Srbija ulazi u svoju prvu EU borbenu skupinu

 

Kako je danas priopćilo Ministarstvo obrane Republike Srbije, u Bruxellesu su nаčelnik Generаlštаbа VS Ljubišа Diković i njegov grčki kolegа аdmirаl Evаngelos Apostolаkis potpisali notu o pristupаnju Srbije tehničkom sporаzumu o uspostаvljаnju tzv. “Balkanske borbene grupe” Europske Unije. Nova nota o proširenju članstva ove postrojbe trebala bi stupiti nа snаgu kada je ratificiraju i predstаvnici ostalih držаvа sudionica, a već sada je jasno kako Srbija iskаzuje spremnost stavljanja na raspolaganje voda vojne policije, CIMIC tima, te do pet stožernih časnika za sudjelovanje u zapovjedništvu ove EU borbene skupine.

HELBROC - početni sastav borbene skupine

HELBROC – početni sastav borbene skupine

Riječ je o postrojbi koja je bila znana i pod nazivom “HELBROC”, prema vodećoj članici Grčkoj, te još i Bugarskoj, Rumunjskoj i Cipru, do 2011. godine – kada joj se pridružila i Ukrajina. Njeno je osnivanje bilo dogovarano tijekom 2005. godine, da bi nacionalni doprinosi po prvi put bili usuglašeni u ožujku 2006. godine. Po prvi put je bila stavljena u stanje pripravnosti za djelovanje u drugoj polovici 2007. godine, od kada je to ponovljeno još tri puta – u prvoj polovici 2009. godine, a onda još i u drugoj polovici 2011., te 2014. godine (uz sudjelovanje još i Ukrajine). Ulazak Srbije u ovaj organizacijski okvir predstavlja suštinsku novinu koju službeni Beograd prikazuje velikim usklađivanjem sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

No, ovo je samo dio aktivnosti u okviru sastanka Vojnog odbora Europske unije, koji je u Bruxellesu u ponedjeljak i utorak, 07. i 08. listopada, okupio načelnike glavnih stožera oružanih snaga zemalja-članica EU. Tako se pod budnim okom visoke povjerenice EU za vanjske poslove Federice Mogherini i predsjedavajućeg EUMC generala Mikhaila Kostarakosa razgovaralo o vrlo aktualnoj temi suradnje između EU i NATO-a, o budućnosti operacije u BiH – EUFOR Althea, o pomorskim operacijama Unije – u Somaliji (EU NAVFOR ATALANTA) i na Mediteranu (EU NAVFOR MED – Sophia), kao i o implementaciji globalne strategije EU na području vanjske i sigurnosne politike.

Poželite li se o svemu tome informirati na web-stranici OS RH, nećete saznati ništa ni o jednoj navedenoj temi. Sve što OS RH imaju za reći s tog dvodnevnog sastanka je objašnjenje što je Vojni odbor EU i koji mu je cilj, te spomen dva susreta koja je načelnik GS OS RH general Mirko Šundov imao na marginama ovog velikog sastanka. Jedno je susret s neimenovanim načelnikom GS OS Malija, zahvalnim za hrvatsku donaciju toj afričkoj republici, a drugo – susret s načelnikom GS OS  SR Njemačke, generalom Volkerom Wiekerom. S njime je Šundov, među ostalim, razgovarao o skorašnjem angažmanu OS RH u Litvi pod njemačkim zapovjedništvom, te o opremanju i obuci za PzH 2000, čija isporuka u RH već kasni.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.