Srbija 3. na tenkovskom biatlonu

 

U subotu, 15. kolovoza, zatvorene su Međunarodne vojne igre AMI2015 (Армейские международные игры 2015), koje su se od 1. do 15. kolovoza održavale na ukupno 11 lokacija u Ruskoj Federaciji, rasprostranjenih na 3 vojna okruga – Zapadnom, Južnom i Središnjem. Međunarodne vojne igre organizira Ministarstvo obrane Ruske Federacije, a prema izjavi njegovog glasnogovornika, general bojnika Igora Konašenkova – popraćene su velikim interesom publike, jer navodno je razna natjecanja pratilo više od 250 tisuća gledatelja. Na AMI2015 sudjelovalo je 57 ekipa iz 17 država, ponajviše onih azijskih i latinsko-američkih, pri čemu je Kina sudjelovala na najviše natjecanja, njih čak 12, dok ju je u stopu slijedila Bjelorusija sa sudjelovanjem u 9 igara. Sudjelovanje je zabilježilo i 20 grupa promatrača iz 6 zemalja.

Iako se natjecanja sastoje od 14 raznih vojnih disciplina svih rodova vojske, glavni događaj Igara ipak je tenkovski biatlon, višednevna manifestacija na podmoskovskom vojnom poligonu Alabino. Sudjelovalo je 13 zemalja – Angola, Venezuela, Kuvajt, Kirgizija, Kina, Mongolija, Nikaragva, Indija, Armenija, Kazahstan, Srbija, Tadžikistan i Rusija. Kako je i red, na biatlonu je pobijedila Rusija, drugo mjesto odnijela je Kina, a treće – Srbija (koja je na AMI2015 i sudjelovala samo u toj jednoj disciplini). Možda bi bili i bolji, pišu beogradski te ini novinari, da srpsku tenkovsku posadu nije pratio peh – u posljednjem krugu nisu uspjeli ispaliti niti jedan od 3 projektila (a nije postojala ni mogućnost zamjene tenka jer je zbog neispravnosti to već jednom i učinjeno), zbog čega je posljednja srpska posada morala odvoziti 3 kaznena kruga. Uz to, u polufinalu je jedan od članova posade, desetar Milivoj Tijanić, povrijedio kralježnicu, pa je hospitaliziran u Središnjoj vojnoj bolnici u Moskvi. Zdravlje mu, tvrde moskovski liječnici, nije ozbiljno ugroženo. Ministar obrane Republike Srbije Bratislav Gašić više je nego zadovoljan osvojenom broncom:

„Mi smo mala, ali hrabra zemlja. I imamo dobru vojsku. U ovakvoj konkurenciji, među ovakvim silama, na natjecanju koje traje skoro mjesec dana, čast je osvojiti treće mjesto.“

U polufinalu tenkovskog biatlona sudjelovale su ekipe Indije, Kazahstana, Srbije, Armenije, Tadžikistana, Rusije, Kine i Kirgizije. Četiri najbolje zemlje osigurale su ulazak u finale, pri čemu je polufinalno natjecanje najbolje odigrala Rusija, prošavši etapu za 73 minute i 30 sekundi, druga je bila Kina (77 minuta 32 sekundi), treći je bio Kazahstan (78 minuta 18 sekundi), dok je četvrta bila Srbija (83 minute 23 sekunde). U finalu se sreća okrenula – pa je u prvoj vožnji vodeći bio upravo Kazahstan, da bi u drugoj Rusija preuzela vodstvo i očuvala ga do samoga kraja. Tenkovske posade Srbije od početka su bilježile dobre rezultate – već prvog dana tenkovskog biatlona Srbija je zauzela drugo mjesto (odmah nakon neprikosnovene Rusije, a ispred Tadžikistana).

Sve zemlje osim Kine natjecale su se s istim tenkovima – ruskim T-72B3, dok je Kina vozila svoje T-96A. Za razliku od početnih, individualnih utrka, u kojima je svaka posada vozila vlastiti tenk, u polufinalu i finalu voze se štafete, tj. posade se smjenjuju na jednom borbenom vozilu. Prezentira se vještina vožnje tenka, svladavanje protutenkovskih prepreka i rješavanje vatrenih zadataka, pri čemu se promašaj iz gađanja topom ili strojnicom kažnjava dodatnim kaznenim krugovima.

Na završnoj svečanosti, ruski ministar obrane Sergej Šojgu podijelio je medalje, nakon čega je AMI2015 i služben zatvoren. Ohrabreni odličnim rezultatom, iz Srbije se mogu čuti najave kako bi se na idućim Međunarodnim vojnim igrama pripadnici Vojske Srbije mogli natjecati i u nekoliko disciplina.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.