Nove EU-sankcije protiv Sirije

U jeku priprema za nove sankcije Europske unije prema Siriji, još je 8 europskih zemalja odlučilo provoditi već do sada uvedene sankcije prema zemlji kojoj je Bašar al-Assad na čelu. Od tih 8, 6 je zemalja koje se nalaze u različitim fazama pristupanja EU – Srbija, Crna Gora, Makedonija, Island i Moldova, ali i dvije zemlje koje nisu članice EU, niti su na putu to postati – Norveška i Lihtenštajn. Sve su se one obvezale provoditi sankcije kao da su članice Europske ekonomske zone. Njihovo pridruživanje sankcijama protiv Sirije Europska komisija ocijenila je kao „dokaz privrženosti europskim vrijednostima“.

Da su njihove zemlje stavile Siriju na crnu listu, građani Crne Gore i Srbije saznali su upravo zahvaljujući Bruxellesu, a ne PR-ovima svojih Vlada. To je izazvalo određeno negodovanje, naročito u Srbiji, koja sa Sirijom ima vrlo dobre odnose, pogotovo one trgovačke. Srbija je 2010. godine u Siriju izvezla robu u vrijednosti od 15 milijuna dolara, a uvezla za svega 8 milijuna. No već godinu dana kasnije, 2011. situacija se prilično izmijenila. Srbija je Siriji prodala robu u vrijednosti od 12 milijuna dolara, a uvezla – za čak 86 milijuna. Razlog ovako drastičnoj promjeni ležao je u izbijanju sukoba u Libiji, zbog čega je Srbija morala pod hitno naći novog izvoznika nafte. Zamjenu za Libiju pronašla je u nedalekoj Siriji, pa nafta trenutno čini čak 97,7 posto njihova uvoza iz Sirije. Pridruživši se EU-sankcijama protiv Assadovog režima, Srbija će neminovno izgubiti jednog od većih opskrbljivača naftom. Srpski portal Telegraf na to je imao samo jedan komentar – „Baš smo našli kome ćemo da šiljimo!

Na crnoj listi Europske unije trenutno se nalazi 120 sirijskih dužnosnika i 40 kompanija. Posljednje sankcije, 16. po redu, EU je odobrila 25. lipnja, kada su na listu stavljeni medijski i politički savjetnici sirijskog predsjednika Bašara al-Assada, ministri obrane i unutarnjih poslova, Sirijski nacionalni sigurnosni ured, Sirijska kompanija za transport nafte, te državni radio i televizija. Novi, 17. krug sankcija upravo je u pripremi, i trebao bi biti uveden na sljedećem sastanku ministara vanjskih poslova zemalja EU, zakazanom za 23. srpnja. Osim što će se proširiti crna lista sirijskih dužnosnika i kompanija, nove bi sankcije trebale uključivati i nove zabrane putovanja, zamrzavanje sirijske imovine i imovine sirijskih dužnosnika na prostoru EU, kao i dodatne gospodarske sankcije protiv Sirije.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.