Srbija: utrka u naoružanju usporena proračunom

 

Ministarstvo obrane Republike Srbije potvrdilo je da je zainteresirano za kupnju 2 vojna radara AN/TPS-70, koje Ministarstvo obrane Slovenije prodaje putem javnog natječaja. Natječaj za prodaju ta dva radara s pripadajućim rezervnim dijelovima objavljen je na stranicama MORS-a 7. listopada ove godine, krajnji rok za dostavu ponuda bio je utorak 1. prosinca u podne, da bi javno otvaranje ponuda bilo upriličeno već sljedećeg dana, u srijedu 2. prosinca u 11 sati. Ministarstvo obrane Slovenije potvrdilo je za beogradski portal Tangosix.rs da je najpovoljniju ponudu dalo srpsko javno poduzeće Jugoimport SDPR, koje time sudjeluje u daljnjem procesu kupovine tih radara.

AN/TPS-70 u opremi VS, Batajnica, 7. travnja 2012. godine

AN/TPS-70 u opremi VS, Batajnica, 7. travnja 2012. godine

Kupi li zaista Jugoimport ta dva primjerka radara AN/TPS-70, bit će zanimljivo pratiti njihovu sudbinu. Naime, nije isključeno da oni ipak ne završe u Vojsci Srbije, već bi ih Jugoimport mogao transferirati dalje, po nekima čak i u Siriju. Ovaj tip radara pripada prvoj generaciji 3D radara s pasivnim antenskim rešetkama, a američki Westinghouse izbacio ih je na tržište tijekom ’70-ih godina prošlog stoljeća. Vojska Srbije imala je 3 takva radara, od kojih su dva službeno operativna, dok je jedan takav bio uništen u NATO-bombardiranju 1999. godine. Veliko je pitanje i u kojem su stanju ova dva slovenska radara za koje se neslužbeno tvrdi da su danas vrlo nepouzdani i s čestim kvarovima. Zato ni ne čudi da ih Slovenija prodaje pod uvjetom „viđeno-kupljeno“, bez ikakvog isprobavanja u realnim uvjetima.

Stručnjaci smatraju da bi 2 slovenska radara s kompletom rezervnih dijelova, dođu li u Vojsku Srbije, mogli poslužiti za revitalizaciju postojećih srpskih sustava toga tipa, ili obrnuto – bi upravo oni mogli poslužiti za dovođenje u ispravno stanje ova dva slovenska radara. Budući su u svoje vrijeme AN/TPS-70 bili prilično popularni, mnoge međunarodne tvrtke nude modernizaciju tih radara i produženje njihovog radnog vijeka.

Proračun za preživljavanje

Ako je suditi po prijedlogu novog obrambenog proračuna za 2016. godinu, Vojsci Srbije u tom periodu neće ni preostati ništa drugo nego održavanje osnovnog preživljavanja. U postojećem prijedlogu proračuna Republike Srbije, obrani je namijenjeno 55.788.602.000 dinara, ili gotovo 465 milijuna eura. To je oko 2 milijuna eura manje nego je iznosio obrambeni proračun za 2015. godinu. Od toga čak 280 milijuna eura, ili oko 60 posto proračuna, otpada na plaće i socijalne doprinose zaposlenima. Iz analize portala Tangosix.rs, vidljivo je da Ministarstvo obrane i Vojska Srbije nemaju namjeru (čitaj: nemaju novaca) kupovati novu opremu ni naoružanje (zrakoplove, radare ili PZO sustave), iako su neki tamošnji dužnosnici pompozno najavljivali velike nabave. „Od konkretnih izdvajanja koja se tiču Ratnog zrakoplovstva i PZO u proračunu postoji plan za izdvajanje nešto više od 83 tisuće eura za novi hangar na vojnom aerodromu Batajnica. Većina radova na hangaru je završena, a do sada je u ovaj objekt uloženo nešto manje od 2 milijuna eura. Kompletan završetak objekta planiran je za početak 2017. godine“, piše Tangosix.rs.

Super Galeb G-4MD (moderniziran-digitaliziran) donosi novo naoružanje i elektroniku, te dodatne podvjesne točke

Druga značajnija proračunska stavka je modernizacija školsko-borbenog zrakoplova G-4 „Super Galeb“ na standard G-4MD. U vezi s time Tangosix.rs navodi: „Plan je da se u 2016. izdvoji oko 4,5 milijuna eura, a da u 2017. počne modernizacija prototipa i ispitivanja u Tehničko-opitnom centru. Završetak procesa ispitivanja trebao bi biti gotov 2019.-2020.“. No i tu postoji prilična doza rezerviranosti, budući je ova modernizacija Super Galeba već nekoliko godina redovna proračunska stavka, koja nije rezultirala konkretnim radovima na prototipu. Za dojam ozbiljnosti, u obrambenom je proračunu u ovu stavku dodano oko pola milijarde dinara više nego ranije, što bi se, navodno, trebalo potrošiti na raspisivanje natječaja, izbor stranog partnera koji će odraditi ovaj posao, kao i za izradu potrebnog projekta modernizacije.

Proračunskom fondu osnovanom za kupovinu novog naoružanja i vojne opreme namijenjeno je 1,9 milijardi dinara (oko 15.640.802 eura po tečaju od 121,48 RSD za euro, ili oko 16.999.205 USD, po tečaju od 111,77 RSD za USD) – bitno manje od 5 milijardi USD koje se još nedavno u te svrhe spominjalo tijekom posjete premijera Aleksandra Vučića Moskvi. Taj relativno skromni iznos se namjerava se „podebljati“ prodajom viška nepotrebnog i zastarjelog oružja, što je, sudeći prema prošlotjednom burnom prometu na niškom aerodromu, već počelo. Riječ je tu o nadomještanju nedostajućih sredstava za obranu kakvom je prije godinu pribjegla i Hrvatska – čime se na prvu loptu rješava proračunski manjak, ali su ujedno slabi i ukupna materijalna osnova pojedinog nacionalnog obrambenog sustava, što na duži rok može biti problem za sebe. Gotovo jedini koji su uvjetno rečeno „profitirali“ od proračuna za 2016. su srpski vojnici u međunarodnim misijama. Osim novca koji se u tu svrhu dobiva od Ujedinjenih naroda (za sudjelovanje u misijama i operacijama UN-a), proračun za misije teži milijardu dinara, što je oko 170 milijuna dinara više nego je dodijeljeno mirovnim operacijama u 2015. godini.

Najvažnije je da je iznos namijenjen sustavu obrane dovoljan za spremnu Vojsku Srbije koja će moći odgovoriti na svaki sigurnosni izazov. Ministarstvo obrane odgovorno će se odnositi prema novcu poreznih obveznika, a dodatna sredstva osigurat će se racionalnom potrošnjom i uštedama“, komentirali su proračun u Ministarstvu obrane Srbije za Večernje novosti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.