Afera Patria – u Finskoj odbačen niz optužnica

 

Dok Hrvatsku tek počinju tresti političke posljedice propasti USKOK-a u aferi “kamioni”, spomenimo da je jučerašnji dan u Finskoj bio prilično uspješan za optuženike za korupciju u obrambenim stvarima. No, da citiramo kratko priopćenje iz finske kompanije Patria:

Okružni sud odbacio je sve optužbe za mito vezane za slovenski izvozni projekt.

U svojoj presudi objavljenoj danas, 30. siječnja 2014.,  Okružni sud u Kanta-Häme-u odbacio je sve optužbe za mito vezane za slovenski izvozni projekt u razdoblju 2005-2007. Državni odvjetnik podignuo je optužnicu protiv pet osoba za teško podmićivanje u vezi sa slovenskim projektom i zatražio korporativnu novčanu kaznu za Patria Land Services Oy.

‘Odluka Okružnog suda u skladu je s očekivanjima. Smatramo da je odluka opravdana, i pravno i u svjetlu dokaza. Patria nema razloga za žalbu protiv presude vezano za bitne točke. Sada ćemo razmotriti opravdanost vezano za detalje’, rekla je glavna pravna savjetnica Sirpa-Helena Sormunen“.

Dakle, jučer je pred sudom u okrugu Hämeenlinna, gdje se nalazi sjedište Patrije, donesena odluka o odbacivanju tužbi kojima se od jeseni teretilo nekadašnjeg generalnog direktora Patrije Jorma Wiitakorpija, nekadašnjeg izvršnog potpredsjednika tvrtke Patria Vehicles, Heikkia Hulkkonena, zastupnika Patrije za Sloveniju Reija Niitynena, direktora prodaje Tuomasa Korpija, te Kaia Nurmija, glavnog financijskog direktora tvrtke. Pripomenimo kako ovdje nije izrečena oslobađajuća presuda, već je sud tek odbacio tužbu zbog nedostatka dokaza.

Jukka Rappe

Jukka Rappe

Jukka Rappe, glavni državni odvjetnik na suđenju Patrijinim menadžerima u Finskoj, izjavio je za slovensku tiskovnu agenciju STA da nije iznenađen oslobađajućom presudom u prvome stupnju postupka, jer je riječ o “teškom slučaju“, u kojem su dokazi na sudu bili “posredni“. No, on ujedno podsjeća i na tvrdnju suda da i dalje postoji “osnovana sumnja” o korupciji u slučaju isporuke finskih oklopnih vozila Sloveniji. Jukka Rappe je na suđenju za optužene tražio kaznu od pola milijuna eura odštete, i zatvorske kazne u trajanju do dvije godine zatvora za optužene menadžere.

Pri tome, još je nejasno kako će spomenuta odluka u Finskoj utjecati na vezana pravosudna postupanja u Sloveniji (gdje je bivši premijer Janez Janša nedavno i prvostupanjski osuđen zbog koruptivnih djelatnosti vezanih uz kupnju finskih oklopnjaka), a i u Hrvatskoj (gdje je bilo izvida, ali nije pokrenut sudski postupak). Što se tiče potencijalnog sudskog postupka po pitanju prodaje finskih oklopnjaka Hrvatskoj, prošloga se ljeta čulo najave o započinjanju suđenja i u Finskoj. Tada se planiralo za slučajeve i Slovenije i Hrvatske voditi jedan ujedinjeni postupak, s čime se i danas slaže finski državni odvjetnik Rappe. No, posljednjih je dana postalo jasno da tome neće biti tako.

Suđenje za korupciju pri prodaji finskih oklopnih vozila u Hrvatsku trebalo bi se nastaviti odvojeno od ostalih postupaka, a kako je u studenome prošle godine naglo umro sudac koji se svim tim stvarima bavio – jasno je da će za postupanje oko Hrvatske biti izabrano novo sudsko vijeće. Još nije jasno kada bi ono trebalo i stvarno započeti sa suđenjem.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.