Razriješen načelnik Zajedničkog štaba OS BiH

 

General pukovnik Milorad Milojčić

General pukovnik Milorad Milojčić

Predsjedništvo BiH na svojoj je 31. redovnoj sjednici, održanoj 23. siječnja, razriješilo general pukovnika Miladina Milojčića dužnosti načelnika Zajedničkog štaba OS BiH. Iako se radi o „razrješenju“, kod generala Milojčića ipak se radi o redovnoj proceduri uslijed isteka četverogodišnjeg mandata. Milojčić je na tu dužnost imenovan 2008. godine, na temelju višegodišnje službe u JNA i Vojsci Republike Srpske. Među ostalim, u njegovoj biografiji se ističe i dužnost šefa kabineta ministra obrane RS, te načelnika Odelenja za statusna pitanja u Generalštabu Vojske RS.

Na svečanoj primopredaji dužnosti u vojarni „Rajlovac“ u Sarajevu, održanoj 21. srpnja 2008. godine (tada još u činu general bojnika), Milojčić je kao svoje ciljeve istaknuo nastavak reformskih i integracijskih procesa u izgradnji modernih i efikasnih Oružanih snaga BiH, te intenziviranje sudjelovanja OS BiH u aktivnostima „Partnerstva za mir“ – u sklopu približavanja države punopravnom članstvu u NATO-savezu (članstvu kojem se Republika Srpska s Miloradom Dodikom na čelu protivi). Milojčić je te 2008. na čelu Zajedničkog štaba OS BiH naslijedio general pukovnika Sifeta Podžića, koji je ujedno bio i prvi načelnik Zajedničkog štaba  jedinstvenih OS BiH.

Jedan od svojih zadnjih javnih istupa kao načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general Milojčić je imao u studenom prošle godine, na konferenciji zapovjednika NATO partnerskih centara za obuku i edukaciju. Tada se našao priupitan komentirati inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o demilitarizaciji BiH, na što je odgovorio vojno – inicijativu je nazvao „radikalnim pristupom reformi obrane“, o čemu odluku ipak „neće donositi pripadnici Oružanih snaga BiH, već najviši nivoi vlasti u BiH“.

Dok se predsjedavajuća BiH-trojka ne dogovori o Milojčićevom nasljedniku, koji se opet bira po nacionalnom ključu, za vršitelja dužnosti načelnika Zajedničkog štaba OS BiH imenovan je general bojnik Anto Jeleč, dosadašnji zamjenik načelnika ZŠ OS BiH, te ujedno i najviše pozicionirani Hrvat u OS BiH ikad. Po svoj prilici, general Jeleč bi mogao postati i 3. načelnik Zajedničkog štaba OS BiH.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.