Padobranski skokovi iznad Niša

 

Noćas su pripadnici 63. padobranske brigade Vojske Srbije iz Niša uvježbavali grupni noćni skok u sklopu više padobranske obuke koja se provodi na Vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu. Radi se o najsloženijem dijelu obuke, koji uključuje noćni skok padobranom s velike visine, te prelet s osobnim naoružanjem i opremom.

Satnik Mladen Stamenković, zapovjednik satnije za obuku padobranaca u 63. padobranskoj brigadi, rukovodio je ovim padobranskim skokovima:

„Maloprije smo izveli skok tehnikom visokog iskakanja i visokog otvaranja. Iskočili smo s visine od 4,5 tisuće metara, iznad Prokuplja, tridesetak kilometara od desantne prostorije. Vozili smo se otvorenim padobranima i prizemljili na desantnu prostoriju na aerodromu“.

Postrojbu je posjetio i ministar obrane Aleksandar Vulin, koji se trenutno nalazi u žestokoj predizbornoj kampanji, te je pohvalio niške padobrance:

„Ono što je večeras napravljeno iznad grada Niša ne može napraviti svaki padobranac, a onaj koji može – on može za sebe reći da je dostigao maksimum u svom razvoju i poslu. Noćni skok u otežanim uvjetima, pod vjetrom i teškim vremenskim prilikama, dokaz je da su ovi ljudi prošli najsloženiju obuku, i da su u stanju izvesti baš sve što jedan padobranac može postići“.

Inače, u prosincu prošle godine najavljeno je da će ova postrojba – 63. padobranska, kao i 72. za specijalne operacije, ponovno postati brigadom. Kako je u ožujku ove godine objavio portal Balkanska bezbedonosna mreža, prema tablici formacijskih mjesta objavljenoj u Službenom vojnom listu, osnovnu strukturu 63. padobranske brigade čine 4 padobranske satnije i jedna padobranska satnija za borbeno traganje i spašavanje, što predstavlja svojevrsni povratak na ustroj koji je bio na snazi do 2006. godine. Naime, od prosinca 1967. godine, kada je formirana 63. padobranska brigada, pa sve do njenog preustroja u bojnu 2006. godine, ta je postrojba u svom sastavu imala 4 do 5 satnija. U obuci i na zadaćama 63. padobranska brigada usko je povezana sa 119. eskadrilom, također baziranom na aerodromu u Nišu. Za početnu padobransku obuku koristi se jedini dvokrilni Antonov An-2, a za druge zadaće helikopteri Mi-8. U budućnosti se može očekivati da će se obuka padobranaca izvoditi na helikopterima Mi-17V-5, najavila je Balkanska bezbedonosna mreža.

Kako je objavio ugledni zrakoplovni portal Tango Six, noćašnji padobranski skokovi izvedeni su iz trenutno jedinog operativnog Antonova An-26. On je naknadno ponovno vraćen u službu, a prije dvije godine najavljena ruska donacija još 2 transportna aviona tipa An-26 u međuvremenu je propala.


Photo i video: MORS

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.