Srbija i Mađarska – “Komšije 2015”

 

Upravo u vrijeme dok iz Hrvatske pljušte optužbe o dogovoru Srbije i Mađarske oko promjene migrantske rute te preusmjeravanju nadolazećeg vala ljudi prema granicama RH, mađarska i srpska vojska održavale su zajedničku vojnu vježbu pod nazivom „Komšije 2015“ (nazvanu još i „Neighbours 2015“). Na vojnom poligonu „Hajdúhadház”, kod istoimenog grada na istoku Mađarske, u četvrtak, 24. rujna, završena je vojna vježba u kojoj su sudjelovali pripadnici Prve brigade Kopnene vojske Vojske Srbije i Pete brigade Oružanih snaga Mađarske. Ciljevi ove četverodnevne vježbe bili su praktično uvježbavanje mješovitog mađarsko-srpskog voda u borbenim taktikama, razmjena iskustava i uvježbavanje multinacionalne jedinice za operacije podrške miru.

Grupu srpskih vojnika predvodio je kapetan Vladimir Božović, zamjenik zapovjednika 11. pješačkog bataljuna, koji je pohvalio svoje kolege za brzu prilagodbu taktičkim potezima mađarske vojske i borbenim vozilima BTR-80/A, namijenjenim za transport i podršku pješačkim jedinicama.

Vježbi je prisustvovao i četveročlani tim Nacionalne garde savezne države Ohio, koja vrlo dobro surađuje i s Vojskom Srbije i s Oružanim snagama Mađarske.

Da ipak ne bi bilo mjesta za teorije zavjere s početka vijesti, napomenimo još i činjenicu da se zajedničke mađarsko-srpske vježbe pod nazivom „Komšije“ održavaju sada već 6. put. Prva takva vježba održana je 2010. godine, i od tada se naizmjenično izvodi na vojnim poligonima u Srbiji i u Mađarskoj. Cilj ovih vježbi je prvenstveno osposobljavanje za međunarodna djelovanja, gdje Srbija tradicionalno ističe Cipar i Libanon.

Ovo vježbovno događanje održano je samo koji dan po okončanju bilateralnog uvježbavanja mađarskih i srpskih riječnih snaga nazvanog „Iron Cat 2015“ („Gvozdeni mačak 2015“ ili „Vasmacska 2015“) – koje se pak izvodi godišnje od 2011. godine, ove godine u Srbiji na poligonu kod Titela, a inače i u Mađarskoj, na poligonu u Várpaloti. Ovogodišnja vježba iz „Iron Cat“ niza bila je posebna po činjenici da su na njoj Mađari sudjelovali sa vlastita dva plovila (AM-31 DUNAÚJVÁROS i AM-32 DUNAFÖLDVÁR) – što je navodno bilo prvo takvo mađarsko inozemno flotno uvježbavanje još od doba Drugog svjetskog rata. Pri tome treba imati na umu i činjenicu da se ova aktivnost svojim razdobljem trajanja, od 13. pa sve do 18. rujna ove godine, događala upravo u vrijeme aktivnih incidenata vezanih uz migrante na međunarodnoj granici Mađarske i Srbije – što ipak nije pomutilo dugogodišnju vojnu suradnju ovih dviju država.
——————–

Izvještaj s prošlotjedne riječne vježbe Mađarske i Srbije

——————–

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.