Srbija rekordno pribavljala vojnu opremu u 2021.

 

Srbija je pošle godine ugovorila nabave naoružanja i vojne opreme u vrijednosti od jedne milijarde i 318 miliona američkih dolara. Taj iznos je veći od ukupne vrijednosi svih nabava od prosinca 2016. godine, kada je pokrenut proces modernizacije Vojske Srbije (VS). Iznos ugovorenih nabava naveden je u izvještaju o poslovanju javnog poduzeća Jugoimport-SDPR za prošlu godinu. Navedeno je da se radi o 287 pojedinačnih ugovora potpisanih s 31 zemljom. Podaci nisu precizirani kada se radi o dijelu iznosa tih ugovora namjenski za VS, ali relevantni su za procjenu jer je Jugoimport-SDPR zadužen za sve nabave strategijski važnih sredstava vojne namjene i u toj listi je praktično svo naoružanje i vojna oprema.

Neki od ugovora potpisani su za potrebe domaće proizvodnje u tvornici “Borbeni složeni sistemi” i ostalima koje su u 100 posto vlasništvu Jugoimport-SDPR. Indirekno, to su također nabave za VS jer, na primjer, borbena vozila Lazar 3 i Miloš koja su u serijskoj proizvodnji za domaće potrebe pokreće američki motor i imaju francuski neovisni ovjes. Obzirom da trenutno nema informacija o tome da postoje aktivni ugovori za borbene sustave, za izvozne narudžbe, za Borbene složene sisteme možemo smatrati da su dio modernizacije VS. Vjerovatno se dio ugovora za uvoz odnosi na preprodaju nekih sredstava i neke proizvode koji u ukupnoj vrijednosti poslova ne predstavljaju znatan udio.

Potpisivanje ugovora o kupovini dodatnih Lazara 3 u ožujku 2021. (Photo: MORS)

Prema podacima izvještaja o poslovanju Jugoimport-SDPR prošle godine realizirani su uvozni poslovi u vrijednosti od 223,4 milijuna USD. Od tog iznosa 186,2 milijuna dolara su nabave za VS i 37,2 milijuna dolara su sredstava za proizvodnju i brokering. U unutarnjem prometu ugovoreno je 92,3 milijuna dolara i to se uglavnom odnosi na modernizaciju Vojske Srbije. Dramatičan rast nabava naoružanja podrazumijeva nove velike ugovore.

Bitan partner bila je Rusija od koje su naručenaa četiri Mi-35M, tri Mi-17V-5, dvije bitnice sustava protuzračne obrane Pancir-S1M, sustavi za protuelektronička djelovanja. za borbu protiv dronova, itd. Praksa u velikim poslovima je da se dio novca daje kao avans, ali nije javni podatak koliko je plaćeno Rusiji za naoružanje koje se sada ne može dobiti zbog međunarodnih sankcija i blokade ruskog gospodrstva. Svakako, radi se o velikom previdu i nesmotrenosti kada se ugovara nabava tehnike sa zemljom koja se pripremala za rat, i podrazumijevamo da je obavještajni rad Srbije osigurao pravovremene i točne informacije o prilikama na istoku.

Slijedimo službene najave o novim nabavama i u skladu s njima prošle godine ugovorene su kupovine radara iz Francuske, sustava GM 400, GM 200 i GM 60 za sustav zračnog izviđanja i obavještavanja, i za postrojbe protuzračne obrane. Od Airbusa naručeno je 10 višenamjenskih H145M za VS kao dodatak na ranije pribavljenih pet komada na osnovu ugovora iz prosinca 2016. s kojim je počeo ciklus modernizacije. 

Unutar Srbije Ministarstvo obrane, Ministarstvo financija i Jugoimport-SDPR ugovorili su nabave naoružanja domaće proizvodnje s velikim udjelom uvoznih agregata i uređaja.

 

* ovaj je tekst autor Aleksandar Radić objavio 11. kolovoza 2021. na portalu “Balkanska bezbednosna mreža” (https://www.balkansec.net/). Tekst prenosimo s dozvolom, a njegov original pod naslovom Srbija naručila oružje za čak 1,3 milijarde dolara” dostupan je na adresi: https://www.balkansec.net/post/srbija-naru%C4%8Dila-oru%C5%BEje-za-%C4%8Dak-1-3-milijarde-dolara

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.