Prikaz nove vojne tehnike u Novom Sadu

 

Vojni dio svečanosti povodom obilježavanja Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svjetskom ratu održan je u subotu, 22. listopada, uz prisustvo državnih i vojnih dužnosnika, diplomatskog kora, vjerskih zajednica, boračkih udruga i mnogobrojnih građana. Novosađani su u okviru priprema za ovu manifestaciju proteklih nekoliko dana mogli uživati u gledanju uvježbavanja prikaza nekih od mogućnosti skoro svih vidova i rodova Vojske Srbije. Operativne sposobnosti pokazane su u okviru kompleksnih združenih vježbi, a u mimohodu i na statici moglo se vidjeti novo i modificirano vojno naoružanje te oprema.

Svečanost je počela počasnom topničkom paljbom s tri plotuna iz šest topničkih oruđa, koju su s Petrovaradina izveli pripadnici Garde. Glavne aktivnosti odigravale su se na Dunavu pokraj Beogradskog keja, u kojima je bila angažirana gotovo čitava flota Riječne Ratne Flotile.

Vježba je počela operacijom razminiranja koju je izvela posada moderniziranog minolovca klase “Neštin“, oznake RML-335 “Vučedol“. Modifikacije ovog broda uključuju, uz novi navigacijski sustav, integraciju dvocijevnog protuavionskog topa iz poznatog topničkog PZO sustava M53/59 “Praga“ kalibra 30 mm s novim sustavom za nišanjenje koji obuhvaća televizijsku kameru, termoviziju i laser. Top je smješten na pramcu, dok se na krmi nalazi četverocijevni top M75 20 mm koji se prije modifikacije nalazio na pramcu.

Nakon razminiranja, izvršen je riječni desant kome je prethodilo djelovanje iz topništva s brodova po neprijateljskim snagama na obali. U djelovanju su, osim riječnih minolovaca, sudjelovali i riječni patrolni čamci klase RPČ-213 (također s novom elektronikom), a desant pješaštva izvršen je iz desantno-jurišnih čamaca klase 411. Borbenu podršku iz zraka pružila su dva jurišna aviona Orao, a brodove su pratili brzi gumeni čamci. Akcija je sadržavala i rad tima ronilaca u traganju i spašavanju ranjenog u borbi koji se našao u vodi, prikazan je jedan od načina kontrole plovnog puta, a zatim je izvedena i antiteroristička vježba. Talačka kriza nastala otmicom broda (za ovu priliku to je bila riječna stanica za demagnetiziranje brodova RSRB-36 “Šabac“) rješavana je uz koordinaciju pripadnika Riječne flotile, Specijalne brigade i Ratnog zrakoplovstva.

Oteto plovilo najprije je zaustavljeno manevrom broda Riječne flotile, na teroriste je zatim otvorena uzvratna vatra, zrakoplovnu podršku su davale i posade dva laka borbena helikoptera GAMA, a potom su iz desantno-jurišnog čamca na brod ukrcane snage koje su eliminirale dio otmičara i oslobodile taoce. Manja grupa otmičara je malim gumenim čamcem pobjegla na obalu, a za njihovo hvatanje i neutraliziranje bila je zadužena grupa specijalaca koja je iskrcana iz helikoptera Mi-8T tzv. “fast-rope“ tehnikom.

U drugom dijelu dinamičkog prikaza izvršen je mimohod naoružanja i opreme od kojih su pojedina viđena po prvi put. Neka sredstva su pred uvođenjem u naoružanje Vojske Srbije, kao što su samohodna haubica B52 Nora M15, oklopno vozilo Lazar 3, višecijevni lanser raketa LRSVM Morava. Bilo je dosta sustava koji su u razvoju, a neki su bili samo prototipovi. Uglavnom su to sustavi čiji je nositelj razvoja Vojno-tehnički institut, kao i tvrtka Jugoimport-SDPR.

Najzanimljiviji je svakako bio hibridni topničko-raketni sustav “Terminator“ s jednocijevnim topom L70 “Bofors“ kalibra 40 mm i dvije infracrveno samonavođene rakete zemlja-zrak RLN-IC dometa 8 km po visini i 12 km po daljini, koja je konstruirana na bazi rakete zrak-zrak R-13M.

Treba istaknuti još i oklopno zapovjedno vozilo BOV M11, lovca tenkova POLO M83 s novim protuoklopnim raketama Maljutka-2T5 i TM dometa do 5 km, izviđačko oklopno vozilo također na bazi BOV-a, modernizirani višecijevni bacač raketa SVLR M77 “Oganj“, modernizirani radar ‘‘Žirafa“, terensko vozilo Zastava NTV, modularni robotizirani borbeni sustav “Miloš“ sa stanicom za upravljanje i bespilotnu letjelicu Pegaz.

U zrakoplovnim ešalonima Novi Sad je preletjelo nekoliko formacija aviona i helikoptera. Proletjela su dva lovca MiG-29B i UB (naoružani, očigledno iz dežurne pare), dva trenažno-borbena MiG-21UM, dva jurišnika Orao J i NJ-22, tri školsko-borbena G-4, 6 školskih Lasti V-54, dva transportna helikoptera Mi-17V-5, 4 Gazele i GAMA. Iz transportera Mi-17 je zatim s visine od 1500 metara iskočilo 10 padobranaca noseći zastave Srbije, VS i Specijalne brigade uz prizemljenje na tzv. “časničku plažu“.

Taktičko-tehnički zbor također je bio bogat novinama. Prvi put je bilo izloženo modificirano borbeno vozilo pješaštva M80A s novom borbenom stanicom (top 30 mm, protuoklopne rakete Maljutka-2TM i T5) i pojačanom oklopnom zaštitom, zatim je tu bio i radikalno modernizirani laki borbeni helikopter GAMA 2 s novim optoelektronskim sustavom i protuoklopnim raketama Maljutka 2T5 i TM dometa 5 km i Pauk dometa 8 km. Bile su izložene i rakete zrak-zemlja VRVZ-2000 i VRVZ-240, predviđene za naoružavanje moderniziranog Orla 2.0.

Bilo je prisutno i već viđeno naoružanje poput modificiranog raketnog sustava 2K12 Kub, moderniziranog tenka M84AB1, raketni sustav PVO S-125M “Neva-M“, terensko vozilo HMMWV (Humvee ili popularno Hummer), kao i neka sredstva koja su bila i u mimohodu motoriziranog ešalona poput Nore B52, Sore, Morave i Lazara 3.

Posjetitelji su mogli razgledati i suvremeno streljačko naoružanje, među kojima su bile i automatske i snajperske puške, kao i strojnice u novom kalibru 6,5 mm “Grendel“ iz Zastavinog programa.

 

* Tekst autora Živojina Bankovića pod nazivom “Dan oslobođenja Novog Sada: Intervidovska vježba i parada nove vojne tehnike” objavljen je 24. listopada 2016. na portalu Tango Six (http://tangosix.rs/), a u izvornom obliku može se naći na adresi: http://tangosix.rs/2016/24/10/dan-oslobodenja-novog-sada-intervidovska-vezba-parada-nove-vojne-tehnike/

* Izvor fotografija: Ministarstvo obrane RS i Vojska Srbije

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.