Srpsko-rumunjski “Air Solution 2018”

 

Danas, 21. rujna, posljednji je dan međunarodne zrakoplovne taktičke vježbe „Air Solution 2018“, u kojoj sudjeluju pripadnici Ratnih zrakoplovstava Srbije i Rumunjske. U svojstvu promatrača tu još sudjeluju i pripadnici Nacionalne garde američke savezne države Ohio, smješteni u Rumunjskoj, u 71. ZB „General Emanoil Ionescu“ u mjestu Câmpia Turzii. Vježba je službeno započela u ponedjeljak, 17. rujna, a „pravi“ dio provodio se od utorka do četvrtka (od 18. do 20. rujna). U vježbi sudjeluje lovačka, lovačko-bombarderska i helikopterska avijacija, kako srpska tako i rumunjska, koje zajedno uvježbavaju zadaće kontrole i zaštite zračnog prostora, rješavanje kriznih situacija u zračnom prostoru iznad granice ove dvije zemlje, kao i zadaće zračne podrške, te traganja i spašavanja.

Polijetanje srpskih pilota s Batajnice (Photo: Ministarstvo obrane Srbije)

Dolazak pripadnika RZ Rumunjske u ZB Batajnica (Photo: Ministarstvo obrane Srbije)

Posljednja provjera MiG-a 21 LanceR prije polaska (Photo: Andrea Avian/71. ZB RZ Rumunjske)

Prvog dana vježbe, transportni avioni An-26 (RZ Srbije) te Spartan C-27J (RZ Rumunjske) prevezli su ljudstvo i tehniku u Srbiju, odnosno Rumunjsku. Potom su s aerodroma Batajnica kod Beograda put Rumunjske poletjela 2 aviona Orao (Soko J-22 Orao) iz sastava RZ Srbije. Istodobno su u pratnji srpskih MiG-ova 29 na Batajnicu sletjela dva MiG-a 21 Lancer rumunjskog Ratnog zrakoplovstva. Narednih dana, u Rumunjskoj su vježbala 2 srpska Orla zajedno s rumunjskim borbenim zrakoplovima MiG-21, dok su u Srbiji rumunjski MiG-ovi vježbali s avionima MiG-29 iz sastava Ratnog zrakoplovstva Srbije. Opsluživanje ovih zrakoplova na zemlji obavljaju pripadnici matičnih jedinica, koji su za potrebe vježbe raspoređeni na odabranim vojnim aerodromima susjedne zemlje.

Ove se godine vježba „Air Solution 2018“ srpskog i rumunjskog ratnog zrakoplovstva održava po peti puta ukupno. Prva takva vježba održana je 2009. godine.

Doček gosta iz Srbije u zračnom prostoru Rumunjske (Photo: 71. ZB RZ Rumunjske)

Dva Orla J-22 iz sastava RZ Srbije na vježbi u Rumunjskoj (Doček gosta iz Srbije u zračnom prostoru Rumunjske (Photo: 71. ZB RZ Rumunjske)

———————–

———————–

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.