Slovenija racionalizirala mrežu 112

I slovenska mreža 112 pod udarom krize

U susjednoj Sloveniji ovih dana na snagu stupa “Zakon za uravnoteženje javnih financija” s nizom raznih mjera, poskupljenja i dizanja poreza – a sve sa zajedničkim ciljem štednje i stabilizacije državnih financija. No, štednja tu nije samo u dizanju raznih davanja, već i u reformama. Neke su od njih od jučer na snazi u Upravi za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije – ustanovi koja je, za razliku od hrvatske Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), kod naših susjeda ostala strukturno smještena pod okrilje tamošnjeg Ministarstva obrane – te se našla zahvaćena općom besparicom u obrambenom resoru.

Kao i DUZS, i slovenska Uprava za zaštitu i spašavanje u svome sastavu ima i namjensku operativno-komunikacijsku službu. Ta se služba, kao i ona u Hrvatskoj, prema javnosti odaziva na telefonski broj 112. Naspram hrvatskih 20 županijskih i jednog državnog centra 112, u Sloveniji je sustav 112 sastavljen od ukupno 13 Centara za obavješćivanje (CO). Njihov je rad u posljednje vrijeme bio pomno analiziran, i ustanovljeno je da tu ima prostora za uštede. Naime, u nekima od njih radno opterećenje jako pada tijekom noći, što omogućava da se u to doba njihov posao preraspodjeli na veće, regionalne centre – bez da se time utječe na dostupnost ili kvalitetu ukupne usluge.

Na temelju ove analize, a počevši od jučer (1. srpnja 2012. godine), ukinute su noćne smjene u centrima Murska Sobota, Novo Mesto, Postojna, Ptuju, Slovenj Gradec i Trbovlje, dok je određeno da će njihov noćni posao preuzeti centri u Brežicama (za Novo mesto), Celju (za Slovenj Gradec), Kopru (za Postojnu), u Mariboru (za Mursku Sobotu i Ptuj), te u Ljubljani (za Trbovlje). Dodatno, tijekom noći će u ovim većim regionalnim središtima u dežurstvu biti i pojedini operateri iz “reduciranih” centara, ne bi li bili u stanju uskočiti s “lokalnim” znanjem, ako se za tako što ukaže potreba.

13 regionalnih ispostava slovenske Uprave za zaštitu i spašavanje

Ova je mjera, osim čistom analizom radnog opterećenja pojedinih CO, bila potaknuta i problemom nedostatka kadrova koji već godinama mori slovenski sustav zaštite i spašavanja. Naime, u centrima 112 kronično nedostaje operatera. Dok su u pojedinim trenucima ti manjkovi rješavani kadrovskim ispomoćima iz redova matičnog Ministarstva obrane Republike Slovenije – to u doba gospodarske krize više nije moguće. Ujedno, posljednjih su godina na ovim poslovima bili zadržavani i već umirovljeni operateri – na temelju sklapanih ugovora o djelu – što je također mogućnost koja je otpala uslijed oštre gospodarske krize.

Kad se toj teškoj situaciji dodatno spomene i činjenica da u skorije vrijeme iz slovenskog sustava 112 u penziju odlazi još 11 trenutno aktivnih operatera, jasno je da se zapravo neizbježno moralo pribjeći radikalnijim mjerama. U slovenskim se izvorima navodi da bi tek ova reorganizacija trebala ponovo osigurati po dva kvalificirana operatera u smjeni u svakome od pojedinih regionalnih Centara. Iako se iz nadležnih izvora posebno ističe činjenica da nema smanjivanja broja samih slovenskih Centara za obavješćivanje, ovim bi mjerama njihova funkcija trebala biti održana uz manji srednjoročni trošak.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.