prekida ovog odnosa, kao i odredbe o naknadi troškova u slučaju neopravdanog prekida započetog dobrovoljnog služenja vojnog roka.

Kada je ukidana opća obveza služenja vojnog roka, koja je u Srbiji stupila na snagu 1. siječnja 2011. godine, bilo je planirano da kroz ovaj sustav dobrovoljnog služenja godišnje prođe do 2000 kandidata. No, smanjene potrebe vojske i još manje financijske mogućnosti obrambenog sustava RS tu su planiranu brojku prepolovile, pa sada tromjesečni vojni rok godišnje dobrovoljno odsluži više od 1000 ljudi. U ožujku ove godine počinje obuka 5. grupe dobrovoljaca, kojima mjesečna naknada tijekom njihovog služenja vojnog roka iznosi oko 17 tisuća dinara (151,34 eura, prema tečaju od 112,33 RSD za euro, ili 1.147,45 HRK mjesečno) – što je povećanje, obzirom na iznos od 15 tisuća mjesečno (133,54 eura, po tečaju od 112,33 RSD za euro, ili 1.014,90 HRK), s kojim je prije dvije godine započeo ovaj program u Srbiji.

Uzevši u obzir da je to praktično pa jednako sličnoj naknadi u Hrvatskoj (oko 1.200,00 HRK mjesečno, prema internetskim stranicama MORH), dok su prosječne mjesećne plaće u Srbiji upola manje od onih u RH – u Srbiji je prosječan mjesečni prihod u studenom 2012. iznosio oko 42.395 dinara (377,42 eura, po 112,33 RSD za euro), dok je u RH za studeni 2012. bila riječ o 5.681 kuna (747.60 eura, 7,60 HRK za euro) – velik interes za ovakvo “dobrovoljno služenje vojnog roka s oružjem” nije ni čudan. Ovaj je interes poprilično usprediv i s onim u Hrvatskoj, o čemu je portal Obris.org već pisao.

Prva generacija vojnika na dobrovoljnom služenju bila je primljena direktno u Vojsku Srbije, dok su ostali morali potražiti posao preko natječaja, kako bi kandidati koji su ranije odslužili obavezni vojni rok bili u ravnopravnom položaju s njima. Nije tajna da se većina prijavljuje na dobrovoljno služenje zbog mogućnosti zapošljavanja u vojsci, ili u drugim državnim službama u kojima je odsluženi vojni rok uvjet za prijavljivanje na natječaj – prije svega u MUP-u ili u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije.

Najveće zanimanje za dobrovoljno služenje je upravo u dijelovima Srbije u kojima ima najviše vojnih jedinica – prvenstveno u južnim krajevima zemlje, gdje je i gospodarska situacija iznimno teška. Natprosječno zanimanje za dobrovoljno služenje vlada u Šumadiji, zapadnoj Srbiji i Timočkoj Krajini, nešto je slabije u Vojvodini, a na beogradskom je području daleko ispod prosjeka. Na služenje vojnog roka odlazi se u 3 centra – Sombor, Valjevo i Leskovac, da bi se nakon mjesec i pol krenulo u prekomandu, na obuku za određene specijalnosti. Tako većina svoj vojni rok onda završi u Požarevcu, Gornjem Milanovcu, Kruševcu ili Batajnici.

vojska

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.