Nadzor zračnog prostora BiH – muka i problem

 

Kako smo pisali u petak, 23. rujna, na portalu Obris.org, ono što su iz hrvatskog Ministarstva obrane okarakterizirali tek kao „dio redovnih obučnih aktivnosti“ Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, u Republici Srpskoj  izazvalo je buru interesa, nagađanja i pitanja. Upravo je u tom kontekstu zanimljiv i službeni odgovor zajedničkog Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine, objavljen tog istog petka 23. rujna, a na upite očigledno većeg broja raznih zainteresiranih novinara o preletima hrvatskih borbenih zrakoplova u prostoru granice RH i BiH. Ministarstvo obrane BiH tako, kao prvo, ističe:

„Vezano za provjeru navoda o tome da su avioni Ministarstva obrane Republike Hrvatske 22.9.2016. godine ušli u zračni prostor Bosne i Hercegovine, u ovom trenutku Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH nisu u mogućnosti dati konkretne informacije o istom“.

Nadalje, službeno se objašnjavaju i razlozi zbog kojih je nemoguće odgovoriti na takve prilično specijalizirane novinarske upite:

„MO i OS BiH su naslijedile zastarjelu opremu iz entitetskih vojski koju je teško održavati u punom operativnom stanju. MO i OS BiH imaju izrađene studije za instaliranje i stavljanje u uporabu novih radarskih sustava i prateće opreme, te smo opredijeljeni za njihovu nabavu. Međutim, teška ekonomska situaciju u državi i dugoročno limitiran proračun MO i OS BiH imaju za posljedicu usporene procese nabave nove opreme i radarskih sustava za kontrolu i nadzor zračnog prostora BiH.

Plan je nabava primarnog i sekundarnog radara, prateće opreme za zapovijedanje i kontrolu, kao i opremanje operativnih središta za potrebe funkcioniranja sustava. U tom cilju, MO i OS BiH su pristupile projektu BRAAD (Balkanski regionalni pristup protuzračnoj obrani), zatim projekt ASDE (Razmjena podataka u zračnom prostoru) u okviru programa Partnerstva s NATO-om u koje su uključene i određene zemlje regiona. MO i OS BiH kontinuirano vrše obuku i edukaciju raspoloživog osoblja za navedene sustave, kako u zemlji tako i u inozemstvu, kako bi bili u mogućnosti prihvatiti nove radarske sustave i opremu. Sve gore navedeno provodimo sukladno mogućnostima MO i OS BiH, a u cilju dostizanja potpune spremnosti za kontrolu i zaštitu zračnog prostora BiH, kao i jačanja regionalne sigurnosti država u okružju.

Vezano za provjeru navoda o tome da su avioni MO R. Hrvatske 22.9.2016. godine ušli u zračni prostor BiH, zainteresirane upućujemo na BHANSA (Agenciju za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BH) i BHDCA (Direkciju za civilnu avijaciju) koji u okviru svoje nadležnosti provode potrebne provjere“.

Iz ovog je odgovora bitno istaknuti nekoliko odvojenih stvari. Kao prvo, stara oprema često ne služi svrsi, i nije neuobičajeno da ispadne izuzetno zahtjevna (pa onda i skupa) za ikakvo održavanje u operativnom stanju. Ovdje, nažalost, u potpunosti vrijedi stara poslovica „Koliko para, toliko i muzike“! Kao drugo, sama odluka o nekakvim nabavama vojne opreme ne znači puno ako njenim temeljem država zaista i ne krene u kupovinu, sama ili s osloncem na saveznike ili partnere. Kao treće, suradnja država regije po pitanju buduće kontrole zračnoga prostora nad našim dijelom jugoistočne Europe (projekti BRAAD, ASDE), ostvaren uz pomoć NATO saveznika, stvarno je ključna u otklanjanju senzorske „crne rupe“ koja tu faktično postoji. Pri tome, a usprkos brojnim politiziranjima ovih nastojanja – to su ujedno i jedine inicijative koje nastoje planski i sustavno riješiti problem regionalnog nadzora zračnog prostora nad Balkanom, i to na način koji će biti što jeftiniji – uz standardiziranu opremu te zadovoljavajuću razinu radne efikasnosti sustava. I konačno, kao četvrto, civilne agencije ovdje mogu pružiti ponešto podataka, iako one nisu i ne mogu biti zamjena ozbiljnim vojnim sustavima pojedinih zemalja – koji u konačnici i odgovaraju za kontrolu stanja te sigurnost svojih nacionalnih zračnih prostora.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.