Obrambeni proračun Srbije za 2015.

 

Šest dana prije kraja ove godine, u četvrtak 25. prosinca, Narodna skupština Srbije izglasala je proračun za 2015. godinu. Tako Republika Srbija planira naredne godine uprihoditi 924,4 milijarde dinara, dok rashodi iznose 1.082 milijarde dinara, pa je time planirani deficit 157,6 milijardi dinara. Od toga je za Ministarstvo obrane i Vojsku Srbije namijenjeno 56 milijardi dinara (ukupno 443 milijuna eura) – što je oko 5 milijardi dinara, odnosno oko 86 milijuna eura manje nego ove 2014. godine. U tu konačnu svotu obrambenog novca ulazi i 1,174 milijarde dinara (oko 9,5 milijuna eura) neraspoređenog viška prihoda ostvarenog prethodnih godina.

Novinari „Večernjih novosti“ uočili su da će spomenutih 55 milijardi biti uglavnom potrošeno za krpanje postojećih problema, te da neće biti nabava nove vojne opreme o kojima se intenzivno spekuliralo tijekom protekle i ove, 2014. godine. Za nabavu novog naoružanja i opreme namijenjene su tek 3 milijarde i 765 milijuna dinara, što će biti dovoljno samo za sitnije opremanje, dok je kupovina novih radara, zrakoplova ili sredstava protuzračne obrane ponovno stavljena na čekanje. Nabavu novih ruskih MiG-ova više nitko ni ne spominje. Za sada je jedino sigurno da će zrakoplov Supergaleb G-4 ići u modernizaciju, no za to su u vojnoj blagajni rezervirana tek nedostatna 24 milijuna dinara, te isto toliko u projekciji za 2016. godinu.

„Za projekt modernizacije „supergaleba G-4“ potrebna nam je pomoć i suradnja odgovarajućeg stranog partnera. Nabava suvremenih borbenih sustava, poput višenamjenskog borbenog zrakoplova ili radara, uvjetovana je financijskim sredstvima. Postojeće stanje i problemi s novcem otežavaju modernizaciju, ali se nadam da to neće spriječiti nabavu novih borbenih sredstava u sljedećih nekoliko godine“,

priznao je zapovjednik ViPVO general Ranko Živak.

Tehničko-remontni zavod u Čačku

Tehničko-remontni zavod u Čačku

Ratno zrakoplovstvo i PZO ukupno će sljedeće godine raspolagati s oko milijardu dinara, dok je za mirovne misije i operacije namijenjeno nešto manje – 826 milijuna dinara. Kopnenoj vojsci je ukupno namijenjena milijarda i 871 milijun dinara, Generalštabu Vojske Srbije – 4 milijarde dinara, a Zapovjedništvu za obuku – 572 milijuna dinara. Među većim novčanim izdvajanjima u 2015. ističu se planovi za izgradnju novog hangara za avione na vojnom aerodromu u Batajnici (oko 200 milijuna dinara), te plinifikacija Tehničko-remontnog zavoda u Čačku, procijenjena na oko 103 milijuna dinara. Dobro će proći i odnosi s javnošću, za koje je namijenjeno oko milijun eura (ili nešto više od 118,5 milijuna dinara). Za civilnu obranu, kao i za izvranredne situacije, namijenjeno je po 10 milijuna dinara.

Još 2008. godine Vlada Srbije odredila je da bi iznos namijenjen oružanim snagama trebao biti 2,4 posto državnog BDP-a, čemu se već godinama obrambeni proračun nije niti približio. „Po postotku koji izdvajamo za vojsku možemo se usporediti s Bugarskom, koja također izdvaja do 1,5 posto BDP-a, ali i Hrvatskom, koja ima duplo manje vojnika nego Srbija. Po debljini novčanika iza nas su i vojske Albanije, Crne Gore, Makedonije i BiH, koje imaju značajno manje ljudi u stroju. Unatoč naporima vojnog vrha godinama nam je nedostižna razina vojnog proračuna Slovenije, Grčke, Austrije, pa čak i Rumunjske“, zaključuju Večernje novosti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.