Buran dan u Bruxellesu: EDA, ATALANTA, ALTHEA i EULEX

Što se više bliži dan hrvatskog ulaska u EU, to je veći broj europskih tijela u čijem radu predstavnici Hrvatske sudjeluju kao aktivni promatrači ili ravnopravni članovi. Tako je u četvrtak, 22. ožujka, ministar obrane RH Ante Kotromanović po prvi puta sudjelovao na sastanku ministara obrane – članova Vijeća za vanjske poslove EU, pod predsjedanjem povjerenice za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Kamere PR službe Vijeća EU "uhvatile" su i hrvatskog ministra obrane

Prvi obrambenjaci EU-zemalja raspravljali su o trenutnom stanju u okviru operacija uz Rog Afrike (misije EU NAVFOR Somalia – ATALANTA i EUTM Somalija), kao i o operacijama EU-a na području jugoistočne Europe (EUFOR ALTHEA u BiH i EULEX na Kosovu).

Malo o Somaliji…..

Što se tiče operacije ATALANTA, uočen je smanjen opseg napada i uspješnosti piratskog djelovanja, kao i napredak u obuci somalijskih snaga sigurnosti, te uspješna integracija polaznika obuke za tamošnje snage reda i sigurnosti. Kako bi borba protiv pirata, ali i suradnja s nejakom somalijskom federalnom vladom bila još učinkovitija, Vijeće za vanjske poslove EU potvrdilo je namjeru produljenja mandata misije u Somaliji do prosinca 2014., te izmjene OPLAN-a i Pravila angažmana kojima se predviđa širenje područja operacija na obalnu teritoriju i unutrašnje vode Somalije. Iz ATALANTE se početkom mjeseca povukla Grčka, koja zbog vlastite mega-krize i kresanja budžeta više ne može snositi troškove sudjelovanja u operaciji. Povlačenjem fregate imenom HS Hydra, Grčka je uštedjela 7 i pol milijuna eura.

Poručnik bojnog broda Vjekoslav Periša 12. je časnik HRM-a u operaciji ATALANTA

U operaciji na Rogu Afrike zato i dalje aktivno sudjeluje Hrvatska, točnije – Hrvatska ratna mornarica, koja za potrebe operacije daje do 5 mornaričkih časnika. U okviru 11. rotacije mirovne operacije EU NAVFOR Somalija – Operacija Atalanta, časnik HRM-a, poručnik bojnog broda Vjekoslav Periša preuzeo je 23. ožujka stožernu dužnost u francuskom zapovjedništvu snaga na terenu, na francuskom zapovjednom brodu A630 MARNE. Prije samo mjesec i pol, kapetan korvete Ivica Pavić preuzeo je dužnost analitičara u Zapovjedništvu pomorske operacije ATALANTA u Nortwoodu u Velikoj Britaniji.

…pa malo o regiji…..

EU ministri obrane pozdravili su napredak u okviru pregovora između Beograda i Prištine, nadajući se da će on doći do punog izražaja i na terenu. Također su raspravljali i o ukupnim postignućima operacije ALTHEA u BiH, koja sada broji već 8. godinu postojanja. Slovenija, koja u operaciji ALTHEA sudjeluje s 18 pripadnika, obvezala se na dodatni doprinos toj operaciji, i to tako što će do kraja godine osposobiti rezervnu motoriziranu jedinicu od 120 pripadnika, izjavio je novi slovenski ministar obrane Aleš Hojs. Ta će jedinica ostati u Sloveniji, pripravna za djelovanje u slučaju potrebe, a takav raspored, tvrdi Hojs, neće povećati troškove slovenskog sudjelovanja u misijama.

…i na kraju: Hrvatska u EDA-i, Srbija počinje pregovore

Središnji događaj u Bruxellesu bila je ipak sjednica Upravljačkog odbora Europske obrambene agencije (European Defence Agency – EDA), na kojoj se raspravljalo o projektima udruživanja i dijeljenja, i koja je zaključena izjavom ministara o udruživanju i dijeljenju/razvoju vojnih sposobnosti i generiranju snaga za operacije. Budući da Hrvatska još uvijek nije članica EU, nije ni članica EDA-e, zbog čega ministar Kotromanović nije mogao prisustvovati sastanku Upravljačkog odbora. No kako sada više nema nikakve sumnje da će RH od 01. srpnja 2013. biti punopravna članica EU, odobreno joj je da sudjeluje na predstojećim sastancima upravnog tijela Europske obrambene agencije.

EDA-i se približava i Srbija – ministri obrane EU u četvrtak su opunomoćili Visoku povjerenicu za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton da bez odgađanja započne pregovore sa Srbijom o suradnji s EDA-om. Administrativni aranžmani s trećim zemljama, kao što je u ovom slučaju Srbija, odnose se na podupiranje rada Agencije  i uspostavljanje praktične suradnje, uključujući sudjelovanje u EDA-inim projektima i programima. Srpsko Ministarstvo obrane već je potpisalo dva ugovora s Europskom unijom, o razmjeni klasificiranim podataka i sudjelovanju u EU-misijama, da bi Republika Srbija onda sredinom prošle godine bilo i službeno zamolila za uspostavu suradnje s EDA-om. Komentirajući vjerojatni početak pregovora s EDA-om, srpski ministar obrane Dragan Šutanovac izjavio je kako je Srbiji takav aranžman važan iz dva razloga: „Prvi zato što ćemo kroz tu agenciju imati mogućnost pristupa fondovima koji omogućavaju istraživanje i razvoj u okviru namjenske, odnosno obrambene industrije, a s druge strane, Srbija će kroz tu Agenciju imati mogućnost povećanja kapaciteta naoružanja i vojne opreme, odnosno kompletnog sistema obrane.“ Na tragu ovoga stava je onda bilo i Ministarstvo obrane RS, koje je  u priopćenju od 22. ožujka, smatralo potrebnim napomenuti da u odnosima službenog Beograda s EDA-om „primarni interes nije politički – pristupanje Srbije EU, već praktični – otvaranje novih tržišta za srpsku vojnu industriju“.

I Pusić u Bruxellesu

Prvi susret hrvatske ministrice vanjskih poslova i glavnog tajnika NATO-a

Vraćajući se iz SAD-a, do Bruxellesa je istoga dana navratila i vanjskoposlovna ministrica Vesna Pusić. Ona se, pak, susrela s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom i popričala o perspektivi euroatlantskih integracija za sve zemlje jugoistočne Europe, napominjući kako zemljama regije Hrvatska može i želi pomoći pri prenošenju iskustava u reformskim procesima, kao i u izgradnji moderne države i institucija. Naime, čak 3 republike s područja bivše Jugoslavije očekuju veliki pomak na predstojećem NATO-summitu u Chicagu – Makedonija i Crna Gora očekuju raspravu o svom prijemu u NATO, dok BiH priželjkuje dobivanje zelenog svjetla za početak primjene Akcijskog plana za članstvo u tom savezu. Pale su i pohvale Hrvatskoj za njen doprinos operaciji ISAF u Afganistanu, a ministrica Pusić naglasila je kako će se Hrvatska u bližoj budućnosti sve više fokusirati na doprinos u treningu i obuci afganistanskih snaga sigurnosti.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.