Ruski specijalci potajice u BiH?

 

Prema vijestima medija iz Bosne i Hercegovine, susjednu nam je državu danas možda protresla situacija bez premca u novijoj povijesti regije. Naime, tiho i bez prijave državnim vlastima u Sarajevu, na barem dvije lokacije u BiH navodno su osvanuli “ruski specijalci”. Priča kaže da se njih 148 prijavilo kao “kulturni radnici”, da bi onda odsjeli u tri hotela na području Laktaša (kod Banja Luke, tridesetak kilometara južno od Gradiške) i na prostoru Centra za obuku policijskih snaga MUP-a RS-a na Palama. Pri tome, govorilo se i da spomenuti hoteli nisu ispunili svoju dužnost prijavljivanja ovih gostiju, o kojima donedavno ništa nije znala ni Služba za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Granični prijelaz Bosanska Rača nedaleko Bijeljine

Prema izvorima Federalne televizije BiH, ti su Rusi stigli u Bosnu i Hercegovinu 28. rujna ove godine, da bi se onda postupno krenulo govoriti o njihovom etapnom pristizanju, u razdoblju između 26. i 30. rujna. Spomenute osobe u zemlju su ušle iz susjedne Republike Srbije, preko graničnog prijelaza Bosanska Rača (smještenog kod mosta na Savi, dvadesetak kilometara sjeverno od Bijeljine). Pri tome, navodilo se kako im je entitetsko Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sugeriralo da se ne prijavljuju Službi za poslove sa strancima BiH, kao ni drugim zajedničkim institucijama. Ipak, ova informacija nije dugo ostala tajnom. Iako je spomenuta Služba za poslove sa strancima u međuvremenu uspjela legitimirati ove ruske državljane – saznavši ponešto šokantan podatak da su se oni prijavili kao “kulturni radnici”, tek ostaje za saznati koja je prava namjena ove moguće vojno-policijske avanture građana Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

Dok u veleposlanstvu Ruske Federacije u Sarajevu sve ovo nisu željeli komentirati, MUP Republike Srpske demantirao je medijske informacije o boravku “148 ruskih specijalaca i obavještajaca” u ovom BiH entitetu. Po njima, riječ je tu o boravku određenog broja ruskih državljana, uglavnom umjetnika i članova umjetničkih društava iz Ruske Federacije, koji sudjeluju na manifestaciji povodom obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture Srpske u suradnji s Ruskom Federacijom.

Ponešto drugačiji, a također smirujući tonovi došli su i od Sanje Škuletić-Malagić, glasnogovornice spomenute Službe za poslove sa strancima BiH. Ona je danas za “Avaz” izjavila da je, prema dosadašnjim saznanjima, evidentirano prisustvo 124 osobe ruske nacionalnosti u dva hotela i motelu u Laktašima. Dodala je i:

Ono što dosada znamo jeste da su oni ušli zakonito, jer nema viznog režima i imaju pravo boraviti mjesec. Oni su ulazili u BiH sukcesivno od 26. do 30. septembra. Hoteli su prijavili njihovo prisustvo Službi za poslove sa strancima. Nema informacija da je bilo ko od njih u uniformi niti da je naoružan“.

Predizborne igre?

Dok se točne okolnosti ovog neuobičajenog slučaja još istražuju, faktičnu sigurnosno-diplomatsku krizu koja bi ovim događanjem nastala, uz njen međunarodni i regionalni značaj (o kojem će se u najskorije vrijeme još zasigurno čuti), upućeni izvori iz BiH smještaju u tamošnji predizborni okvir. Naime, kako stvari stoje, izgleda da trenutno vladajuća Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njen predsjednik Milorad Dodik u Republici Srpskoj ne stoje najbolje pred opće izbore, koji su u BiH zakazani za 12. listopada ove godine.

U svom tipičnom teatralnome tonu, Predsjednik Republike Srpske Dodik prvenstvenoga krivca za takvo stanje stvari krajem prošloga tjedna prepoznao je u redovima “mešetara” iz američkog veleposlanstva u BiH, koji se po njemu žele direktno upetljati u izborni proces s ciljem stvaranja nestabilne strukture u entitetima poslije izbora. Dapače, na to se nadovezao i konkretnije, izjavljujući da:

Vidljivo je da Ambasada SAD u BiH, koja masovno laže posljednjih dana, podržava opoziciju i poziva da je građani podrže. Takođe, jasno je da smo premijerka Srpske Željka Cvijanović i ja, kao i koalicija SNSD, DNS i SP dobili podršku predsjednika Rusije Vladimira Putina“,

da bi onda konkretizirao i scenarij koji bi se, po Dodiku, trebao događati ako njegovi protivnici, trenutna opozicija u Republici Srpskoj, izgube na predstojećim izborima:

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske

Mi raspolažemo informacijama i znamo da su strani centri, a centar je u Tuzli, već razradili plan pobune koji treba da dovede do toga da u noći izbora – pošto će rezultati biti nepovoljni po opoziciju, pokušaju da to dovedu u pitanje“.

No, ovakvi pokušaji racionalizacije lošeg predizbornog statusa Milorada Dodika – navodno zasnovani na činjenici da istraživanja javnosti njegovome konkurentu Ognjenu Tadiću (SDS) daju oko 80 tisuća glasova prednosti – do pred koji dan bili su opisivani tek kao raspredanje teorija zavjere i širenje političkih “science fiction” scenarija. A onda kao da su blokovska trabunjanja lokalnog političara dobila jedan sasvim novi sadržaj činjenicom da su samo dan nakon takvih izjava na prostor BiH pristigli i spomenuti Rusi. Time bi jednim potezom u vodu pale kritike da Dodik čitavu priču razvija samo kao opravdanje za izborni poraz, i “… da mu to ništa neće uspjeti jer u principu on samo priča, a ništa ne radi” (Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a), a na djelu bi lako mogla osvanuti situacija koju je dobro opisala svojedobna izjava hrvatskog premijera Zorana Milanovića: “Tjerali su lisicu, istjerali su King Konga!”.

Širi kontekst

Naime, u doba općeg zaoštravanja odnosa NATO saveza i Europske unije na jednoj strani i Ruske Federacije na drugoj strani – potez ovakvog političkog avanturizma teško da bi mogao proći van šireg kontinentalnog konteksta i bez ozbiljnijih posljedica. Iako je tu još mnogo nepoznanica – već se sada vidi, ako ništa drugo, da bi takvim potezom u vodu pale sve teorije o ikakvom popravljanju sigurnosne situacije u regiji, i da bi Bosna i Hercegovina kliznula još nekoliko stepenica niže na skali ikakve državne stabilnosti. Ujedno, ako ima istine u navodima o prisutnosti “ruskih specijalaca” na prostoru BiH, time bi svoje faktično opravdanje dobilo i nedavno pojačavanje međunarodnih snaga u toj zemlji – o kojem smo već pisali i na portalu Obris.org – a u pitanje bi bile dovedene i sve procjene koje su posljednjih godina govorile o praktičnoj nemogućnosti ikakvih konvencionalnih ili drugih ozbiljnih sukobljavanja na granicama Hrvatske (od koje su spomenuti Laktaši i baza ruskih “kulturnih radnika” sada udaljeni tek tridesetak kilometara).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.