“Stoljeće pobjednika” ili “Velebit” s one strane Drine

 

Trebala je to biti još jedna velika, najveća vojna parada – stogodišnjica pobjede u Prvom svjetskom ratu, 100 tenkova, novi ruski MiG-ovi 29, novi bjeloruski PZO sustavi kratkog i srednjeg dometa … Naravno, sve to prezentirano u centru Beograda pred uvaženim gostom iz Rusije, Vladimirom Putinom, i državnim vrhom Srbije. „Na ceremoniji kakva odavno nije viđena kod nas, Vojska Srbije pokazat će svu svoju vatrenu moć. Ispred visokih gostiju proći će najsuvremenije domaće naoružanje, kao i najnovija pojačanja iz svijeta“, prenijele su Večernje novosti najavu anonimnog sugovornika. Bilo je to usred kolovoza ove godine, kada se stjecao dojam da tu visoki gosti iz Rusije u Beogradu na neki način trebaju parirati međunarodnim predstavnicima te izraelskom vojnom nastupu u Kninu, na hrvatskoj proslavi 23. godišnjice vojno-redarstvene operacije „Oluja“.

No kako se bližilo vrijeme realizacije hrvatske vojne vježbe „Velebit 18“, tako su se i srbijanski planovi mijenjali. Najprije je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao – ništa od parade, bit će vojna vježba. Sredinom rujna, Vučić je najavio:

„Vjerojatno nećemo ići na paradu, nego na veliku vojnu vježbu. Da vidimo za što nam je vojska sposobna. Da to ima nekog smisla, a ne da bude ‘lakirovka’. Ofarbamo 100 tenkova i provozamo kroz glavne ulice. Nego da vidimo da li Vojska radi i može li poslužiti za odvraćanje potencijalnog agresora“.

Ideju je ubrzo javno podupro i ministar obrane Aleksandar Vulin. A onda je službeno, u intervjuu „Politici“ od 20. listopada, najavio:

„Možda je to za druge bio dan primirja, za nas je to bio dan pobjede, oslobođenja i zato će se vježba zvati ‘Vijek (stoljeće, op.a.) pobjednika’. Nikada do sada se vježbe nisu izvodile na ovaj način, istovremeno na više lokacija s bojevom upotrebom. Na pet lokacija više od 6.000 pripadnika Vojske Srbije sa 469 borbenih sustava i 24 zrakoplova istovremeno će izvoditi složene prikaze obučenosti. Sudjelovat će svi naši vidovi i rodovi. Forsirat će se rijeke i prebacivati borbena tehnika, avijacija će bombardirati ciljeve, protuzračna sredstva će demonstrirati kako bi branila naše nebo, artiljerija će prikazati domet i moć, oklopne jedinice će u velikom broju gađati u pokretu, naše pješašatvo će pokazati brzinu i obučenost, padobranskim desantom pokazat ćemo kako bi se reagiralo na terorističku prijetnju i koja sve sredstva imamo za borbu u otežanim uvjetima. Vojska Srbije će pokazati kako bi djelovala u slučaju istovremenog napada iz više pravaca i kako bi odgovorila na različite vidove ugrožavanja naše sigurnosti“.

Predsjednik Srbije, međutim, nije bio zadovoljan. Možda i zato što je najava previše podsjećala na hrvatsku vježbu „Velebit“ – 6.000 pripadnika Vojske Srbije u odnosu na 5.500 pripadnika OS RH, 5 lokacija u Srbiji u odnosu na 11 lokacija u Hrvatskoj, forsiranje rijeke, zrakoplovstvo koje baca bombe, topništvo u pokretu… Samo tjedan dana nakon Vulinovog intervjua „Politici“, Vučić je pojačao „doživljaj“:

„Bit će to najveća vojna vježba viđena do sada na ovim prostorima, i trajat će od 05. do 11. studenog. Ovi manevri bit će izvedeni na 9 lokacija – na vojnim poligonima na Pasuljanskim lovadama, na Pešteru, u Titelu, Međi, Borovcu i Orešcu, kao i na području Velikog Jastrepca, Zvorničkog jezera i Sremske Mitrovice“,

Vučić je najavio i da će se moći vidjeti i „znatno moćnija Vojska Srbije nego u posljednja 3 desetljeća“, te da će na vježbi sudjelovati oko 8.000 vojnika.

„Bit će to prilika da građani vide što smo sve napravili, kako smo osnažili našu vojsku. Dobili smo i deseti po redu MiG-29. Ljudi moraju znati da za zaštitu naše zemlje nabavljamo nove helikoptere i drugu opremu, a kada imate novca – onda to možete“,

najavio je Aleksandar Vučić, dodavši da će Srbija učiniti sve da nikada ne dođe do bilo kakvih sukoba, ali da mora biti spremna zaštititi se.

Ponovno anonimni izvori iz Ministarstva obrane Republike Srbije u medijima su potom najavili da će u vježbi sudjelovati 538 složenih borbenih sustava Kopnene vojske te Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. „Posebno treba istaknuti modernizirani tenk M84, borbeno vozilo pješaštva M80, samohodnu haubicu 122 mm ‘Gvozdika’, borbena oklopna vozila POLO M83 i BRDM-2, haubice 152 mm ‘Nora’ i višecijevne raketne bacače ‘Oganj’ i ‘Plamen-S’. Koristit ćemo i samohodna lansirna oružja ‘Strela 10M’ i ‘Strela 1’, specijalno vozilo Miloš, nove brodove i drugo naoružanje“,  prenijeli su srbijanski mediji najave iz Ministarstva obrane, uz napomenu da će biti prikazana i sredstva koja se tek trebaju uvesti u naoružanje Vojske Srbije, poput Lazara-3, Pasarsa i haubice Nora od 155 mm.

Tu je opet uskočio i ministar obrane Vulin, tvrdeći da je Vojska Srbije „daleko jača nego što je bila 2012.“ te da će to biti i prikazano: „Trenutno imamo mnogo bolju opremu i tehniku, i bolja su primanja zaposlenih u vojsci. Međutim, ono što je najbitnije jest da vojska osjeća da ima podršku državnog rukovodstva“, rekao je Vulin.

Izjava prilično podsjeća na izjave koje se mogu čuti u Hrvatskoj – o poboljšanju uvjeta rada pripadnika OS RH, vraćanju naknada, a demonstracija „podrške državnog rukovodstva“ mogla se praktično vidjeti i tijekom vježbe „Velebit 18“, kada su pojedine dijelove vježbe pratili i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković. Vučićeva izjava o nabavi opreme za zaštitu zemlje vrlo je slična onoj koja se mogla čuti od hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića na prezentaciji američkih helikoptera UH-60M „Black Hawk“.

„Kao što vidite, moderniziramo se, unapređujemo i razvijamo nove sposobnosti na svim područjima. Jačamo Hrvatsku vojsku ne da bi nekome prijetili, jačamo je radi našeg mira i slobode. Hrvatski narod skupo je platio svoju slobodu, stoga ne smijemo dozvoliti da buduće generacije u Hrvatskoj moraju proživljavati one strahote, razaranja i žrtve kao mi ’90-ih godina. Uz ovako moćnu Hrvatsku vojsku siguran sam da se to nikada više neće ponoviti. Mogu slobodno reći kako je danas Hrvatska vojska opremljenošću i sposobnošću izrasla u respektabilnu i modernu vojnu silu“,

rekao je u 91. ZB na Plesu ministar Krstičević, 12. listopada ove godine.

Ako je sve donedavno i izgledalo da utrka u naoružanju između Hrvatske i Srbije ne postoji jer je riječ tek o nužnoj obnovi zastarjele tehnike, srbijanske reakcije na vježbu „Velebit 18“ pokazuju da su se iz Srbije počela vrlo pomno pratiti događanja u obrambenom resoru RH i, što je važnije, javno demonstrirati reakcije srbijanskog političkog i vojnog vrha.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.