Uhapšen Goran Hadžić

Jutros u 08:24 djelatnici BIA-e uhapsili su haaškog optuženika Gorana Hadžića na području Fruške gore, u blizini sela Krušedol. Hadžić,  skriven iza lažnog identiteta koji još uvijek  nije objavljen, u trenutku hapšenja bio je naoružan, ali prema do sada dostupnim informacijama nije pružao otpor. BIA je došla do informacija o Hadžiću prilikom pokušaja da proda jednu Modiglianijevu sliku, za koju se sumnjalo da ju je kupio još 1991. novcem od šverca naftom. Osim Hadžića, uhapšen je i njegov suradnik koji mu je nosio novac za sliku.

Posljednji haaški bjegunac uhapšen je na Fruškoj Gori

Bijeg uoči hapšenja

Haaški sud 2004. godine podignuo je optužnicu protiv bivšeg predsjednika tzv. Republike Srpske Krajine za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, te da je kao predsjednik tzv. RSK sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu. 13. srpnja 2004. optužnica s potpisom tadašnje haaške tužiteljice Carle del Ponte predana je srpskim vlastima zajedno s nalogom za hapšenje u roku od 72 sata, a Hadžić je pobjegao samo 17 sati prije isteka tog roka. Iako se smatralo da se skriva na Fruškoj Gori, u jednom od tamošnjih vojnih kompleksa, nikada nije poduzeta ozbiljna potraga.

2004. Goran Hadžić postaje haaški optuženik

U listopadu 2010. Srbija je raspisala nagradu od milijun eura za informacije koje bi dovele do Hadžićevog uhićenja. Istovremeno je i američki State Department raspisao nagradu od 5 milijuna dolara. Nakon Ratka Mladića, koji je pronađen i uhapšen prije nepuna 2 mjeseca, Goran Hadžić posljednja je stepenica na putu Srbije prema EU. Nakon Hadžićevog hapšenja, procjene su da će Srbija već ove jeseni dobiti status zemlje-kandidatkinje.

Reakcije

Vijest o Hadžićevom uhićenju službeno je objavio srpski predsjednik Boris Tadić, ističući da Srbija “ne želi ništa zauzvrat od EU, jer je hapšenje Gorana Hadžića bila naša obaveza i mi smo to uradili. Time je Srbija”, dodao je Tadić, “‘zatvorila posebno teško poglavlje suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju”.
Zajedničkom izjavom oglasili su se predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, predsjednik Vijeća EU-a Herman Van Rompuy i šefica europske diplomacije Catherine Ashton, hvaleći pritom “odlučnost i kompromis” Srbije u suradnji s EU-om i Haaškim sudom. ‘Ovo je važan korak Srbije u profiliranju njezine europske perspektive, ali i u poštivanju međunarodne pravde. Čestitamo odlučnost političkih vođa u Srbiji na tome putu’, kaže trojac u priopćenju. Čestitkama se pridružio i predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek, ističući kako je vijest o uhićenju Gorana Hadžića vrlo važna za stabilnost regije, ali i za integraciju Srbije u EU.
Zadovoljna je i bivša glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte: “Srpska vlada uhićenjem je učinila golem korak prema demokratskoj i mirnoj budućnosti zemlje”, rekla je del Ponte napominjući da će Srbiji biti sada lakši put prema članstvu u Europskoj uniji. Osim toga, “uhićenje je golem uspjeh za međunarodno pravosuđe i sada je mandat Vijeća sigurnosti UN-a ispunjen”, poručila je bivša glavna haaška tužiteljica.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.