U Hrvatskoj ukrajinski ranjenici, u Srbiji ruski vojnici

 

Danas je u Zagreb doputovalo 8 ranjenih ukrajinskih vojnika, koji će narednih dana biti upućeni na liječenje i rehabilitaciju. Kako smo već ranije objavili na portalu Obris.org, radi se o pripadnicima Nacionalne garde Ukrajine, koji u Hrvatsku dolaze na temelju ukrajinskog zahtjeva za pomoć putem NATO Sektora za civilno krizno planiranje. Hrvatska je jedna od 12 zemalja članica NATO saveza koje su pozitivno odgovorile na taj ukrajinski apel za pomoć. Odmah po dolasku u Zagreb, ukrajinski vojnici upućeni su na trijažno-dijagnostičke preglede, nakon čega će započeti i njihova medicinska rehabilitacija.

Projekt liječenja i rehabilitacije izvodi se u suradnji dvaju hrvatskih ministarstava – Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u okviru razvojne i humanitarne pomoći snosi troškove putovanja, boravka te tretmana ranjenika, dok je Ministarstvo zdravlja odabralo medicinske ustanove za njihovo liječenje i rehabilitaciju. O kojim je ustanovama riječ Ministarstvo zdravlja ne želi objaviti, navodno zbog zaštite privatnosti pacijenata, dok MVEP tvrdi da će troškove liječenja ukrajinskih vojnika moći objaviti tek nakon što se utvrdi njihovo zdravstveno stanje i potrebni medicinski zahvati. Za sada nije poznato hoće li se u Lijepoj našoj ukazati još koji ukrajinski ranjenik, budući je Hrvatska ponudila prihvat i liječenje do 10 Ukrajinaca.

Gotovo istodobno dok su se za let prema Hrvatskoj pripremali ranjenici iz Ukrajine, u vojnu zračnu luku u Batajnici kod Beograda sletjelo je 6 ruskih vojnih transportnih zrakoplova tipa „Iljušin 76“ (IL-76TD). Oni su, osim više od 100 ruskih padobranaca, u Beograd dopremili 7 vojnih vozila, 2 oklopna vozila, vojne kamione i drugu tehniku, a sve radi sudjelovanja na antiterorističkoj vježbi „Srem 2014“. Zajedno sa srpskim vojnicima, ruske zračno-desantne snage uvježbavat će likvidaciju terorističkih baza i oslobađanje taoca.

To je prva takva zajednička srpsko-ruska vojna vježba, o čijem se održavanju do sada puno nagađalo i naklapalo, ali donedavno bez javno vidljive konkretizacije. Već samo ime vježbe govori da će se ona održati nedaleko granice s Hrvatskom, a Radio Slobodna Europa objavio je da će se vježbati na poligonu Nikinci nedaleko Rume. U vježbi „SREM 2014“ sudjelovat će pripadnici 106. Gardijske padobranske divizije iz Tule, te srpske kopnene snage. Ruski vojnici te oprema bit će do početka vježbe sredinom studenog smješteni u vojarni u Šapcu. Inače, ova operativna grupa 106. divizije u svom sastavu ima nešto više od 100 ljudi, 12 desantnih borbenih vozila (BMD-2 i BTR-D), zapovjedno vozilo, stanicu za neposredno izviđanje i nekoliko bespilotnih letjelica.

 

Iskrcavanje ruske tehnike za vježbu “SREM 2014”: 

 

Iz Vojske Srbije tvrde kako ova vježba, ali i buduće koje se najavljuju za 2015. godinu (vježbe ratnog zrakoplovstva ovih dviju zemalja), nemaju nikakve veze sa stanjem u Ukrajini, već su dio redovne obrambene suradnje utemeljene kroz sporazum o vojno-tehničkoj suradnji potpisan u studenom 2013. godine. Kao i u nedavnome slučaju ruskih “kulturnih djelatnika” u Republici Srpskoj, i ovdje je nedvojbeno riječ o političkoj poruci Moskve, ali i Beograda, upućenoj kako put Bruxellesa, tako u Washington DC. Pri tome, prilično je zanimljivo kako su se u regiji poklopila ova posljednja dva događaja – pristizanje ukrajinskih ranjenika u Zagreb i ruskih vojnika u Beograd – oba unutar istih 24 sata.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.