U pripremi prva srpsko-ruska vojna vježba

 

Izgleda da je ova tekuća godina po mnogo čemu posebna za obrambeni sustav Republike Srbije, a posebice za Vojsku Srbije. Među ostalim, posljednjih smo dana svjedočili odvijanju vojne vježbe “Platinasti vuk 14”. Iako po svome sadržaju to i nije bilo posebno dojmljivo događanje, ono će ostati zabilježeno kao prva vojna vježba u Republici Srbiji, u kojoj su sudjelovali i pripadnici Hrvatske vojske. No, tu nije kraj priči o ovogodišnjim posebnostima u kalendaru vojnih vježbi Vojske Srbije.

Naime, kako se saznaje iz medija u Srbiji, u tijeku su pripreme i za održavanje prve zajedničke vježbe vojski Srbije i Rusije. Kako piše beogradski dnevni list Politika, već ove jeseni će se na vojnome poligonu nama susjedne države naći pripadnici Kopnenih snaga Vojske Srbije i zračno-desantnih jedinica Oružanih snaga Rusije. Pozivajući se na izvore iz Ministarstva obrane Srbije, Politika piše kako je u tijeku proces planiranja i usuglašavanja detalja te vojno-vježbovne aktivnosti, koja je pobudila priličan interes i u širim diplomatskim te vojnim krugovima. To stvarno i nije čudno, ima li se u vidu posljednje napetosti u odnosima Ruske Federacije i njenih susjeda – posebice država u okviru NATO saveza, ali i onih neutralnih.

Da se takva nekakva aktivnost na relaciji Rusija-Srbija sprema, nagađalo se već ovog proljeća, kada je u ožujku delegacija Oružanih snaga Ruske Federacije posjetila Republiku Srbiju. Za tu je prigodu na prostoru vojarne u Pančevu upriličena pokazna vježba Specijalne brigade VS-a, te su gosti bili pozvani i u obilazak 63. padobranskog bataljuna u Nišu. Rusku delegaciju predvodio je pukovnik Dmitrije Valerjevič Glušenko, zapovjednik 106. zračno-desantne divizije ruske vojske – upravo one jedinice koja bi na jesen najvjerojatnije trebala i sudjelovati u spomenutoj zajedničkoj vojnoj vježbi. Iako se tada iz Vojske Srbije tvrdilo da bi zajednička srpsko-ruska vojna vježba mogla biti u planu tek za 2015. godinu, izgleda da je razvoj međunarodnih napetosti uz ostalo utjecao i na promjenu ove načelne satnice.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.