Oklopnjaci BRDM-2 stigli u Srbiju

 

Dok se posljednjih dana u Republici Srbiji otvoreno nagađalo o načinu isporuke doniranih vojnih vozila iz Ruske Federacije, spominjući pri tome i navodnu rumunjsku blokadu riječne dopreme – danas, 23. srpnja 2019. ruski portal Sputnik u verziji na srpskom jeziku ekskluzivno je objavio vijesti o rješenju dijela ovih nedoumica. Prema ovom izvoru, danas oko 13 sati zračnim putem na vojni aerodrom Batajnica (ili po novome “Avio-baza Milenko Pavlović“) dostavljeno je 30 ruskih oklopnih vozila BRDM-2M za Vojsku Srbije.

Nakon isporuke borbenih zrakoplova MiG-29, sada je tu riječ o realizaciji drugog dijela sporazuma postignutog između Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, predsjednika Ruske Federacije i Republike Srbije. Još ostaje za provesti i najavljenu isporuku 30 doniranih ruskih tenkova, za koje se nagađa da bi trebali biti u varijanti T-72B1 MS.

Oklopna vozila BRDM-2 je za potrebe JNA negdašnja SFRJ nabavljala od 1967. do 1985. godine. Od tada pribavljenih oko 280 oklopnjaka, današnja Vojska Srbije navodno operativno još koristi samo do 46 primjeraka izviđačke verzije vozila BRDM-2. Kod ovih vozila se spominje njihova dobra pokretljivost te preciznosti strojnica (kalibra 14,5 mm u ručno pokretanoj posadnoj kupoli, te s njim još i spregnuti PKT kalibra 7,62 mm). Dok za ova vozila, koja se koristilo širom zemalja negdašnjeg Varšavskog ugovora, postoje i brojni projekti daljnje modernizacije – provedba ove ruske donacije posebno je zanimljiva u kontekstu utjecaja na nedavna srpska nastojanja oko razvoja vlastitih oklopnih vozila (obitelj oklopnjaka tipa “Lazar”), te raznih oružnih kupola (posadnih i besposadnih) – što se sve zadnjih godina aktivno promoviralo na vojnim mimohodima i vojno-industrijskim sajmovima.

Usprkos navodima medija u Srbiji, a kako se saznalo samo koji dan kasnije, izgleda da je tom prilikom ipak u Republiku Srbiju dostavljen tek dio od ukupno planiranih 30 vozila BRDM-2M, budući je 29. srpnja održano službeno predstavljanje njih 10, dok se doprema ostatka spominje do kraja 2019. godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.