Presuda Janezu Janši povodom afere Patria

 

Danas u 11 sati započelo je  izricanje presude Janezu Janši u postupku vođenom povodom sumnji na korupciju u poslu kupovine finskih oklopnih vozila Patria za potrebe slovenske vojske – posao vrijedan oko 278 milijuna eura. Dok su svi akteri ove višegodišnje drame čitavo jutro proveli u prostorima Višega suda u Ljubljani, gdje je satima trajao postupak, jasno je da su prvostupanjske presude osumnjičenima Janezu Janši, Toniju Krkoviču i Ivanu Črnkoviču ispale prilično u skladu s očekivanjima državnoga odvjetništva Slovenije.

Naime, dok je državno odvjetništvo za Janeza Janšu tražilo dvije dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 37.000 eura, a za ostalu dvojicu njegovih suoptuženika po 22 mjeseca zatvora i također po 37.000 eura kazne.

Janši je nedvojbeno dosuđena kazna zatvora od dvije godine, dok se izvori za preostalu dvojicu osumnjičenika razlikuju. Nakon prvih vijesti o dvije zatvorske kazne od po 13 mjeseci zatvora, novije vijesti ipak govore da je Krkovič, nekadašnji pomoćnik načelnika General štaba Slovenske vojske, dobio od tužiteljstva traženih 22 mjeseca, dok se za Črnkoviča (vlasnika tvrtke Rotis) izvori razlikuju – spominjući 19 i 22 mjeseca zatvora. Uz to, svakome od njih dodana je i novčana kazna od po već spomenutih 37.000 eura. Prvostupanjski postupak protiv preostale dvojice osumnjičenih za sudjelovanje u korupcijskim radnjama oko kupovine Patria, Jožeta Zagožna i austrijsko-kanadskoga poslovnog čovjeka Waltera Wolfa još traje.

Okupljenome mnoštvu političkih pristalica Janeza Janše, među kojima je bilo i poslanika Državnoga zbora Republike Slovenije, nije bilo teško satima čekati izlazak Janše. Nakon dugog čitanja zapletenog obrazloženja presude, dugogodišnji čelnik Socijaldemokratskog saveza Slovenije (SDS) izašao je iz suda na glavni ulaz oko 13.20, te se u pratnji policije i mnoštva pristalica uputio niz Miklošičevu cestu u obližnji hotel Union, bez očekivanoga obraćanja javnosti i medijima okupljenim ispred zgrade Višega suda.

U spomenutom se hotelu, na njegovu 6. katu, navodno priprema konferencija za tisak – što je u samome hotelu i njegovoj okolici stvorilo iznimnu gužvu. O nastavku događanja u Ljubljani  izvjestit ćemo uskoro!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.