Srbija: državna revizija u obavještajne službe

Sjedište BIA-e u Beogradu

Srpska Bezbedonosno-informativna agencija (BIA) ove je godine, kao kontrolora svog rada i djelovanja, dobila samostalni Odbor za kontrolu službi bezbednosti u Narodnoj skupštini Srbije, a naredne bi godine mogla dobiti – Državnu reviziju. Kontrolu financija BIA-e putem Državne revizije predložila je upravo predsjednica skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, Jadranka Joksimović, a spremno je prihvatio državni revizor Radoslav Sretenović, najavljujući da bi u raspored rada Državne revizije trebalo uvrstiti sve obavještajne službe – BIA-u, VOA-u (Vojnoobaveštajna agencija) i VBA (Vojnobezbedonosna agencija). Prijedlog je, za sada, podržala i BIA preko šefa Kabineta direktora Agencije, Jovana Stojića: „Spremni smo podvrgnuti se financijskoj kontroli nadležnih institucija“. Stojić je još dodao i da je BIA spremna u potpunosti surađivati s nadležnim parlamentarnim odborom, sa svrhom bolje civilne kontrole rada Agencije.

Za financijsku kontrolu BIA-e izjasnio se i Zaštitnik građana Republike Srbije (ekvivalent hrvatskom Pučkom pravobranitelju) Saša Janković, koji također smatra da bi se na taj način zaokružila civilna kontrola nad sigurnosnim službama. „U tom smislu“, kaže Janković, „kontrola je posebno potrebna u postupcima trajnih nabava, koje nisu u slobodnom režimu.“ Budući da se u Srbiji trenutno radi na izmjenama zakona o obavještajnoj i kontraobavještajnoj agenciji, očekuje se da bi se u njima mogle naći i odredbe o jačanju civilnog nadzora putem financijskih i drugih kontrola. 

Budući je do sada BIA uvijek bila u proračunu Ministarstva unutarnjih poslova Srbije, izdvajanje njenog proračuna, kao zasebne stavke, predstavljalo je prilično iznenađenje pri predlaganju ovogodišnjeg plana državnog proračuna Republike Srbije. U njemu je Bezbedonosno-informativna agencija planirana u iznosu od 4.163.186.000 dinara ili 36.618.752,75 eura (po tečaju od 113,69 RSD za 1 euro). Uz to, a za razliku od njenog hrvatskog ekvivalenta – Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), koja je u državnom proračunu predstavljena tek golom stavkom (i o čijem trošenju proračunskoga novca nema javnih podataka) – BIA je na svojoj web-stranici dala i kratak izvještaj o raspodjeli planiranih proračunskih sredstava u 2012. godini, zajedno s pregledom njihova načelno polugodišnjeg izvršenja (zaključno s 24. srpnjom 2012. godine).

Prema dokumentu Pregled predloženih, odobrenih i realizovanih budžetskih sredstava Agencije za 2012. godinu, proizlazi da se najviše novaca potrošilo na plaće i naknade zaposlenih – čak 53,59 posto godišnje im dodijeljenih sredstava – 2.231.000.000 dinara, odnosno 19.623.537,69 eura (po tečaju od 113,69 RSD za 1 euro). Uz to, na trošak poslodavca ondje idu i socijalni doprinosi, u iznosu od 545.544.000 dinara ili 4.798.522,30 eura, čime se troškovi za ljudstvo BIA penju na 66,69 posto ukupnih godišnjih sredstava. Bezbedonosno-informativna agencija će u proračunu za 2013. dobiti gotovo 600 milijuna dinara više nego u 2012. godini – tako da će raspolagati s 4.758.852.000 dinara ili 41.858.140,56 eura (opet po tečaju od 113,69 RSD za 1 euro).

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.